Τζίντζερ και διαβήτης – όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την κατανάλωσή του

Ποια τα οφέλη και ποιες οι παρενέργειες του τζίντζερ σε σχέση με τον διαβήτη

Αν ανοίξετε το ντουλάπι μπαχαρικών σας, μπορεί να βρείτε ένα μικρό δοχείο με τριμμένο αποξηραμένο τζίντζερ. Μπορεί επίσης να έχετε δει – και ακόμη και να δοκιμάσετε – φρέσκο ​​τζίντζερ στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ ή σε ένα ασιατικό παντοπωλείο. Το τζίντζερ βρίσκεται επίσης σε καραμέλες, τσάι και αρτοσκευάσματα. Τι ακριβώς είναι το τζίντζερ; Είναι καλό για εσάς; Και επηρεάζει τον διαβήτη σας;

Τι είναι το τζίντζερ;

Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό ιθαγενές σε μέρη της Ασίας του οποίου το ρίζωμα (υπόγειο στέλεχος) χρησιμοποιείται τόσο για μαγειρικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Η φρέσκια ρίζα τζίντζερ έχει ανοιχτό καφέ χρώμα εξωτερικά και ανοιχτό κίτρινο εσωτερικά.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Ginger People’s, η ιστορία του τζίντζερ χρονολογείται πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Το τζίντζερ ήταν κάποτε εμπόρευμα και μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα, η Ευρώπη λάμβανε περισσότερους από 2.000 τόνους αποξηραμένου τζίντζερ ετησίως από τις Ανατολικές Ινδίες. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το τζίντζερ ως πεπτικό βοήθημα και για να βοηθήσουν στη ναυτία. Κατά τον Μεσαίωνα, το τζίντζερ χρησιμοποιήθηκε ως μπαχαρικό για να συγκαλύψει τη γεύση του κρέατος και λέγεται ότι ο Ερρίκος VIII χρησιμοποιούσε τζίντζερ με την ελπίδα να δημιουργήσει αντίσταση στην πανώλη. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ πιστώνεται με τη διακόσμηση των μπισκότων από τζίντζερ (gingerbread με μελόψωμο!).

Το φρέσκο ​​τζίντζερ συχνά τρίβεται, ψιλοκόβεται ή κόβεται σε φέτες και προστίθεται σε διάφορα πιάτα ή γίνεται ρόφημα. Ο χυμός τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροφήματα, σάλτσες σαλάτας ή μαρινάδες. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να γίνει τουρσί, αποξηραμένο, συντηρημένο, κρυσταλλωμένο και ζαχαρωμένο. Το τζίντζερ είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπληρώματα σε διάφορες μορφές, όπως ταμπλέτες, κάψουλες, υγρά εκχυλίσματα και τσάγια.

Οφέλη για την υγεία του τζίντζερ

Αρκετά οφέλη για την υγεία αποδίδονται στο τζίντζερ. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται για:

Ναυτία

Η έρευνα δείχνει ότι το «πραγματικό» τζίντζερ μπορεί να είναι χρήσιμο για ήπια ναυτία και έμετο που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Μελέτες δεν έχουν δείξει ότι το τζίντζερ βοηθά στη ναυτία και τον έμετο που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο με ορισμένους τύπους χημειοθεραπείας ή ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ναυτίας και του εμέτου.

Ανακούφιση πόνου για αρθρίτιδα

Οι ενώσεις στο τζίντζερ μπορεί να λειτουργήσουν για να μειώσουν τον πόνο με τρόπο παρόμοιο με τα κοινά φάρμακα για την αρθρίτιδα. Το τζίντζερ περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τζιντζερόλη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κράμπες εμμηνόρροιας

Τα συμπληρώματα διατροφής με τζίντζερ μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε τζιντζερόλη.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες έρευνες επισημαίνουν ότι το τζίντζερ βελτιώνει τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την έκδοση Αυγούστου 2012 του περιοδικού Planta Medica. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι το τζίντζερ που καλλιεργείται στην Αυστραλία αύξησε την πρόσληψη γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα, βοηθώντας στη διαχείριση των υψηλών σακχάρων στο αίμα.

Μείωση της χοληστερόλης

Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, με βάση μια μελέτη, και μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη και να αυξήσει την HDL (καλή) χοληστερόλη, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Ωστόσο, οι δόσεις τζίντζερ που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες ήταν υψηλές και δεν ήταν ανεκτές για ορισμένους από τους συμμετέχοντες.

Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αυτήν τη στιγμή που να προτείνουν το τζίντζερ για απώλεια βάρους, για την πρόληψη του καρκίνου ή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του COVID-19).

Παρενέργειες του τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι σχετικά ασφαλές στην κατανάλωση και οι περισσότερες παρενέργειες δεν θεωρούνται «σοβαρά επιβλαβείς» σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020 στο περιοδικό Nutrients. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καούρα

Ναυτία

Διάρροια

Φούσκωμα

Αέριο

πόνος στομάχου

Το τζίντζερ περιέχει σαλικυλικά, τα οποία βρίσκονται επίσης στην ασπιρίνη. Όπως η ασπιρίνη, το τζίντζερ μπορεί να λειτουργήσει ως αραιωτικό του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν παίρνετε αραιωτικά του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε τζίντζερ.

Διατροφικά στοιχεία του τζίντζερ

Ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​τζίντζερ περιέχει:

2 θερμίδες

0 γραμμάρια λίπους

0,4 γραμμάρια υδατάνθρακα

 0 γραμμάρια πρωτεΐνης

 < 1 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου

 8 χιλιοστόγραμμα καλίου

Συμβουλές για τη χρήση τζίντζερ

Προσθέστε φρέσκο ​​τριμμένο ή ψιλοκομμένο τζίντζερ σε πιάτα stir-fry ή στην αγαπημένη σας συνταγή μαρινάδας.

Φτιάξτε το δικό σας τσάι τζίντζερ ρίχνοντας βραστό νερό πάνω από ένα κομμάτι ρίζας τζίντζερ. προσθέστε λεμόνι και το γλυκαντικό της αρεσκείας σας.

Ξεφλουδίστε εύκολα το τζίντζερ τρίβοντας την άκρη ενός κουταλιού πάνω του.

Αποθηκεύστε το τζίντζερ στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα με φερμουάρ. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε για 2-3 μήνες.

Εάν παίρνετε συμπλήρωμα τζίντζερ, ενημερώστε τον γιατρό σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία και μη λαμβάνετε περισσότερα από 2 γραμμάρια την ημέρα. Επίσης, κοιτάξτε τη λίστα συστατικών για ενεργά συστατικά όπως τζίντζερλες και σογκαόλ, λέει ο ιστότοπος GoodRx.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες σε φρέσκο ​​ή αποξηραμένο τζίντζερ ή σε συμπληρώματα τζίντζερ, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τζίντζερ και ενημερώστε τον γιατρό σας εάν οι παρενέργειες είναι σοβαρές (όπως υπερβολική αιμορραγία).

Δώστε μεγάλη προσοχή στα σάκχαρα του αίματός σας εάν παίρνετε συμπλήρωμα τζίντζερ. Ανάλογα με την ποσότητα που παίρνετε, μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα σας και πιθανώς να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Διαβάστε ακόμα: 5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ψητή τσιπούρα με βούτυρο τζίντζερ και λεμονιού – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μπορεί το τζίντζερ να καθυστερήσει τις επιπλοκές του διαβήτη; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

4 συνταγές για power Smoothies που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
195
Shares
Σχετικά άρθρα
canderel
Περισσότερα

Canderel Green

Το νέο φυσικό γλυκαντικό Canderel Green, που παράγεται από φύλλα Stevia, θα διατίθεται τώρα και στην Ελλάδα! Την είδηση ανακοίνωσε η εταιρεία VIAN AE στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής.