Τεχνητό πάγκρεας με δύο ορμόνες είναι το επόμενο βήμα στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1

Τεχνητό πάγκρεας με δύο ορμόνες είναι το επόμενο βήμα στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1
Τεχνητό πάγκρεας με δύο ορμόνες είναι το επόμενο βήμα στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Diabetes Care, η χρήση τεχνητού παγκρέατος που συνδυάζει ινσουλίνη ταχείας δράσης με πραμλιντίδη, επιτρέπει σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 να διατηρούν τα επίπεδα της γλυκόζης τους εντός των ορίων για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Ο Ahmad Haidar, PhD, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής και μέλος του συνδέσμου του τμήματος Ιατρικής και Πειραματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill του Montreal, και οι συνάδελφοί του γράφουν ότι: “Μιας και η προσθήκη πραμλιντίδης στο σύστημα τεχνητού παγκρέατος στοχεύει στην αντιμετώπιση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας, ο συνδυασμός ινσουλίνης ταχείας δράσης και πραμλιντίδης μπορεί να είναι η επόμενη λογική θεραπεία σε ασθενείς που βρίσκονται κοντά αλλά δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους της HbA1c, παρά τη χρήση τεχνητού παγκρέατος μόνο με ινσουλίνη.”
Ο Haidar και οι συνάδελφοί παρακολούθησαν μέλη μιας ομάδας 28 ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 (μέση ηλικία 25 έτη, 43% γυναίκες) για να αξιολογήσουν κατά πόσο μπορούσαν να διατηρήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης μεταξύ 3,9 mmol/L και 10 mmol/L για 24 ώρες, κάνοντας χρήση συστημάτων τεχνητού παγκρέατος που χορηγούσαν είτε ινσουλίνη ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη, είτε κανονική ινσουλίνη σε συνδυασμό με πραμλιντίδη, είτε μόνο ινσουλίνη ταχείας δράσης. Οι ερευνητές μετρούσαν τη γλυκόζη ανά διαστήματα 10 με 30 λεπτών, ενώ ανάλογα με το συνδυασμό ορμονών που θα περιείχε το σύστημα τεχνητού παγκρέατος, η περίοδος προσαρμογής κυμαινόταν μέχρι τις 2 εβδομάδες. Τέλος, η σειρά με την οποία οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιούσαν τον κάθε συνδυασμό ανατέθηκε τυχαία.
Οι ερευνητές έγραψαν ότι “Για να ξεκινήσουμε σωστά τη χρήση των συστημάτων διπλής ορμόνης, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη παραμέτρους από μακροχρόνια χρήση ινσουλίνης και πραμλιντίδης ταυτόχρονα. Χωρίς την περίοδο προσαρμογής, οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα κατά τη διάρκεια της χρήσης του τεχνητού παγκρέατος διπλής ορμόνης θα αντικατόπτριζαν μόνο την οξεία δράση της πραμλιντίδης.” Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι το τεχνητό πάγκρεας που χορηγεί συνδυασμό ινσουλίνης ταχείας δράσης και πραμλιντίδης “χορηγεί πραμλιντίδη μέσα σε διάστημα 20 λεπτών και λειτουργεί σαν bolus διπλού κύματος.”
Με τη χρήση του συστήματος έγχυσης ινσουλίνης ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να διατηρήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης μεταξύ 3.9 mmol/L και 10 mmol/L για το 84% του χρόνου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όταν χρησιμοποιούσαν το σύστημα έγχυσης ινσουλίνης ταχείας δράσης ήταν 74%. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν ινσουλίνη ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη, είχαν μέση τιμή γλυκόζης 7,4 mmol/L, ενώ οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μόνο ινσουλίνη ταχείας δράσης είχαν μέση τιμή γλυκόζης 7,9 (mmol/L). Ωστόσο δεν υπήρχαν σημαντικά οφέλη στη χρήση απλής ινσουλίνης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη.
Όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν ινσουλίνη ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 π.μ. και 11 μ.μ., κατάφεραν να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης μέσα στα όρια για το 78% του χρόνου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτό το διάστημα με χρήση μόνο ινσουλίνης ταχείας δράσης, ήταν 63%. Επιπλέον, όταν οι συμμετέχοντες έκαναν χρήση ινσουλίνης ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιτίνδη, μεταξύ 8 π.μ. και 11 μ.μ., είχαν μέση τιμή γλυκόζης 7,9 mmol/L ενώ όταν έκαναν χρήση μόνο ινσουλίνης ταχείας, είχαν μέση τιμή γλυκόζης 8,7 mmol/L.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξαν 12 περιπτώσεις υπογλυκαιμίας με τη χρήση ινσουλίνης ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη, 18 περιπτώσεις όταν χρησιμοποιήθηκε κανονική ινσουλίνη σε συνδυασμό με πραμλιντίδη και 11 περιπτώσεις όταν χρησιμοποιήθηκε μόνο ινσουλίνη ταχείας δράσης. Επιπλέον, υπήρξαν 6 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών στο γαστρεντερικό, όπως ναυτία και καούρα στο στομάχι, όταν χρησιμοποιήθηκε η ινσουλίνη ταχείας σε συνδυασμό με πραμλιντίδη, 11 περιπτώσεις όταν χρησιμοποιήθηκε κανονική ινσουλίνη με πραμλιντίδη, ενώ δεν υπήρξε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στο γαστρεντερικό όταν χρησιμοποιήθηκε μόνο ινσουλίνη ταχείας δράσης.
Οι ερευνητές έγραψαν ότι “Το σύστημα τεχνητού παγκρέατος που χορήγησε ινσουλίνη ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκόζης σε σχέση με το σύστημα που χορήγησε μόνο ινσουλίνη ταχείας δράσης, χωρίς να αυξήσει τις πιθανότητες υπογλυκαιμίας και αυξάνοντας σε μέτριο βαθμό τις ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα σε κάποιους ασθενείς. Τώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν έρευνες του συστήματος χορήγησης ινσουλίνης ταχείας δράσης σε συνδυασμό με πραμλιντίδη σε συνθήκες καθημερινής διαβίωσης.”
Πηγή: Healio.com

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα