Να εξαιρεθούν οι φοιτητές με ΣΔ1 από τον νόμο ν+2, το Glykouli καλεί τις ομοσπονδίες να στείλουν επιστολή άμεσα!

Κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε ενέργειες για την εξαίρεση των φοιτητών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από τον νόμο ν+2
Κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε ενέργειες για την εξαίρεση των φοιτητών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από τον νόμο ν+2

Την επαναφορά του νόμου ν+2 εξήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις η νεοεκλεχθείσα Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεράμεως.
Ο συγκεκριμένος νόμος είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά από την τότε Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και ορίζει ότι ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να ολοκληρώνει τις σπουδές του μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής, προσαυξημένο κατά 2 χρόνια.
Όπως είπε η ίδια μεταξύ άλλων:

«Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.»

Στόχος του νόμου ήταν και, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Κεράμεως θα είναι και τώρα, να διαγραφούν οι “αιώνιοι φοιτητές”.
Η ίδια, αργότερα έδωσε διευκρινίσεις στην εφημερίδα Καθημερινή, αναφέροντας ότι «Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας για περικοπή της σπατάλης. Κυρίως, όμως, πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ένα ξεκάθαρο, πειθαρχημένο πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών. Είναι δεδομένο ότι θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις, όπως για λόγους υγείας, τις οποίες θα διερευνήσουμε διεξοδικά, καθώς και το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής των ρυθμίσεων».
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δίνουν καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα, μαζί με τους γονείς τους, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να ακολουθήσουν μια, όσο το δυνατόν, φυσιολογική ζωή.
Είναι λοιπόν εύλογο, τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους, να ζητούν την εξαίρεσή τους από τον ν+2 μιας και οι έκτακτες καταστάσεις που μπορούν να προκληθούν από το διαβήτη, είναι δυνατόν να τα αναγκάζουν να μένουν μακριά από τις σπουδές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σίγουρα, εφόσον υπήρξε μέριμνα ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να συμπεριληφθούν στα άτομα που η εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο εντάσσεται στην ειδική κατηγορία σοβαρών παθήσεων, είναι λογικό να υπάρξει μέριμνα και για την φοίτησή τους.
Έτσι, καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα που αντιπροσωπεύουν τα άτομα με διαβήτη, όλες τις ομοσπονδίες, καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να συμπεριληφθούν στις ειδικές εξαιρέσεις των φοιτητών που δεν θα αποβάλλονται από το πανεπιστήμιο εφόσον περάσει το χρονικό διάστημα ν+2 που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Οι άνθρωποι με διαβήτη συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, λέει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Περισσότερα

Οι άνθρωποι με διαβήτη συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καταγγέλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σχετικά με παρατυπίες στη διαδικασία κοστολόγησης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που αφορούν το…