Το κακάο κρύβει το μυστικό της θεραπείας του διαβήτη τύπου 2;

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Brigham Young (BYU), μετά από πειράματα, ανακάλυψε ότι η αυξημένη παρουσία ενός στοιχείου του κακάο, η λεγόμενη “μονομερής επικατεχίνη” (epicatechin monomers), μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ένωση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα κύτταρα “βήτα” να λειτουργήσουν καλύτερα και να γίνουν ισχυρότερα. Τα κύτταρα “βήτα” μετρούν τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα και παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να μειώσει αποτελεσματικά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε ποντίκια τα οποία έλαβαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Οι ερευνητές παρατήρησαν, μετά την παράλληλη προσθήκη του συστατικού αυτού στα ποντίκια, μειωμένων επιπέδων παχυσαρκίας και επίσης βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Jeffery Tessem, Επίκουρος Καθηγητής Διατροφολογίας, Διαιτολογίας και της Επιστήμης των Τροφίμων στην BYU, εξηγεί: “Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το συστατικό αυτό του κακάο προστατεύει τα κύτταρα, αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό stress. Η “μονομερής επικατεχίνη” κάνει τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα “βήτα” ισχυρότερα. Έτσι παράγεται περισσότερο ΑΤΡ (πηγή ενέργειας ενός κυττάρου), η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης”!

Ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι τα ευεργατικά οφέλη από το συστατικό αυτό του κακάο για τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος δεν εξασφαλίζονται με την περισσότερη κατανάλωση κακάο ή τροφίμων που περιέχουν κακάο, όπως η σοκολάτα. Γι αυτό, το επόμενο βήμα της ανακάλυψης αυτής είναι πως θα απομονωθεί το συστατικό αυτό από το κακάο ώστε από αυτό να κατασκευαστούν νέα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που πιθανότατα θα θεραπεύσουν τον διαβήτη τύπου 2 ή ακόμα και θα καθυστερήσουν ή θα αποτρέψουν την μελλοντική εμφάνισή του.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει τα οφέλη παρόμοιων ενώσεων, αλλά καμία προηγουμένως δεν είχε εντοπίσει ακριβώς πώς λειτουργούν, μέχρι τώρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Διατροφικής Βιοχημείας (Journal of Nutritional Biochemistry).

Total
14
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης
Περισσότερα

Αρρύθμιστοι παραμένουν τους τρεις πρώτους μήνες οι περισσότεροι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα

Μεγάλο μέρος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν αρρύθμιστοι για περισσότερο από τρεις…