Σύμπλεγμα Βιταμινών Β: Τι Κάνει η Κάθε Μία και Που θα τις Βρείτε

βιταμίνη Β

Αν και αρχικά πρόκειται για μία χημική ένωση, η βιταμίνη Β στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλές και διαφορετικές βιταμίνες. Πολλές βιταμίνες Β χρησιμοποιούνται από το σώμα ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με ένζυμα για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, το λίπος και την πρωτεΐνη. Τα συνένζυμα της βιταμίνης Β είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον μεταβολισμό και την ενέργεια που χρειάζεται κάθε κύτταρο του σώματος.

Όλες οι βιταμίνες Β είναι διαλυτές στο νερό και βρίσκονται σε κάθε τύπο ζωντανού ιστού, πράγμα που τις καθιστά ζωτικής σημασίας. Μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, καθώς συμβάλουν στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι διάφορες μορφές της βιταμίνης Β είναι γνωστές από τον αριθμό τους, αλλά φέρουν και το δικό τους όνομα.
Β1 – Θειαμίνη
Η θειαμίνη υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη και εμπλέκεται στην παραγωγή του RNA και του DNA. Υποστηρίζει, ακόμα, την λειτουργία των νεύρων. Μπορείτε να την βρείτε στο χοιρινό, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στον αρακά, στις φακές, στα αμύγδαλα κ.α.
Β2 – Ριβοφλαβίνη
Προάγει την παραγωγή ενέργειας στο σώμα και βοηθάει στα διάφορα αντιοξειδωτικά ένζυμα. Μπορείτε να την βρείτε στο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.  Το σπανάκι, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά επίσης συνεισφέρουν σημαντικά ποσοστά ριβοφλαβίνης στη διατροφή.
Β3 – Νιασίνη
Παίζει σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις που αφορούν τη μεταφορά ενέργειας στο μεταβολισμό της γλυκόζης, του λίπους, του αλκοόλ και βοηθάει στα υγειή επίπεδα χοληστερόλης. Μπορείτε να την βρείτε στο κοτόπουλο, την γαλοπούλα, τον σολομό και σε άλλα ψάρια, όπως τον τόνο σε νερό.
Β5 – Παντοθενικό οξύ
Βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή, αλλά και στην παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Το γιαούρτι και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές παντοθενικού οξέως.
Β6 – Πυριδοξίνη
Υποστηρίζει την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθάει σε αρκετές μεταβολικές αντιδράσεις. Σημαντικές πηγές πυριδοξίνης είναι τα πουλερικά, τα θαλασσινά, οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και οι πατάτες.
Β7 – Βιοτίνη
Βοηθάει να μετατρέψετε την τροφή σε ενέργεια και ενισχύει τα μαλλιά, την επιδερμίδα και τα νύχια. Το συκώτι και ο κρόκος του αυγού είναι οι σημαντικότερες διατροφικές πηγές βιοτίνης.
Β9 – Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ ενισχύει τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθάει τα κύτταρα να φτιάξουν και να διατηρήσουν το DNA. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα γογγύλια, όπως και άλλα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι εξαιρετικές πηγές φολικού οξέως.
Β12 – Κομπαλαμίνη
Βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και υποστηρίζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Σημαντικές πηγές είναι τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια, τα στρείδια και ο αστακός, τα ψάρια, το  βοδινό και τα προϊόντα σόγιας.
Επειδή οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι υδατοδιαλυτές δεν αποθηκεύονται στο σώμα σας, γι αυτό και η καθημερινή αναπλήρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το στρες, κάποια φάρμακα, αλλά και το αλκοόλ, εξαντλούν τα αποθέματα βιταμίνης Β στο σώμα σας. Μια καλή διατροφή, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική για την διατηρήσετε τον οργανισμό σας υγιή.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
serotonini
Περισσότερα

Σεροτονίνη, ήλιος, τροφές και κατάθλιψη

Η σεροτονίνη επηρεάζει την όρεξη, τον ύπνο, τη διάθεση για σεξ, την θερμοκρασία του σώματος και την διάθεση για επικοινωνία που έχει ο καθένας. Είναι επίσης σημαντική για το σωματικό μας βάρος.