Δυνατή η πλήρης ύφεση του διαβήτη τύπου 2 χάρη στην αυστηρή ολιγοθερμιδική δίαιτα

διαιτα, ολιγοθερμικη, διαβητης τυπου 2, t2d

Μια δραστική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων ανέστρεψε τον διαβήτη τύπου 2 σχεδόν στο 90% όσων την ακολούθησαν, ακόμη κι αν είχαν διαγνωστεί με την πάθηση ήδη για έξι χρόνια.
Αυτό έδειξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, αλλά οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο ασθενής πρέπει να χάσει τουλάχιστον 15 κιλά και, επιπλέον, να μην τα ξαναπάρει σε βάθος χρόνου. Από όσους κατάφεραν να χάσουν τουλάχιστον δέκα κιλά, οι μισοί είδαν το διαβήτη τους να περνά σε πλήρη ύφεση.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Νιούκαστλ και της Γλασκόβης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόι Τέιλορ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και παράλληλα παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη στο Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μελέτησαν 306 άτομα ηλικίας 20 έως 65 ετών που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 μέσα στην τελευταία εξαετία. Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος 27 έως 45 (δηλαδή ήταν υπέρβαροι έως νοσηρά παχύσαρκοι) και κανείς δεν έπαιρνε ινσουλίνη.
Οι μισοί από τους ασθενείς, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία, υποβλήθηκαν σε δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, ενώ οι υπόλοιποι για λόγους σύγκρισης λειτούργησαν ως η ομάδα ελέγχου, κάνοντας τη συνήθη θεραπεία που προτείνεται για τους διαβητικούς. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας κατανάλωναν 825 έως 853 θερμίδες τη μέρα επί τρεις έως πέντε μήνες και, στη συνέχεια, σε ένα διάστημα δύο έως οκτώ εβδομάδων, αύξησαν σταδιακά ξανά την ποσότητα του φαγητού τους.
Μετά από ένα έτος, όσοι είχαν κάνει τη δίαιτα είχαν χάσει κατά μέσο όρο δέκα κιλά και, από αυτούς, σχεδόν οι μισοί είχαν πλέον εμφανίσει υποχώρηση του διαβήτη, ενώ το ποσοστό ήταν περίπου 90% για όσους είχαν χάσει πάνω από 15 κιλά. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου το ποσοστό υποχώρησης του διαβήτη ήταν μόνο 4%.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, ακόμη κι αν κανείς έχει διαβήτη τύπου 2 για έξι χρόνια, είναι εφικτό η ασθένεια να υποχωρήσει, εφόσον υπάρξει μακρόχρονη απώλεια βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης» δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Λιν.
Τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν συνεχή αύξηση παγκοσμίως κυρίως λόγω της επιδημίας παχυσαρκίας. Ο αριθμός των διαβητικών τετραπλασιάστηκε μέσα σε 35 χρόνια, από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια το 2040. Η πάθηση συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.
 

Πηγή: Onmed.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αρνητική απάντηση Βορίδη
Περισσότερα

Προκλητικά αρνητική η απάντηση του υπ. Εσωτερικών στο αίτημα για μειωμένο ωράριο των εργαζομένων – πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη, στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων…
Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 
Περισσότερα

Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τα άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 

Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Κυκλοφόρησε από το…

Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τις σύγχρονες επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη με απλό τρόπο! Συχνά ερωτήματα βρίσκουν απάντηση σε αυτό το βιβλίο που είναι γραμμένο υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων.