Θερμοπληξία: Πως να προφυλαχθείτε από αυτή, λόγω υψηλών θερμοκρασιών

θερμοπληξία, διαβήτης, υγεια, ζωη, γλυκουλι, glykouli

Με το πρώτο επίσημο κύμα διακοπών να αρχίζει σήμερα και τη θερμοκρασία να φτάνει το Σαββατοκύριακο τους 41 βαθμούς με σκόνη από την Αφρική, σας ετοιμάσαμε ένα άρθρο προκειμένου να έχετε ήσυχες και ασφαλείς ημέρες με την οικογένεια και τους φίλους σας! Πως θα προφυλαχθούμε από την θερμοπληξία και ποια είναι τα συμπτώματα;

Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντας (υγρασία, άπνοια, κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας που μπορεί να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί, ακόμη, να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι τα εξής:

– Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.

– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

– Πρόσληψη άφθονων υγρών.

– Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

– Ολιγοθερμιδική δίαιτα.

– Συχνά λουτρά.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους. Επισημαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες τού καύσωνα.

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό.

Όσον αφορά τα διαβητικά σας υλικά, να θυμάστε ότι οι ινσουλίνες είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε σκιερό μέρος, που να μην έχει υψηλή θερμοκρασία, ενώ οι συσκευές μέτρησης θα πρέπει να μην βρεθούν στον ήλιο για πολλή ώρα καθώς μπορεί να φανερώσουν ένδειξη “μη λειτουργίας”. Για όσους χρησιμοποιούν ειδικά το Libre ή κάποιον άλλο καταγραφέα γλυκόζης, να μην είστε πολύ ώρα μέσα στη θάλασσα και να προσέχετε μη σας αποκολληθεί ο μετρητής. Και να μην ξεχνάτε ότι ο ήλιος ρίχνει ραγδαία το σάκχαρο!

Καλές διακοπές και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού από όλους εμάς στο Glykouli!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα