Quantified Self:  Ύπνος, Διαβήτης και Συστήματα Συνεχούς Καταγραφής Δεδομένων

ύπνος

Αν ρωτήσετε έναν άνθρωπο με διαβήτη πως κοιμάται το βράδυ, είναι πολύ πιθανό η απάντηση να είναι: «Όχι και τόσο καλά». Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου πάνε χέρι-χέρι. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ύπνου και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αν κάποιος δεν κοιμάται καλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσει με διαβήτη.

Τα παραπάνω συμβαίνουν για διάφορους λόγους. Όταν το σάκχαρο είναι σε υψηλά επίπεδα τα νεφρά προσπαθούν να το απομακρύνουν μέσω της ούρησης, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας και την έλλειψη ύπνου. Οι άνθρωποι που είναι κουρασμένοι τρώνε περισσότερο γιατί χρειάζονται ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει κατανάλωση ζάχαρης ή άλλων τροφών που θα αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ διαβήτη και υπνικής άπνοιας, μιας διαταραχής ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυνατό ροχαλητό και παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η αφορμή μπορεί να είναι το περιττό βάρος που δημιουργεί αποθήκες λίπους στην άνω αναπνευστική οδό και εμποδίζει την αναπνοή. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο υπνικής άπνοιας, αλλά και διαβήτη.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι με διαβήτη χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ύπνο γιατί οτιδήποτε τους βγάζει εκτός ρουτίνας μπορεί να καταλήξει σε έλλειψη ενέργειας και κούραση. Όσο περισσότερο κουρασμένος νιώθει κάποιος, τόσο περισσότερο «δουλεύει η μηχανή» και τόσο πιθανότερο είναι να αναπτυχθούν ελλείψεις στην ινσουλίνη.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για τους ανθρώπους με διαβήτη με τη δίαιτα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς οι συσκευές παρακολούθησης ύπνου. Η τάση αυτή έχει συμπέσει με τον κίνημα που είναι γνωστό ως «Quantified Self» – ένας όρος που επινοήθηκε από το περιοδικό Wired το 2007 και αναφέρεται «σε μια συνεργασία μεταξύ χρηστών και κατασκευαστών που έχουν κοινό ενδιαφέρον για την αυτογνωσία μέσω της παρακολούθησης του εαυτού με συσκευές»
Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν μια τεχνική που είναι γνωστή ως ακτιγραφία. Πρόκειται για συνεχή καταγραφή της κίνησης χρησιμοποιώντας μια συσκευή στο σώμα (συνήθως μοιάζει με ρολόι χειρός) που εντοπίζει την κίνηση – στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσω ενός ηλεκτρονικού επιταχυνσιομέτρου.
Στην γενικότερη τάση του «Quantified Self» ανήκει και το FreeStyle Libre, καθώς συλλέγει και καταγράφει τα δεδομένα που αφορούν την γλυκόζη. Ο χρήστης μπορεί να εξάγει τα δεδομένα του σε ένα excel και έτσι να έχει καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τις αυξομειώσεις του σακχάρου του και να εξάγει στατιστικές μετρήσεις. Σε συνδυασμό με μία συσκευή και εφαρμογή παρακολούθησης ύπνου, τα στατιστικά αυτά μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σχέση ύπνου και σακχάρου.
Το GlykouliGr συμμετείχε, στα πλαίσια του 3ου European Diabetes Exchange στο Άμστερνταμ, στο  2017 Quantified Self Conference και ενημερώθηκε για τα apps παρακολούθησης ύπνου για iOS και Android (μπορείτε να βρείτε κάποιες δωρεάν εφαρμογές εδώ και εδώ).
Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για το κίνημα «Quantified Self» κάντε κλικ εδώ.
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Όλη η εγκύκλιος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020
Περισσότερα

Όλη η εγκύκλιος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

19-11-18 Eισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδ. έτος 2019-2020. Σε συνέχεια του από 13-11-2018…