Το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης πιο σημαντικό από την αντλία ινσουλίνης, λένε οι ειδικοί

Το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης πιο σημαντικό από την αντλία ινσουλίνης, λένε οι ειδικοί
Το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης πιο σημαντικό από την αντλία ινσουλίνης, λένε οι ειδικοί

Ποια τεχνολογία από τις δύο θα επιλέγατε για να βελτιώσετε τη διαχείριση του σακχάρου σας και την ποιότητα της ζωής σας; Την αντλία ινσουλίνης ή το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης (CGM); Ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής, ωστόσο η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν έχουν πολλοί άνθρωποι με διαβήτη την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν και τις δύο συσκευές.
Το ερώτημα αυτό έχει γίνει θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών και ειδικών, που τώρα όμως φαίνεται να κλείνουν προς μια κατεύθυνση: Αν έπρεπε να επιλέξετε μια από τις δύο συσκευές, είναι προτιμότερο να επιλέξετε το cgm.
Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο και όχι μόνον για τους ασθενείς που προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες ενδιαφέρονται να μάθουν ποιες συσκευές προωθούν περισσότερο την υγεία (δηλαδή θα εξοικονομούν χρήματα για αυτές). Αν ο ιατρικός κόσμος φαίνεται να προτιμά την μια τεχνολογία περισσότερο από την άλλη, αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τιμολόγηση και συνταγογράφησή της.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν δύο νέες μελέτες που διαπραγματεύονται το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο τελευταίο τεύχος του Diabetes Care δημοσιεύτηκε η τριετής έρευνα “COMISAIR” η οποία διενεργήθηκε στην Πράγα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 100 ασθενείς, τους οποίους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν: στην πρώτη ομάδα οι ασθενείς διέθεταν αντλία και cgm, στην δεύτερη διέθεταν αντλία αλλά όχι cgm, στην τρίτη έκαναν πολλαπλές ενέσεις καθημερινά και διέθεταν cgm, ενώ στην τέταρτη έκαναν πολλαπλές ενέσεις καθημερινά και δεν διέθεταν cgm. Οι ασθενείς που διέθεταν cgm, είχαν σημαντικότερα χαμηλότερα επίπεδα A1C και λιγότερες περιπτώσεις υπογλυκαιμίας σε σχέση με αυτούς που μετρούσαν το σάκχαρό τους με συμβατικούς μετρητές. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι η βελτίωση που είδαν οι ασθενείς που διέθεταν cgm, ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των ομάδων με και χωρίς αντλία. Δηλαδή η μέθοδος με την οποία οι ασθενείς λάμβαναν ινσουλίνη δεν είχε σημασία.
Από την άλλη πλευρά, στο Current Diabetes Reports του Αυγούστου, μια ομάδα Αμερικανών ενδοκρινολόγων διατύπωσε την ερώτηση πιο στοχευμένα: “ποια από τις δύο συσκευές είναι πιο σημαντικό να διαθέτουν οι ασθενείς με διαβήτη; την αντλία ινσουλίνης ή το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης;” Και η απάντησή τους ήταν καταληκτική. Έχοντας μελετήσει πρόσφατες κλινικές δοκιμές και έχοντας λάβει υπ’ όψη πρακτικά ζητήματα, όπως το κόστος του μηχανήματος και την ποιότητα ζωής που προσφέρει, οι συντάκτες προτείνουν το cgm ως “τεχνολογία της πρώτης γραμμής”.
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμπεριλήφθηκε ένας μεγάλος αριθμός ερευνών, και όλες λίγο πολύ κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι άνθρωποι που διέθεταν τεχνολογία cgm σε όλες τις περιπτώσεις είχαν λιγότερες υπογλυκαιμίες και συνήθως είχαν και χαμηλότερη τιμή A1C. Οι αντλίες ινσουλίνης δεν παρουσίασαν τέτοια διαφορά στα οφέλη σε σχέση με τα σχήματα πολλαπλών ενέσεων. Αρκετές έρευνες παρακολούθησαν συγκεκριμένα ασθενείς που διέθεταν μόνο cgm και όχι αντλία ινσουλίνης, και όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το cgm προσέφερε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες υπέρ του cgm. Σε σύγκριση με την αντλία ινσουλίνης, το cgm συνήθως απαιτεί λιγότερη εκπαίδευση και μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στο σχήμα ελέγχου του ασθενούς. Η προστασία από την υπογλυκαιμία μειώνει την ψυχολογική πίεση, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον, τα cgm συνήθως είναι λιγότερο ακριβά σε σχέση με τις αντλίες ινσουλίνης μιας και είναι χαμηλότερο το κόστος κατασκευής τους. Το μηνιαίο κόστος για τους μετρητές της Dexcom και της Freestyle είναι λίγο πολύ παρόμοιο με αυτό των πιο διαδεδομένων αντλιών, ωστόσο η αγορά τους είναι φθηνότερη.
Αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο από τα νεότερα μοντέλα cgm μπορεί να μην σας κάνουν εντύπωση τα αποτελέσματα αυτά. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν αξιόπιστες μετρήσεις γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο μπορούν να κάνουν καλύτερη καθημερινή διαχείριση του σακχάρου, φαίνεται αυτονόητο. Αξίζει όμως να υπενθυμίσουμε ότι στην Αμερική έγινε κακή αρχή με τα cgm. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dexcom, Kevin Sayer, ανέφερε στην συνέντευξή του που δημοσιεύσαμε πριν λίγους μήνες, ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες ακόμη είναι επιφυλακτικές γιατί οι ασθενείς συνήθιζαν να αγοράζουν τους μετρητές και μετά να τα τους παρατάνε μιας και τα πρώτα μοντέλα που κυκλοφόρησαν ήταν ογκώδη και ανακριβή. Οι ασθενείς άρχισαν να χρησιμοποιούν συστηματικά τη νέα αυτή τεχνολογία μετά από την εμφάνιση του Freestyle Libre και των G5 και G6 της Dexcom. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση της μελέτης COMISAIR, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήσαν τα cgm ανελλιπώς και τα τρία χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.
Οι κατασκευαστές των cgm προσμένουν εναγωνίως να καθιερωθεί η τεχνολογία αυτή ως “βασικός εξοπλισμός” για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 (και ενδεχομένως τύπου 2). Ευελπιστούμε ότι οι πρόσφατες αυτές μελέτες, που αναγνωρίζουν και ενισχύουν την προτίμηση στα cgm, θα βοηθήσουν ώστε αυτή η πιθανά ζωτικής σημασίας τεχνολογία να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη στους ασθενείς.

Πηγή: ASweetLife

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ενθαρρυντικά νέα από την έρευνα pec direct της viacyte
Περισσότερα

Ενθαρρυντικά νέα από την έρευνα PEC-Direct της ViaCyte: κατασκεύασαν κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πεπτίδιο C σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1

Πριν από λίγες ημέρες η ViaCyte παρουσίασε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα από την έρευνα PEC-Direct. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα…