DRAGAMIS: Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «βοηθός» στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη!

dragamis, glykouli, glykouligr, diabetes, health, life, γλυκουλι, διαβητης, υγεια, ζωη, παιχνιδι, κινητο

Στο κινητό σου μαθαίνεις και εκπαιδεύεσαι για τον νεανικό διαβήτη. Το όνομα της εφαρμογής είναι DRAGAMIS μια εφαρμογή κινητού – που δημιουργήθηκε για να γίνει αξιόπιστος σύμμαχος γονέα και παιδιού προκειμένου να μάθουν να αντιμετωπίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη.

Σκεφτείτε μόνο τη στιγμή που ένας γονέας μαθαίνει ότι το παιδί του πάσχει από διαβήτη.

Σκεφτείτε τον κατακλυσμό των σκέψεων και των αλλαγών που σηματοδοτούνται στον τρόπο ζωής της οικογένειας.

Σκεφτείτε ότι ξαφνικά το καθημερινό φαγητό μετατρέπεται από απλή θρεπτική και απολαυστική διαδικασία σε διαδικασία ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης.

Γονείς και παιδί έρχονται πλέον σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με ερωτήματα όπως: «Πόση ινσουλίνη πρέπει να πάρει το παιδί το βράδυ και πόση πριν το γεύμα; Θα πρέπει να μπει σε έντονη ή ήπια άσκηση; Με ποιον τρόπο θα το φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ; Πώς θα του δώσω να καταλάβει αυτό που του συμβαίνει ώστε να φροντίζει ο ίδιος τον εαυτό του;».

“Απλές και εύλογες ερωτήσεις οι οποίες αποτέλεσαν και το δικό μας ερέθισμα προκειμένου να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε τDRAGAMIS, μια εφαρμογή που εκπαιδεύει παιδί και γονέα αξιοποιώντας το διασκεδαστικό χαρακτήρα ενός παιχνιδιού.

Ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι μέσω του οποίου οι πολυάριθμες και δυσνόητες κλινικές οδηγίες διαχείρισης του διαβήτη επικοινωνούνται στο παιδί με ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Για να το επιτύχουμε αναπτύξαμε μία πρωτότυπη διαδραστική αφήγηση που εξελίσσεται παράλληλα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Οι πρωταγωνιστές του DRAGAMΙS είναι δύο παιδιά με διαβήτη τύπου 1, το ένα ζει στη σύγχρονη εποχή και το άλλο στο Μεσαίωνα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ο χρήστης καλείται να λάβει αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία των πρωταγωνιστών, καθορίζοντας έτσι την εξέλιξή της. Μέσα από αυτή την διαδικασία οι χρήστες εκπαιδεύονται και βιώνουν μία μοναδική εμπειρία ενώ οι επιλογές τους αφορούν στη διαχείριση του διαβήτη, στη διατροφή, στη σωματική άσκηση, καθώς και στην πλοκή της ιστορίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητή η επίδραση των διαφόρων παραγόντων (ινσουλίνη, διατροφή, σωματική άσκηση) στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Το DRAGAMIS προωθεί την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και μέσω των πρωταγωνιστών του υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας. 

Με αυτόν τον τρόπο ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου, όπως είναι τα παχύσαρκα παιδιά, μέσα από τη διάδρασή τους με το DRAGAMIS, αντιλαμβάνονται τα οφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής. Ο διαβήτης και η παχυσαρκία έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα στην Ελλάδα τα άτομα με διαβήτη ξεπερνούν το 11% του πληθυσμού ενώ η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στα αγόρια. 

Για να το τεστάρουμε όμως ότι δουλεύει δημιουργήσαμε μια σύντομη έκδοση (demoτου DRAGAMIS και τη δοκιμάσαμε σε 70 μαθητές ελληνικού δημόσιου σχολείου, ηλικίας 8 έως 12 ετών. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των μαθητών (62%) δεν γνώριζε για τον διαβήτη! Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την εμπειρία καθώς το διασκέδασαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για τη νόσο”.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε παρά να συστήσουμε την ομάδα «Nous4Health», δηλαδή όλους όσους έφτιαξαν το DRAGAMIS.

“Eίμαστε τέσσερις διπλωματούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών, ερευνητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) ενώ πρόσφατα φοιτήσαμε στη θερμοκοιτίδα επώασης νεοφυών επιχειρήσεων «Invent ICT» κάνοντας την επανάσταση μας ενάντια στο ελληνικό brain drain. Το DRAGAMIS αποτέλεσε κοινό όραμα και η πραγμάτωσή του μας ενθαρρύνει να εκτοξεύσουμε το εγχείρημα ως μια νέο-εισερχόμενη start up εταιρεία στο χώρο της Τεχνολογίας για την Υγεία.

Παρουσιάσαμε το DRAGAMIS με ιδιαίτερη επιτυχία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη και στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Νοιώθουμε περήφανοι, σας προτρέπουμε να μπείτε, να δείτε και να το δοκιμάσετε, χρήστες ή μη.”

Πηγή: HuffPost
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
αναλώσιμα διαβήτη
Περισσότερα

Κατεπείγουσα επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για την επιβολή συμμετοχής 25% σε υγειονομικό υλικό που προμηθεύτηκε άτομο με διαβήτη τύπου 2

Κατεπείγουσα επιστολή με θέμα: «Άμεσες και αναγκαίες τροποποιήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)» απέστειλε…