ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2

ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2
ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2

Πρόσφατα τελείωσε το 81ο Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη. Σας μεταφέρουμε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την εισπνεόμενη ινσουλίνη σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και 2.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της χρήσης εισπνεόμενης ινσουλίνης από ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και 2.

Σε δύο μικρές έρευνες, η υπερ-ταχείας δράσης Afrezza – η μοναδική εισπνεόμενη ινσουλίνη που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στις ΗΠΑ – βρέθηκε ότι είναι ασφαλής για χρήση σε παιδιά και ενήλικες με διαβήτη.
Στη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών, η Afrezza δοκιμάστηκε σε 30 παιδιά με διαβήτη τύπου 1, ηλικίας 8 με 17 ετών. Στόχος της δοκιμής ήταν να παρατηρηθεί η φαρμακοκινητική (ο τρόπος με τον οποίο κινείται ένα φάρμακο όταν εισέρχεται, όταν βρίσκεται μέσα και όταν βγαίνει από το σώμα) και η ασφάλεια της Afrezza στον πληθυσμό αυτό, δεδομένου ότι η εισπνεόμενη ινσουλίνη αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί μόνο για ενήλικες.
Η δοκιμή έδειξε ότι η ινσουλίνη ορού (δηλαδή η ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο αίμα) έφτασε στην κορύφωσή της 10 με 15 λεπτά μετά την εισπνοή και επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα μετά από περίπου δύο ώρες. Οι χαμηλότερες τιμές των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης παρατηρήθηκαν 30 με 60 λεπτά μετά την εισπνοή. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η Afrezza στους ενήλικες.
Η μοναδική παρενέργεια που παρατηρήθηκε ήταν βήχας στα αρχικά στάδια της εισπνοής. Δεν παρατηρήθηκε σοβαρή υπογλυκαιμία. Βήχα είχε και η Kelly Close, ιδρύτρια του Diatribe (από το οποίο σας μεταφέρουμε το μεταφρασμένο άρθρο), όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την Afrezza, ωστόσο ο βήχας αυτός έφευγε εφόσον έπινε λίγο νερό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Afrezza ήταν ασφαλής στην ηλικιακή αυτή ομάδα, και ότι μπορούσε να ξεκινήσει κλινική δοκιμή τρίτης φάσης.
Σε μια άλλη δοκιμή βρέθηκε ότι η χρήση της Afrezza σε 20 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης, βελτίωσε σημαντικά τον χρόνο εντός των ορίων κατά τη διάρκεια της ημέρας (μεταξύ 6 π.μ. και 12 π.μ.)
Ο χρόνος εντός των ορίων αυξήθηκε από τη βασική τιμή του 39%, στο 62% (δηλαδή οι χρήστες περνούσαν καθημερινά τέσσερις επιπλέον ώρες εντός των ορίων).
Ο χρόνος υπέρ του ορίου μειώθηκε από 60% (ποσοστό βάσης) σε 31%.
Ο χρόνος υπό του ορίου αυξήθηκε ελαφρώς από 0,8% (ποσοστό βάσης) σε 2,3%.
Είναι καλό να διαπιστώνουμε ότι το φάρμακο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο σε ενήλικες και παιδιά και ότι βοηθά στην βελτίωση του Χρόνου εντός των Ορίων. Μιας και οι ενέσεις ινσουλίνης αποτελούν πρόκληση για τους ανθρώπους με διαβήτη – ιδιαίτερα για παιδιά και γονείς – είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορεί να γίνει προσιτός σε περισσότερες οικογένειες μπορεί ένας τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης (σε κάθε περίπτωση θα είναι ακόμη απαραίτητες ενέσεις βασικής ινσουλίνης).
Πηγή: Diatribe

Total
107
Shares
Σχετικά άρθρα