Υπό εξέταση ο ρόλος της βιταμίνης Α στη θεραπεία του διαβήτη

βιταμίνη Α

Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Endocrine Journal.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής τον Δρ Αλμπερτ Σαλεχι, αρχικά ανακάλυψε ότι τα ινσουλινο-παραγωγά β-κύτταρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενός κυτταρικού υποδοχέα επιφανείας για τη βιταμίνη Α.
«Κανένας υποδοχέας επιφάνειας στα ανθρώπινα κύτταρα δεν είναι αχρείαστος. Όλοι εξυπηρετούν έναν σκοπό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστος μέχρι σήμερα, και εξαιτίας αυτού ονομάζονται “ορφανοί” υποδοχείς. Όταν ανακαλύψαμε ότι τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη έχουν κυτταρικό υποδοχέα επιφανείας για τη βιταμίνη Α, πιστέψαμε ότι ήταν σημαντικό να δούμε γιατί και ποιο σκοπό εξυπηρετεί», εξηγεί ο Δρ Σαλεχι.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των β-κύτταρων στα πρώιμα στάδια της ζωής, αλλά και για την σωστή λειτουργία για το υπόλοιπο του βίου ειδικά σε παθολογικές καταστάσεις, όπως ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις.
βιταμίνη Α
Ο Δρ Σαλεχι, συνεργαζόμενος με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Κέντρου Διαβήτης της Οξφόρδης, χαρτογράφησε 220 διαφορετικούς υποδοχείς στην επιφάνεια του β-κυττάρου, τα χαρακτηριστικά του οποίου προς το παρόν δεν είναι πλήρως γνωστά. Έτσι εντόπισε και τον κυτταρικό υποδοχέα επιφανείας για την βιταμίνη Α.
Για να μελετήσουν τον ρόλο της βιταμίνης στην περίπτωση του διαβήτη, οι ερευνητές εστίασαν σε ινσουλινο-παραγωγά κύτταρα από ποντίκια και μη διαβητικούς και δότες με διαβήτη τύπου 2. Μπλοκάροντας μερικώς τον υποδοχέα της βιταμίνης Α και «τσιγκλίζοντας» τα κύτταρα με ζάχαρη, παρατήρησαν ότι η ικανότητα των κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη εξασθένησε.
«Παρατηρήσαμε μια μείωση σχεδόν 30%», εξηγεί ο Δρ Σαλέχει προσθέτοντας ότι η εξασθενημένη κυτταρική επιβίωση και έκκριση ινσουλίνης είναι τα αίτια-κλειδιά του διαβήτη τύπου 2.
Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και όταν συνέκριναν τα ινσουλινο-παραγωγά κύτταρα από τους δότες με διαβήτη τύπου 2. Τα κύτταρα από αυτούς τους ασθενείς ήταν λιγότερο ικανά να εκκρίνουν ινσουλίνη, συγκριτικά με τα κύτταρα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.
Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αντίσταση των β-κυττάρων στην φλεγμονή μειωνόταν κατά την απουσία βιταμίνης Α. Στην περίπτωση της πλήρους έλλειψης, τα κύτταρα πέθαιναν. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί επίσης να είναι σημαντική για συγκεκριμένους υποτύπους του διαβήτη τύπου 1, όπου τα β-κύτταρα δεν αναπτύσσονται επαρκώς κατά τα αρχικά στάδια της ζωής.
Η βιταμίνη Α, εμπεριέχεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και διάφορα φρούτα και λαχανικά. Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Α μέσω της τροφής, αλλά η έλλειψή της έχει σχετιστεί με εξασθένηση της όρασης, μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και των βλεννωδών μεμβρανών.
Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα