Δεν θα βρείτε μόλυβδο ή αρσενικό στα συστατικά του αγαπημένης σας lip-gloss ή eyeliner, αλλά μια περιβαλλοντική ομάδα που εδρεύει στο Τορόντο έχει δοκιμάσει δεκάδες καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους Καναδούς και βρέθηκε ότι σχεδόν όλοι τους έχουν μολυνθεί με βαρέα μέταλλα.
Το δέρμα μας απορροφά 100 φορές παραπάνω απ’ ότι το παχύ έντερο, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε ότι καλλυντικά (και όχι μόνο) αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε επάνω του! Η Environmental Defense, μια ΜΚΟ με έδρα τον Καναδά, δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι οι Καναδοί καταναλωτές υποπτεύονται πως τα καλλυντικά τους δεν είναι ασφαλή, ακόμη κι αν διαβάζουν προσεκτικά τους καταλόγους των συστατικών.
“Οι Καναδοί πρέπει να γνωρίζουν τι περιέχεται στα καλλυντικά τους”, δήλωσε ο Rick Smith, εκτελεστικός διευθυντής της Environmental Defense. “Δεδομένης της επιλογής, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα έβαζαν αρσενικό ή μόλυβδο στα χείλη και τα πρόσωπά τους”.
Οι ερευνητές ζήτησαν από έξι γυναίκες από διάφορα μέρη του Καναδά να αναφέρουν πέντε προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αγόρασαν αυτά τα προϊόντα στο Τορόντο μαζί με άλλα πέντε κοινώς γνωστά προϊόντα και τα έστειλαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο για να δοκιμαστούν για την παρουσία αρσενικού, καδμίου, μολύβδου, υδραργύρου, βηρυλλίου, σεληνίου, θάλλιου και νικελίου.
Όλα αυτά τα βαρέα μέταλλα, εκτός από το νικέλιο, απαγορεύεται να προστίθενται σκόπιμα στα καλλυντικά στον Καναδά λόγω αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Αλλά οι μολυσματικές ουσίες μπορούν να εμφανιστούν στο μακιγιάζ για διάφορους λόγους: μπορεί να υπήρχαν σε πρώτες ύλες, μπορούν να είναι υποπροϊόντα της διαδικασίας παρασκευής ή μπορούν να σχηματιστούν με την κατανομή των συστατικών. Στην περίπτωση των βαρέων μετάλλων, μπορεί να υπάρχουν σε πετρώματα, το έδαφος και το νερό, που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα, στην κατασκευή χρωστικών.
Τα αντικείμενα που δοκιμάστηκαν συμπεριλάμβαναν τα εξής: foundation, concealer, πούδρα, ρουζ, μάσκαρα, eyeliner, σκιά ματιών, κραγιόν και lip gloss. Ορισμένα προϊόντα είχαν πολλαπλά μέρη (σκιά ματιών που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές αποχρώσεις, για παράδειγμα) έτσι εξετάστηκαν συνολικά 49 διαφορετικά αντικείμενα.
Τα τέσσερα μέταλλα που προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δοκιμή αυτή ήταν το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, επειδή το Υπ. Υγείας του Καναδά σκέπτεται να περιορίσει την παρουσία τους ως προσμείξεις στα καλλυντικά και τα χαρακτήρισε ως “τοξικά” λόγω σοβαρών ανησυχιών για την υγεία.
Κανένα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν δεν περιείχε υδράργυρο, αλλά ο μόλυβδος εντοπίστηκε στο 96% των προϊόντων, το αρσενικό στο 20% και το κάδμιο στο 51%. Το νικέλιο βρέθηκε σε όλα τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν, το βηρύλλιο στο 90%, το θάλλιο στο 61% και το σελήνιο στο 14%.
“Η ανησυχία δεν είναι μόνο ότι τα βαρέα μέταλλα είναι στο μακιγιάζ μας, αλλά η έκθεση σε αυτές τις τοξίνες μέσω των προϊόντων που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας, που κυκλοφορούν στον αέρα που αναπνέουμε και στην παροχή νερού και τροφίμων μας” Είπε ο κ. Smith.
Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να συσσωρεύονται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου, σημειώνει η μελέτη και “συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαταραχές, τα νευρολογικά προβλήματα, η απώλεια μνήμης, οι διακυμάνσεις της διάθεσης, οι νευρικές διαταραχές, τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό, το σκελετικά, τα αιματολογικά, το ανοσοποιητικό και τα νεφρά, πονοκεφάλους, εμετός, ναυτία, βλάβη των πνευμόνων, εύθραυστα μαλλιά και τριχόπτωση”. Πολλοί υποπτευόνται διαταραχές ορμονών και τοξικές αναπνευστικές ουσίες, και για κάποιους όπως στον μόλυβδο, δεν υπάρχει γνωστό ασφαλές επίπεδο αίματος.
Τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, καδμίου και μόλυβδου, βρέθηκαν όλα στα lip gloss, τα οποία μπορούν εύκολα να καταναλωθούν επειδή φοριούνται στα χείλη.
Η υψηλότερη συγκέντρωση μολύβδου που βρέθηκε είναι 10 φορές πάνω από το όριο που ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Υπ. Υγείας του Καναδά για τις προσμείξεις (10 ppm). Ακόμα και αυτό το όριο είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από ό, τι αποδείχθηκε τεχνικά αποφεύξιμο από τον αμερικανικό οργανισμό υγείας στο 1,07 ppm.
Οι Καναδοί δαπανούν περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα καλλυντικά, και η μέση Καναδή χρησιμοποιεί καθημερινά 12 προϊόντα, που περιέχουν συνολικά 168 μοναδικά συστατικά.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έκθεσή τους θα παρακινήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενισχύσει τους κανονισμούς της σχετικά με τα καλλυντικά, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να υποχρεούνται να αποκαλύπτουν όλα τα σκόπιμα συστατικά (συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων που θεωρούνται ιδιόκτητα), καθώς και τα υπόλοιπα συστατικά.
Πηγή: nationalpost.com