Ένα άρθρο που ανατρέπει τους τρεις πιο διαδεδομένους μύθους για τον διαβήτη

Σχεδόν το 10% των Αμερικανών έχει διαβήτη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία. Δυστυχώς, οι μύθοι γύρω από τον διαβήτη είναι τόσο διαδεδομένοι όσο και η ίδια η ασθένεια. Εδώ ανατρέπουμε τους τρεις πιο συνηθισμένους μύθους για το διαβήτη.
Τα τελευταία 50 χρόνια, τα άτομα που διαγνώστηκαν με όλες τις μορφές διαβήτη συμβουλεύονται να κάνουν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες και να αποφεύγουν να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως φρούτα, πατάτες, σκουός, καλαμπόκι, φασόλια, φακές και ολικής αλέσεως τρόφιμα.
Παρά τη λαϊκή αυτή άποψη, περισσότερα από 85 χρόνια επιστημονικής έρευνας καταδεικνύουν σαφώς ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με βάση τα φυτά, είναι η πιο αποτελεσματική διατροφική προσέγγιση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – όχι δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες – έχει αποδειχθεί σε γενικές γραμμές κατάλληλη για να ελαχιστοποιεί την από του στόματος χρήση φαρμάκων και ινσουλίνης, να σταθεροποιεί τη γλυκόζη του αίματος και να μειώνει δραστικά τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ασθένειας σε άτομα με διαβήτη.

Μύθος # 1: Αναπτύσσετε τον διαβήτη τύπου 2 από την κατανάλωση πάρα πολύ ζάχαρης

Η κατανάλωση γλυκών δεν είναι άμεση αιτία διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσοντας αργά μια αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που συνοδεύει τη γλυκόζη από το αίμα σας και σε ιστούς όπως ο μυς και το συκώτι. Μου αρέσει να σκέφτομαι τον διαβήτη τύπου 2 ως μια πολύ προηγμένη μορφή αντίστασης στην ινσουλίνη στην οποία η γλυκόζη παραμένει παγιδευμένη στο αίμα σας επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Με τον τρόπο αυτό, η αυξημένη γλυκόζη αίματος είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη και ΔΕΝ αποτελεί τη βασική αιτία.
Η πραγματική αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι το διατροφικό λίπος. Το συζητήσαμε εκτενώς σε αυτό το άρθρο. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 συμβουλεύονται να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, απλά επειδή δεν δημιουργούν άμεση ανάγκη για ινσουλίνη. Αλλά στις ώρες και τις ημέρες μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά και πρωτεΐνες, οι ανάγκες σας σε ινσουλίνη αυξάνονται σημαντικά, επειδή τόσο το λίπος όσο και η πρωτεΐνη καθιστούν την ινσουλίνη λιγότερο ισχυρή με την πάροδο του χρόνου.
Σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο: Φανταστείτε ότι τα κύτταρα στο σώμα σας είναι όλα κλειδωμένα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η ινσουλίνη είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τις πόρτες για να επιτρέψει στη γλυκόζη να εισέλθει (και να καύσει) τους ιστούς του σώματός σας. Το λίπος κόβει τις κλειδαριές έτσι ώστε η ινσουλίνη να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά της, αφήνοντας τη γλυκόζη έξω στην κυκλοφορία του αίματος, χτυπώντας την πόρτα. Το πρόβλημα δεν είναι η γλυκόζη, αλλά το λίπος που εμποδίζει την ινσουλίνη να φέρει γλυκόζη στα κύτταρα του σώματος.

Μύθος # 2: Φρούτα και αμυλούχα λαχανικά θα αυξήσουν τη γλυκόζη αίματος

Αυτό είναι και αληθινό και ψευδές. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη δέχονται υψηλή γλυκόζη αίματος αμέσως μετά την κατανάλωση φρούτων ή αμυλούχων λαχανικών. Σε αυτήν την κατάσταση είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τους υδατάνθρακες, επειδή είναι ο πιο λογικός ένοχος.
Η αλήθεια είναι ότι οι αιχμές της γλυκόζης αίματός σας δεν οφείλονται στον υδατάνθρακα, αλλά επειδή η ποσότητα του λίπους στη διατροφή σας ήταν υψηλή για να ξεκινήσετε. Όσο περισσότερο λίπος υπάρχει στη δίαιτα, τόσο πιο δύσκολο είναι για την ινσουλίνη να παίρνει γλυκόζη στα κύτταρα σας και εκτός της κυκλοφορίας του αίματός σας. Σημαντικές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων μέσης ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκαλεί μεγάλες διακυμάνσεις της γλυκόζης αίματος μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες (1-17). (Κατηγοριοποιούμε μια μέση με λιπαρά διατροφή ως μία με περισσότερα από 30 γραμμάρια λίπους ανά ημέρα και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ως μια με περισσότερα από 60 γραμμάρια λίπους ανά ημέρα. Σε έναν μέσο όρο, οι Αμερικανοί καταναλώνουν πάνω από 70 γραμμάρια λίπους ανά ημέρα).
Οι άνθρωποι που υιοθετούν μια πραγματικά δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (λιγότερο από 30 γραμμάρια λίπους ανά ημέρα) μπορούν να τρώνε σημαντικά περισσότερους υδατάνθρακες χωρίς αιχμές γλυκόζης αίματος, επειδή η ποσότητα λίπους στους μυς, το ήπαρ και το αίμα είναι πολύ χαμηλή. Με την υιοθέτηση μιας πραγματικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φυτικής και ολικής διατροφής, η ευαισθησία σας στην ινσουλίνη θα αυξηθεί σημαντικά καθώς θα αποκτήσετε τη δυνατότητα να μεταβολίζετε τους υδατάνθρακες.
Έτσι, την επόμενη φορά που η γλυκόζη του αίματός σας είναι ασυνήθιστα υψηλή και είστε έτοιμοι να κατηγορήσετε τα φρούτα ή τα αμυλούχα λαχανικά, ρωτήστε τον εαυτό σας μια απλή ερώτηση: Πόσο λίπος έτρωγα τις τελευταίες 24-72 ώρες; Εάν η πρόσληψη λίπους ήταν μέτρια ή υψηλή, τότε είναι πιθανό να δείξετε το δάχτυλό σας στον λάθος ένοχο.

Μύθος # 3: Τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά είναι όλα “Just Sugar”(μόνο ζάχαρη) και πρέπει να αποφεύγονται

Η σύγχυση ξεκινά με τη λέξη ζάχαρη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο ζάχαρη για να αναφερθούν σε ενώσεις που βρίσκονται σε φρούτα και αμυλούχα λαχανικά καθώς και σε τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται σε συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Για να κάνω μια διαφοροποίηση μεταξύ των δύο, χρησιμοποιώ τις λέξεις ραφιναρισμένη ζάχαρη για ανθρωπογενή γλυκαντικά και φυσική ζάχαρη για φρούτα και αμυλούχα λαχανικά.
Φρούτα και λαχανικά αμυλούχου ρίζας που περιέχουν φυσική ζάχαρη είναι θρεπτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και πρέπει να τρώγονται περισσότερο, όχι λιγότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή προσφέρονται προσυσκευασμένα με πέντε κατηγορίες μικροθρεπτικών συστατικών, όπως νερό, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ίνες και μεταλλικά στοιχεία (WAV-FM). Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά δρουν ως μέλη του cast casting που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο χωνεύουμε, επεξεργαζόμαστε και χρησιμοποιούμε τα θρεπτικά συστατικά που τρώμε.
Με τον ίδιο τρόπο που τα σχέδια είναι το εγχειρίδιο οδηγιών για την οικοδόμηση ενός σπιτιού, τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι οδηγίες που υπαγορεύουν πραγματικά πως οι υδατάνθρακες, το λίπος και οι πρωτεΐνες υποβάλλονται σε πέψη, απορρόφηση, μεταφορά, πρόσληψη και καύση για ενέργεια. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά αναμεταδίδουν σημαντικά μηνύματα όπως:
Προσέξτε αυτό.
Μην καταλάβετε αυτό.
Διαβάστε αυτή την αλληλουχία DNA.
Εκφράστε αυτό το γονίδιο.
Κάνετε αυτή την πρωτεΐνη.
Απελευθερώστε αυτή την ορμόνη.
Αποθηκεύστε αυτό το καύσιμο.
Διακοπή αυτής της διαδικασίας.
Ξεκινήστε αυτήν τη διαδικασία.
Εξοικονομήστε αυτή την πρωτεΐνη.
Κάψτε αυτό το μόριο.
Τα τρόφιμα που περιέχουν ραφιναρισμένα σάκχαρα όπως η σακχαρόζη, η δεξτρόζη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και η μαλτοδεξτρίνη έχουν μόνο ένα κλάσμα των μικροθρεπτικών συστατικών ως φρούτα και λαχανικά και επεξεργάζονται εξαιρετικά γρήγορα επειδή είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα, τα εξευγενισμένα σάκχαρα αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος, ενώ τα φυσικά σάκχαρα διατηρούν τη γλυκόζη στο φυσιολογικό εύρος.
Χωρίς αυτές τις οδηγίες WAV-FM, το πεπτικό σας σύστημα έχει έναν δύσκολο χρόνο να κατανοήσει πώς να μεταβολίζει σωστά τους υδατάνθρακες, το λίπος και τις πρωτεΐνες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος. Αυτό ισχύει επίσης για πολλούς επεξεργασμένους και επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τα περισσότερα δημητριακά για πρωινό.
Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για να καταλάβετε τι τρόφιμα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και ποια τρόφιμα περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διάκριση που απλά δεν μπορεί να αγνοηθεί!

Cyrus Khambatta για την σελίδα Forks over Knives

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα