Οι νέοι που νιώθουν στιγματισμένοι έχουν υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης

στιγμα, διαβητης, υγεια, ζωη, ινσουλινη, γλυκουλι glykouli, glykouligr, diabetes, health, life

Ερευνητές λένε ότι οι νέοι με διαβήτη που νιώθουν στιγματισμένοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης και πολύ σοβαρές υπογλυκαιμίες. Στην έρευνα τους, συμμετείχαν νέοι μεταξύ των ηλικιών 15-24 και κυρίως μέσω των social media, στα οποία οι περισσότεροι είχαν συμπληρώσει μια έρευνα και στέλνοντας δείγματα αίματος μέσω αλληλογραφίας προκειμένου να μάθουν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης τους.
Οι ερευνητές δηλώνουν στη περίληψη της έρευνας τους ότι “ο πρωταρχικός ορισμός του στίγματος απαιτούσε θεώρηση ενός ή περισσοτέρων από 3 συγκεκριμένα πράγματα του ερωτηματολογίου ‘Φράγματα στη θεραπεία του διαβήτη‘” Παραδείγματα περιλαμβάνουν, την αποφυγή της διαχείρισης του διαβήτη όταν υπάρχουν φίλοι γύρω, να έχει κάποιος δυσκολία στο να μιλήσει για τη διάγνωση του διαβήτη και να ντρέπονται να φροντίσουν τον διαβήτη του μπροστά στους άλλους (ινσουλίνη, μέτρηση).
Αν και οι στόχοι που θέτει ο κρατικός οργανισμός των ΗΠΑ για τη γλυκοζυλιωμένη υποστηρίζουν ποσοστό κάτω από το 7%, οι ερευνητές όρισαν ως κακό γλυκαιμικό έλεγχο τα αποτελέσματα πάνω απο 9% , καθώς και ένα ή περισσότερα σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας τον τελευταίο χρόνο, που απαίτησαν τη βοήθεια τρίτων.

Αίσθημα στίγματος και μάχη με τα επίπεδα γλυκόζης

Σύμφωνα με το λεξικό, στίγμα σημαίνει “ένα σημάδι ντροπής ή δυσπιστίας”. Επίσης σημαίνει “ένα αναγνωριστικό σημάδι ή χαρακτηριστικό.” Οι νέοι με διαβήτη που κουβαλούν μαζί τους τα σχετικά αναλώσιμα, που φορούν αντλία ινσουλίνης ή καταγραφέα γλυκόζης (CGM) ή κάνουν μέτρηση δημόσια με όλα τα πρόσωπα γύρω να αναγνωρίζουν ότι έχουν ζάχαρο ή κάποιου είδους ασθένεια.
Σε αυτή τη μελέτη, το στίγμα ήταν για το 65,5% από τους 380 συμμετέχοντες και συνδέθηκε με διπλάσιες πιθανότητες για τον κακό έλεγχο του σακχάρου γενικά, ειδικά όταν υπάρχει γλυκοζυλιωμένη άνω του 9% και σοβαρές υπογλυκαιμίες τον τελευταίο χρόνο.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο ότι “Υπάρχει μεγάλη διάδοση του στίγματος στους νέους με διαβήτη τύπου 1 που είναι επίσης συνδεδεμένο με υψηλά ποσοστά γλυκοζυλιωμένης και σοβαρών υπογλυκαιμιών. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίες στρατηγικές αντιμετώπισης του στίγματος“.
Είναι ένας δύσκολος κύκλος για να αποδράσεις διότι τα υψηλά σάκχαρα και η ανάγκη για βοήθεια με τις υπογλυκαιμίες κάνει τον διαβήτη μια εξέχουσα αρνητική πτυχή, η οποία αυξάνει το στίγμα, το οποίο με τη σειρά του κάνει τη διαχείριση του διαβήτη ακόμα πιο δύσκολη για τον νέο και ούτω καθεξής.

Η αξία της υποστήριξης από κοντινούς ανθρώπους

Η δρ. Kaberi Dasgupta, συγγραφέας της μελέτης μέσω email μας είπε ότι ερωτήσεις κλειδί για την έρευνα περιλάμβαναν τις εξής: “ο αποκρινόμενος ένιωθε άβολα να διαχειρίζεται τον διαβήτη μπροστά σε άλλους (φίλους) ή/και προτίμησε να μην πει σε άλλους για τον διαβήτη του;“. Ενω όλα αυτά είναι ουσιαστικά για το πως γίνεται αντιληπτό το στίγμα, το 60% των αποκρινόμενων έδωσε μια συγκεκριμένη εμπειρία για να τονίσουν τα συναισθήματα τους, δήλωσε η δρ. Dasgupta
Η δρ πιστεύει ότι ή “επίγνωση είναι κρίσιμη” και ότι “μερικοί από τους αποκρινόμενους θέλουν να δουν ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 να γίνονται χαρακτήρες σε σειρές και ταινίες, όχι μόνο ως μέρος της πλοκής, αλλά την πραγματικότητα που ζουν μερικοί“. Αυτό είναι κατανοητό, διότι συχνά όταν κάποιος χαρακτήρας έχει διαβήτη, είναι μέρος της δραματικής ιστορίας και συνήθως υπάρχει μια βιασύνη για να δώσουν στον ασθενή την ινσουλίνη που έχει ανάγκη.
Επίσης η δρ Dasgupta τόνισε ότι η συνεργασία των online Μέσων για την υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη είναι πάρα πολύ σημαντική, ιδιαίτερα μέσω των social media που υπάρχουν ομάδες με συμπάσχοντες.
Η υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη είναι πολύ γνωστή διότι ξέροντας ότι και οι άλλοι κάνουν μετρήσεις συχνά, κάνουν ινσουλίνη και συγκεντρώνονται σε ένα κάρο παράγοντες όπως εσύ, χαράζεις τον δρόμο προς την αποδοχή και την γαλήνη. Αν έχεις διαβήτη, να ξέρεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα με αυτή την ασθένεις και δεν είσαι μόνος.
 

Πηγή: diabetesdaily.com
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα