Κενό στον διάλογο μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας για τον διαβήτη

παθολόγοι

Μολονότι 425 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο ζουν με την αρρώστια, λίγοι γνωρίζουν για τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου.

Χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης και περιορισμένο διάλογο μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, όσον αφορά το διαβήτη τύπου 2, έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη. Μερικά από τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • 1 στους 3 ερωτηθέντες που ζουν με διαβήτη τύπου 2 θεωρεί ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου είναι χαμηλός
  • Το 26% των ερωτηθέντων ποτέ δεν είχε μάθει για την καρδιαγγειακή νόσο ή έλαβε πληροφορίες για CVD (καρδιαγγειακή νόσο) αρκετά χρόνια μετά τη διάγνωση του διαβήτη.
  • 1 στους 6 ερωτηθέντες δεν είχε ποτέ συζητήσει τον διαβήτη τύπου 2 και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου με έναν επαγγελματία υγείας.

Ο διαβήτης πλήττει σήμερα 425 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν τον διαβήτη τύπου 2. Η καρδιαγγειακή νόσος, η οποία περιλαμβάνει εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Η παγκόσμια έρευνα θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και είναι ανοιχτή σε όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Αμπού Ντάμπι των ΗΑΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνής Ομοσπονδίας Διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι αμφότερες παγκόσμιες επιδημίες. Αυτή τη στιγμή συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων αιτιών νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους πληθυσμούς χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα αρνητικά αποτελέσματά τους επιταχύνθηκαν από την παγκοσμιοποίηση, την ταχεία αστικοποίηση και την καθιστική ζωή.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη, ηλικίας άνω των 50 ετών,  διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στις χώρες αυτές, μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι μεταξύ 15% και 41% των μεσηλίκων ατόμων με διαβήτη έχουν ήδη καρδιαγγειακές παθήσεις (μέση ηλικία πληθυσμών μελέτης: 50 έως 69 έτη). Οι άνθρωποι που ζουν στην Αφρική και την Κεντρική Ασία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και η αυξανόμενη οικονομική ανάπτυξη θα συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας και υψηλής χοληστερόλης.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η παγκόσμια επιβάρυνση των καρδιακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη, λόγω έλλειψης δεδομένων. Μόνο 41 χώρες παγκοσμίως διαθέτουν δεδομένα υψηλής ποιότητας σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις σε άτομα με διαβήτη, και ακόμη και σε αυτές τις χώρες υπάρχουν διάφοροι ορισμοί και ταξινομήσεις καρδιακής και αγγειακής νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) καλεί τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τις ακόλουθες τέσσερις πολιτικές:

  1. Χρησιμοποίηση διεθνών προτύπων για τη διενέργεια επιδημιολογικών μελετών
  2. Εφαρμογή πολιτικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για την αύξηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης.
  3. Προτεραιότητα στην πρόσβαση σε βασικά φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη
  4. Εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης μη μεταδοτικών ασθενειών.

 

Πηγή: iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα