Είναι τα κατάγματα πιο συνήθη στους νέους και τους μεσήλικες με Διαβήτη τύπου 1;

καταγμα, διαβητης, γλυκουλι, κοκκαλα, health life, diabetes, glykouli, glykouligr

Με λίγα λόγια

Αυτή η μελέτη εξέτασε το ρίσκο των καταγμάτων (σπασμένων κόκκαλων) σε νέους και μεσήλικες με Διαβήτη τύπου 1. Διαπιστώθηκε ότι ο Διαβήτης τύπου 1 συσχετίστηκε με υψηλότερο ρίσκο καταγμάτων, συγκριτικά με ανθρώπους που δεν νοσούν.

Λίγο ιστορικό πίσω από την έρευνα

Στους ανθρώπους με Διαβήτη τύπου 1 ο σκελετός τους είναι πιο πιθανό να γίνει εύθραυστος. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα κατάγματα είναι πιο πιθανό να προκύψουν σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα χρειάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί το ρίσκο σε νέους και μεσήλικες με Διαβήτη τύπου 1.

Μέθοδοι & ευρήματα

Αυτή η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 6 διαφορετικές μελέτες. Συμμετείχαν 35,925 άτομα με Διαβήτη τύπου 1 και 2,455,016 άτομα χωρίς Διαβήτη. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 50 ετών.
Το 4.8% των συμμετεχόντων με Διαβήτη είχαν ένα κάταγμα, σε σύγκριση με το 2% των ατόμων χωρίς Διαβήτη. Τα άτομα με Διαβήτη ήταν 88% πιο πιθανόν να έχουν κάταγμα. Το 0.16% των συμμετεχόντων με Διαβήτη είχαν σπάσει ένα ισχίο, συγκριτικά με το 0.03% των ατόμων χωρίς Διαβήτη. Όσοι έχουν Διαβήτη ήταν 4.4 φορές πιο πιθανόν να έχουν ένα σπασμένο ισχίο.
Οι γυναίκες με Διαβήτη τύπου 1 ήταν 1.85 φορές πιο πιθανόν να έχουν οποιοδήποτε κάταγμα και 5.79 φορές πιο πιθανόν να έχουν σπασμένο ισχίο, απ’ ότι οι γυναίκες χωρίς Διαβήτη. Οι άντρες με Διαβήτη ήταν 1.73 φορές πιο πιθανόν να έχουν οποιοδήποτε κάταγμα και 3.67 φορές πιο πιθανόν να έχουν σπασμένο ισχίο, απ’ ότι οι άντρες χωρίς Διαβήτη.

Το συμπέρασμα

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι και οι μεσήλικες με Διαβήτη τύπου 1 έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάταγμα, ιδιαίτερα κάταγμα ισχίου, από αυτούς χωρίς Διαβήτη.

Τα ψιλά γράμματα

Οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων μελετών ενδέχεται να έχουν περιορισμένες συγκρίσεις. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες εξέτασαν μόνο τα κατάγματα στο ισχίο, και άλλες ερεύνησαν μόνο τα σπονδυλικά κατάγματα. Ορισμένα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές, όπως το χρονικό διάστημα που πάσχει ο ασθενής από Διαβήτη, την παρουσία άλλων επιπλοκών και ασθενειών, καθώς και το πως προέκυψαν τα κατάγματα.
 

Πηγή: Medivizor
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα: Σύμμαχος και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα: Σύμμαχος και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1

Τα ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα είναι ένας απλός αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα με Διαβήτη τύπου…