Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ο κουρκουμάς είναι αποτελεσματικός όσο 14 φάρμακα

κουρκουμας, κουρκουμινη, διαβητης, υγεια, ζωη, γλυκουλι

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο διερευνημένα φυτά που υπάρχουν σήμερα. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες και τα συστατικά του (κυρίως η κουρκουμίνη) είναι το αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες μελέτες. 
Δεδομένης της τεράστιας πυκνότητας της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε αυτό το αξιοσημείωτο μπαχαρικό, δεν είναι περίεργο ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκρίνεται ευνοϊκά με μια ποικιλία συμβατικών φαρμάκων, όπως:

  • Φάρμακα χοληστερόλης: Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι ένα τυποποιημένο παρασκεύασμα κουρκουμινοϊδών από τον κουρκουμά συγκρίθηκε ευνοϊκά με το φάρμακο ατορβαστατίνη στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, την υποκείμενη παθολογία των αιμοφόρων αγγείων που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρωση, σε συνδυασμό με μειώσεις στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
  • Στεροειδή: Μελέτη το 1999 διαπίστωσε ότι το διαπίστωσε ότι η πρωτογενής πολυφαινόλη στον κουρκουμά, το κίτρινο σαφράνι, γνωστό και ως κουρκουμίνη, συγκρίθηκε ευνοϊκά με τα στεροειδή στη διαχείριση της χρόνιας πρόσθιας ραγοειδίτιδας, μια φλεγμονώδη οφθαλμική νόσο. Μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη συγκρίθηκε ευνοϊκά με το κορτικοστεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη στο ζωικό μοντέλο ως εναλλακτική θεραπεία για την προστασία τραυματισμού που σχετίζεται με τη μεταμόσχευση πνεύμονα, με τη ρύθμιση των φλεγμονωδών γονιδίων.
  • Αντικαταθλιπτικά: Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη συγκρίθηκε ευνοϊκά με 2 αντικαταθλιπτικά στη μείωση της κατάθλιψης σε ένα ζωικό μοντέλο
  • Ασπιρίνη: Το 1986 μια μελέτη που έγινε σε εργαστήρια αλλά και σε πειραματόζωα διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη έχει αντι-αιμοπεταλιακά και προστακυκλινικά αποτελέσματα διαμόρφωσης σε σύγκριση με την ασπιρίνη, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να έχει αξία σε ασθενείς επιρρεπείς σε αγγειακή θρόμβωση και που απαιτούν θεραπεία κατά της αρθρίτιδας.
  • Αντιφλεγμονώδη: Μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη ήταν αποτελεσματικές εναλλακτικές μέθοδοι για πολλά φάρμακα στην άσκηση αντιφλεγμονώδους και αντι-πολλαπλασιαστικής δραστικότητας έναντι καρκινικών κυττάρων.
  • Φάρμακο χημειοθεραπείας: Μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη συγκρίνεται ευνοϊκά με την οξαλιπλατίνη ως αντιπολλαπλασιαστικό παράγοντα σε κυτταρικές γραμμές του παχέος εντέρου.
  • Μετφορμίνη: Μελέτη του 2009 εξερεύνησε το πως η κουρκουμίνη μπορεί να έχει αξία στη θεραπεία του διαβήτη, ανακαλύπτωντας ότι ενεργοποιεί την ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση (AMPK) (που αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης) και καταστέλλει την γλυκογονική γονιδιακή έκφραση στα σε κύτταρα ηπατώματος. Είναι ενδιαφέρον ότι διαπίστωσαν πως η κουρκουμίνη είναι 500 έως 100.000 φορές (στη μορφή που είναι γνωστή ως τετραϋδροκουρκοιμινοειδή (THC)) πιο ισχυρή από τη μετφορμίνη στην ενεργοποίηση του AMPK.

 

Πηγή: greenmedinfo.com
Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα