Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αποτελεσματική στην προώθηση της ύφεσης του διαβήτη τύπου 2

Η εφαρμογή Whole Body Digital Twin παρουσιάζει πολύ θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ύφεση του διαβήτη τύπου 2

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να δώσει σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 καθοδήγηση σχετικά με τη διατροφή, τον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και την αναπνοή ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην προώθηση της ύφεσης του διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδριάσεις του 2022 της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) – και περιγράφεται σε δελτίο τύπου από τον οργανισμό.

Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 σημαίνει γενικά να έχετε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ύφεση δεν είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό – στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί σε ένα στα 20 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ενώ υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές για την προώθηση της ύφεσης, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φτάσετε εκεί. Οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην προώθηση της ύφεσης σε μερικούς ανθρώπους — οι οποίες μπορεί να έχουν τη μορφή δίαιτας χαμηλών θερμίδων, υποκατάστατων γευμάτων ή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Για άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση (απώλεια βάρους) έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ύφεση του διαβήτη, ειδικά με μεγαλύτερη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται Whole Body Digital Twin για να μοντελοποιήσουν τον μεταβολισμό των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όπως σημειώνεται σε ένα άρθρο για τη μελέτη στο Healio. Αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποίησε δεδομένα από αρχεία καταγραφής τροφίμων, συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης (CGM), συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης και πολυάριθμες εξετάσεις αίματος για να παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις —σε πραγματικό χρόνο— σε άτομα με διαβήτη και στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψής τους μέσω μιας εφαρμογής για κινητά. Μέσω της εφαρμογής για κινητά, οι χρήστες θα μπορούσαν επίσης να επικοινωνήσουν με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ή με τους προπονητές του τρόπου ζωής που παρέχονται ως μέρος της μελέτης.

Συνολικά 262 συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Whole Body Digital Twin (199 συμμετέχοντες) ή να λάβουν τυπική φροντίδα για τον διαβήτη (63 συμμετέχοντες) για 180 ημέρες. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τη μέση αλλαγή στην A1C (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) καθώς και για τον αριθμό των συμμετεχόντων που παρουσίασαν ύφεση του διαβήτη στο τέλος της περιόδου της μελέτης.

Μειώσεις A1C, ύφεση του διαβήτη που συνδέεται με το πρόγραμμα Whole Body Digital Twin

Μετά από 180 ημέρες, το 94,9% των συμμετεχόντων είχε φτάσει σε επίπεδο A1C κάτω από 6,5%, ενώ δεν έπαιρναν φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης ή μόνο μετφορμίνη. Επιπλέον, το 83,9% έφτασε σε αυτό το επίπεδο A1C χωρίς να πάρει φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης – τον ορισμό της ADA για την ύφεση του διαβήτη. Και οι εννέα συμμετέχοντες στη μελέτη στην ομάδα Whole Body Digital Twin που έλαβαν ινσουλίνη στην αρχή της μελέτης μπόρεσαν να σταματήσουν τη λήψη ινσουλίνης πριν από την 90ή ημέρα μετά την παρακολούθηση του προγράμματος.

Όσον αφορά τον συνολικό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, το μέσο επίπεδο A1C στην ομάδα Whole Body Digital Twin μειώθηκε από 9,0% σε 5,7% μετά από 180 ημέρες. Αυτή η μείωση κατά 3,3% στην A1C ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη μέση μείωση 0,4% που παρατηρήθηκε στην ομάδα τυπικής φροντίδας.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη δυνατότητα της τεχνολογίας Whole Body Digital Twin να αλλάξει τη συμβατική διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 που βασίζεται στη φαρμακευτική αγωγή στην επίτευξη ύφεσης του διαβήτη τύπου 2 με μια ζωή χωρίς φάρμακα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Paramesh Shamanna, MD, ιατρικός διευθυντής της Twin Health Inc. στο Mountain View, Καλιφόρνια, σε δελτίο ειδήσεων. «Ο αντίκτυπος του προγράμματος στην ικανοποίηση των ασθενών, την ποιότητα ζωής και το συνολικό κόστος της περίθαλψης είναι σημαντικός και υπόσχεται σημαντικές για μεγάλους πληθυσμούς».

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα