Ένα "κίνημα" διαφορετικό από τα άλλα!

συδνε, εβρος, καπερδανακης, sweetstories

Ο φίλος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Διαβητικών του Νομού Έβρου, Δημήτρης Καπερδανάκης, έγραψε ένα υπέροχο κείμενο για το νέο του εγχείρημα, το GOOD Movement, μια εξαιρετική ιδέα, που μέσω των δράσεων της θα δωθεί το μήνυμα ότι η ζωή είναι εδώ για να τη ζεις στο έπακρο και πως όλα τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει καλή θέληση, αλληλεγγύη και όρεξη για δουλειά! Σας δίνουμε το κείμενο και ελπίζουμε να σας αρέσει τόσο πολύ αυτή η ιδέα, όσο και σε εμάς! Για περεταίρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το forum με τους εξής τρόπους: sweetstoriesgrforum@gmail.com sweetstoriesGR: The T1D Forum στο Facebook με προσωπικό μήνυμα
Τον Ιούλιο του 2017 είχα την τιμή να γίνω δεκτός σε ένα σπουδαίο πρόγραμμα που υλοποιεί η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) τα τελευταία 7 χρόνια. Το Young Leaders in Diabetes είναι μία μοναδική εμπειρία για νέους με διαβήτη ηλικίας 18-30 ετών που τους δίνει όλα τα εφόδια για να γίνουν οι επόμενοι καλοθελητές της κοινότητάς μας. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την ίδια την Ομοσπονδία, πλέον τα άτομα με διαβήτη ξεπερνούν τα 425 εκ. σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά. Έτσι, άτομα με θέληση, με φρέσκια σκέψη και πάθος για προσφορά και αλλαγή είναι πιο ευπρόσδεκτα από ποτέ σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Το Young Leaders in Diabetes programme αποσκοπεί στο να καλλιεργήσει στους συμμετέχοντες αυτές ακριβώς τις αξίες: δημιουργικότητα, αλληλεγγύη, θάρρος, αγάπη, ενότητα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Όπως σας έχω πει και στο παρελθόν, οι εθνικοί αντιπρόσωποι – μέλη του προγράμματος αναλαμβάνουν στα πλαίσια της διετούς εκπαίδευσης τους από το πάνελ της IDF να φέρουν εις πέρας μία αποστολή δικής τους έμπνευσης που θα ωφελήσει τη διαβητική κοινότητα σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, θα ενισχύσει τις σχέσεις της IDF με τους εγχώριους φορείς εκπροσώπησης ασθενών και θα εμπνεύσει πιθανώς και άλλα άτομα να πράξουν για το καλό όλων. Από την αρχή του έτους λοιπόν άρχισα να σκέφτομαι τι μπορώ να φτιάξω για εμάς, πως θα καταφέρω (ή τουλάχιστον θα προσπαθήσω να καταφέρω – μιας και η επιτυχία δεν είναι ποτέ δεδομένη) να θίξω λίγο πολύ όλα εκείνα τα (πολλά) θέματα που απασχολούν το άτομο σε σχέση με τον διαβήτη του. Το concept στο μυαλό μου είναι κάπως μεγαλεπήβολο και αυτό είναι που κάπως με προβληματίζει περισσότερο, με την έννοια ότι δεν επιθυμώ να παρουσιάσω κάτι αφενός άρτιο σαν σκέψη, αφετέρου μη  ρεαλιστικό να συμβεί. Απεχθάνομαι στην τελική τις ουτοπίες.
Όμως έχοντας εν έτει 2018 αφήσει τόσα ανοιχτά μέτωπα και ως προς το θέμα του στοχευμένου καθημερινού αγώνα για καλά σάκχαρα και ως προς το ψυχολογικό κομμάτι της πάθησης (ίσως το σπουδαιότερο για εμένα δε σας κρύβω) και ως προς την ανάγκη ανακούφισης όσων συνανθρώπων μας δεν έχουν την τύχη που έχουν κάποιοι άλλοι και βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τότε μάλλον είναι ουτοπικό να θεωρώ πως πρέπει να κάνω κάτι μεμονωμένο για να έχω απλά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας ή λιγότερη δουλειά να κάνω ή μικρότερα outcome reports να γράψω στο τέλος. Γιατί αν επιλέξω να το κάνω αυτό -μολονότι περισσότερο διαχειρίσιμο ομολογώ- θα είναι σαν να ζω στον δικό μου κόσμο όπου υπάρχουν αποκλειστικές προτεραιότητες και τα υπόλοιπα ή είναι τόσο τακτοποιημένα ή τόσο ασήμαντα για να ασχοληθεί κανείς. Την πεποίθηση μάλιστα αυτή μου την ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τα ευρήματα που έχουμε συγκεντρώσει έως αυτή τη στιγμή από το ερωτηματολόγιο του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Έβρου για το τι δράσεις έχουν περισσότερο ανάγκη τα μέλη μας και το οποίο μπορείς φυσικά να απαντήσεις και εσύ εδώ. Καμία απάντηση δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αντίθετα βλέπουμε ερμηνεύοντας τις μέχρι τώρα ενδείξεις ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει, να μάθει, να κάνει πολλά και διάφορα, γιατί δεν είναι του ότι του λείπει κάτι συγκεκριμένο, ένα ή δύο πράγματα για τα οποία μπορούμε να επέμβουμε και να του τα προσφέρουμε αλλά πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ποιος ο λόγος λοιπόν να μην αφήσουμε τώρα το στίγμα μας αφού μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και να στείλουμε θετικά μηνύματα, να προωθήσουμε την καλή θέληση προς όλες τις κατευθύνσεις;

Έχοντας λοιπόν ως βάση αυτά τα δεδομένα, έβαλα το μυαλό να σκεφτεί ελεύθερα, δημιουργικά και σύνθετα και έτσι κράτησα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες στην άκρη. Αυτές τις περισσότερες ιδέες τις φιλτράρισα, τις επεξεργάστηκα και προσπάθησα να τις μετατρέψω σε πιθανά concept. Έκανα δηλαδή μέσα από την αναγνώριση των πιθανών αναγκών που έχει αυτή τη στιγμή ο κόσμος της κοινότητας μας μία αντιστοίχιση σε πιθανές δράσεις που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτό που θέλουμε λίγο πολύ όλοι είναι το καλό μας: να είμαστε καλά στην υγεία μας, να μην αφήνουμε τον διαβήτη να στέκεται εμπόδιο στις μικρές και μεγάλες επιλογές της ζωές μας, να βρούμε επιτέλους τη χρυσή τομή στη σχέση μας με αυτόν και ταυτόχρονα να στηρίξουμε όλους εκείνους που μοιράζονται κοινές εμπειρίες ζωής με εμάς. Έτσι, δημιούργησα το GOOD Movement. Είναι για το καλό μας! Μέσα από τις δράσεις του GOOD Movement θα δώσουμε το μήνυμα ότι η ζωή είναι εδώ για να τη ζεις στο έπακρο και πως όλα τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει καλή θέληση, αλληλεγγύη και όρεξη για δουλειά. Το κίνημά μας θα επικεντρωθεί σε τρεις κεντρικούς πυλώνες δράσης: τις “do GOOD” δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα ενισχύσουμε τον εθελοντισμό και την προσφορά μεταξύ των μελών της κοινότητάς μας, βοηθώντας όσους το χρειάζονται, κάνοντας δηλαδή καλό, τις “feel GOOD” δραστηριότητες με τις οποίες θα τονώσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας, καταπολεμώντας την αρνητική διάθεση που φέρνει πολλές ο διαβήτης, ενισχύοντας την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας και τις “live GOOD” δραστηριότητες που θα μας εμπνεύσουν να επιλέξουμε ένα πιο εναλλακτικό healthy lifestyle και να μάθουμε να πετυχαίνουμε τους θεραπευτικούς μας στόχους!

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τομείς δράσης όπως βλέπεις που μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε πρωτοβουλία. Στην τελική μάλιστα, “ας κάνουμε το καλό κι ας το ρίξουμε στο γυαλό”, δεν έχουμε κάτι να χάσουμε από το να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τις οικογένειές μας και τους συνανθρώπους μας. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ θετική σκέψη και ελπίδα, μα πάνω απ’ όλα θέλει πράξεις και όχι άλλη οκνηρία. Για το λόγο αυτό, σας προσκαλώ να αγκαλιάσετε αυτή την ελπιδοφόρο ιδέα και να συμβάλλετε στην επιτυχία της. Αν έχετε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο στην οργάνωση μίας εκδήλωσης, από το να τα λέτε ή να τα γράφετε ωραία μέχρι το να πιάνουν τα χέρια σας ή να είστε γενικά δημιουργικές φύσεις, αν έχετε κάποια πιο συγκεκριμένη ιδέα ή πρόταση που ταιριάζει με τη φιλοσοφία του project και πιστεύετε ότι θα κάνει καλό σε συνανθρώπους μας, αν σας αρέσει ο εθελοντισμός και η επαφή με τους ανθρώπους, μη διστάσετε να μου στείλετε ένα e-mail γνωριμίας στο sweetstoriesgrforum@gmail.com ή ένα μήνυμα στον λογαριασμό του sweetstoriesGR: The T1D Forum στο Facebook για να σας έχω στα υπόψιν τόσο στη φάση του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης κάποιων από τις επιμέρους δράσεις. Μέσα στο προσεχές διάστημα, θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με υποψήφιους συνεργαζόμενους φορείς (stakeholders), όπως συλλόγους ασθενών, ΜΚΟ, κοινωφελή σωματεία, επιστημονικούς συνεργάτες αλλά και φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε την ιδέα σε πιο στέρεα βάση και να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε κάποιους πόρους που θα μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε ένα πιθανό “ναυάγιο”. 

Εάν σε εμπνέει να κάνεις καλό, μείνε συντονισμένος για τα επόμενα μας βήματα και γίνε πρεσβευτής της ιδέας μας! 

Με πολύ πολύ αγάπη, 

Δημήτρης Καπερδανάκης

IDF Young Leaders in Diabetes Candidate”

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η -συχνή- κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

Η -συχνή- κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη…