Μετά από τόσα ταξίδια που έχουμε πραγματοποιήσει, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ειδικοί στο να πακετάρουμε τη βαλίτσα μας. Είτε είναι για 2 μέρες, είτε για 2 εβδομάδες, υπάρχουν τρόποι για να χωρέσουν όοα τα απαραίτητα σας πράγματα σε μια βαλίτσα (μεγέθους καμπίνας). Αυτό δεν αποτελεί ασήμαντο επίτευγμα, ειδικά αν ταξιδεύει κανείς με αναλώσιμα διαβήτη.
Και μιας και αρχίζουν σιγά σιγά οι καλοκαιρινές διακοπές, είναι η ιδανική εποχή για να βάλουμε κάτω και να αναλύσουμε το ταξίδι με κόλπα και συμβουλές για το πως θα χωρέσουν τα απαραίτητα που μας ζητά το αχόρταγο πάγκρεας μας, μέσα σε μια μικρή βαλίτσα.
Έχετε πάντα πάνω σας ταμπλέτες γλυκόζης. Το ταξίδι με ταμπλέτες γλυκόζης είναι το ευκολότερο, διότι είναι ελαφριές, μπορούν να περάσουν τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, ενώ δεν θα λιώσουν ή λερώσουν με βάση τη θερμοκρασία που επικρατεί. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο σακίδιο ή την τσάντα σας άφοβα, καθαρίζονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα ήταν αν είχε χυθεί χυμός.
Δοκιμάστε να τυλίξετε σαν ρολό τα ρούχα σας. Δεν αποτελεί ακριβώς μια συμβουλή σε σχέση με τον διαβήτη, αλλά όσα περισσότερα αποθηκευτούν με ακρίβεια, τόσα περισσότερα πράγματα μπορείτε να χωρέσετε στην τσάντα που θα κουβαλάτε στον ώμο σας.
Να φοράτε κάποια ιατρική ταυτότητα (βραχιόλι, κολιέ). Ειδικά αν ταξιδεύετε μόνοι, οπωσδήποτε να φοράτε κάποιο κόσμημα που να αναφέρει την πάθηση σας. Οι σημερινές ταυτότητες είναι της μόδας και με πολλά χρώματα, οπότε το να τις βρει κανένας είναι σαφώς ευκολότερο απ’ ότι παλαιότερα. Αλλά πέρα από τη μόδα, μια ταυτότητα ή ένα κόσμημα μπορούν να μιλήσουν για εσένα όταν εσύ δεν θα μπορείς, οπότε φόρα το να είσαι απολύτως σίγουρος.
Έχετε μια τσάντα αποκλειστικά για τις προμήθειες διαβήτη. Πάρτε μια τσάντα, ένα μικρό σακί, ένα νεσεσέρ και μετατρέψτε το σε ιατρικό τσαντάκι. Διαλέξτε κάποιο “δυνατό” χρώμα, ώστε να ξεχωρίζει αμέσως στη βαλίτσα. Παράλληλα με τα φάρμακα σας, μπορείτε να βάλετε κάποια σαμπουάν ή την οδοντόβουρτσα σας, ώστε να είναι όλα μαζί.
Φτιάξτε μια λίστα. Πάντα να διατηρείτε μια κάρτα γραμμένη με τις προμήθειες που χρησιμοποιείτε και να το έχετε πάνω σας, ώστε να επιβεβαιώνετε ότι έχετε τα πάντα όταν πακετάρετε τη βαλίτσα σας.
Σημειώστε τις απαραίτητες πληροφορίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Καλό είναι να έχετε σημειώσει σε ένα χαρί που βρίσκεται στο πορτοφόλι σας τα στοιχεία επικοινωνίας σας, του ιατρού σας, καθώς και μιας επαφής για έκτακτη ανάγκη.
Πάρτε παραπανήσιες προμήθειες. Αυτή η συμβουλή έχει αποδειχθεί χρήσιμη όχι μόνο για ότι έχει σχέση με τον διαβήτη, αλλά και με ότι είναι κυλιόμενο. Για παράδειγμα, αν κάνετε ινσουλίνη με πένα, καλό είναι να έχετε μαζί σας μερικές παραπάνω, διότι μπορεί να είναι χαλασμένο το φιαλίδιο ή να μην έχει σωστή επίδραση. Σε ποιον δεν έχει συμβεί εξάλλου; Όπως θα έλεγε και η γιαγιά μας, καλό είναι να παίρνουμε πάντα έξτρα κάλτσες και εσώρουχα για καλό και για κακό.
Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι: Διασκεδάστε το! Με λίγη προετοιμασία και σχεδιασμό, το πακετάρισμα με τον διαβήτη, αν γίνει σωστά, μπορεί να είναι διασκεδαστικό και χωρίς προβλήματα
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης και δερματικές παθήσεις
Γνωρίζατε ότι η κατάσταση του δέρματός σας αποτελεί δείγμα των επιπέδων του σακχάρου σας; Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης…
Χρήσιμες οδηγίες σε πάσχοντες από διαβήτη για την προστασία των νεφρών τους το καλοκαίρι
* Γράφει ο Ιωάννης Δ.Αλεξόπουλος, Δρας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η…
Πώς επηρεάζει ο ζαχαρώδης διαβήτης τη στυτική δυσλειτουργία;
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις παγκοσμίως. Η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνει χρόνο με το…
Μια επαγγελματίας μουσικός, μιλά για τη διάγνωση και τις πρώτες μέρες με διαβήτη τύπου 1
Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί επιδημία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2006 οι…