Μακαρόνια κολοκυθιού με αρνίσια κεφτεδάκια

μακαρονια κολοκυθιου

Στην Ελλάδα λατρεύουμε τα μακαρόνια! Για εμάς τους διαβητικούς που θέλουμε να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες, αυτή η συνταγή με μόλις 17,1 γραμμ. υδατανθράκων ανά μερίδα αποτελεί μια ιδανική επιλογή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Το κολοκύθι έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες και αντίθετα είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Αναλυτικά περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες C, A, K, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως η β – καροτίνη. Επίσης έχει το πολύτιμο μέταλλο μαγγάνιο που προστατεύει τα οστά και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου το οποίο βοηθά να κλείσουν γρηγορότερα οι πληγές και διατηρεί το δέρμα μας νεανικό και σφριγηλό. Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι διαθέτει 0,22 mg μαγγανίου το οποίο καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες και το 10% για τους άνδρες
Διατροφική αξία ανά μερίδα:

  • Θερμίδες: 376
  • Λιπαρά: 27,5 γρ.
  • Κορεσμένο λίπος: 8,6 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 17,1 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 18,9 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 66,8 γρ.

Πάμε να δούμε πως θα μαγειρέψουμε αυτήν τη διαφορετική μακαρονάδα:

Υλικά:

Για τον κιμά

  • 300 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 2 μικρά ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. γλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για την σάλτσα

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 60 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τα μακαρόνια

  • 2 μεγάλα κολοκύθια

Εκτέλεση

  1. Για τα κεφτεδάκια:  Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υλικά για τον κιμά και προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Όσο περισσότερο το αφήσετε τόσο καλύτερα θα δέσουν τα υλικά. Βγάλτε από το ψυγείο και πλάστε 16 κεφτεδάκια. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίστε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ελαφρύ καφέ χρώμα. Μεταφέρετε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί και βάλτε τα στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν εντελώς.
  2. Για τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάλτε ελαιόλαδο και το σκόρδο και τσιγαρίστε το μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα βάλτε τον πελτέ να τσιγαριστεί και εκείνος για μισό λεπτό. Τέλος προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με τον βασιλικό και συνεχίστε το μαγείρεμα για ακόμη 5 λεπτά. Αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση. Χαμηλώστε την θερμοκρασία και βάλτε τα κεφτεδάκια μέσα να μαγειρευτούν για ένα τελευταίο δεκάλεπτο.
  3. Για τα μακαρόνια: Πλύνετε και περάστε τα δύο κολοκύθια από το εξάρτημα ψιλής κοπής λαχανικών. Εάν δεν έχετε, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε όσο πιο λεπτές λωρίδες μπορείτε. Σκουπίστε πολύ καλά τα κολοκύθια από το νερό και μοιράστε τα σε 4 πιάτα. Χωρίστε την σάλτσα με τα κεφτεδάκια στα 4 πιάτα πάνω από τα κολοκύθια. Απολαύστε το φαγητό σας!

Καλή σας όρεξη!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα