Τη συνδρομή όλων ζητά ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων με την 3η ενημερωτική εκστρατεία που στόχο έχει την προώθηση της σημασίας που έχει η αναφορά τυχόν παρενεργειών από τα φάρμακα.
Με την φράση «Βοηθήστε να κάνουμε τα φάρμακα πιο ασφαλή: Αναφέρετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», η εκστρατεία που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου θα διαρκέσει μια εβδομάδα, μέχρι τις 23, και θα απασχολήσει 32 αρμόδιες αρχές φαρμάκων από την Ε.Ε., τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Την περσινή χρονιά, μόλις το 14% των αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα αφορούσαν τον παιδιατρικό τομέα. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, ο ΕΟΦ τονίζει ότι «ενώ τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να συμβούν» και είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς να είναι ενημερωμένοι και να καταλαβαίνουν τους κίνδυνους που σχετίζονται με όλα τα φάρμακα. Μεγαλύτερη βάση θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των γονιών, των φροντιστών και των ατόμων που σχεδιάζουν να αποκτήσουν ή περιμένουν μωρό.
Οι παρενέργειες μπορεί να είναι απλές όπως πονοκέφαλος ή πόνος στομάχου, αλλά και πιο σύνθετες όπως να παρουσιαστούν συμπτώματα γρίπης. Με την εκστρατεία αυτή, ο ΕΟΦ έχει στόχο να περάσει το μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν την ασφαλή χρήση των φαρμάκων στην αγορά και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθεί μελλοντική βλάβη, είναι μέσω των δικών μας αναφορών. Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σε αρκετό βαθμό.
Μιας και η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού συμπίπτει με τη φετινή εβδομάδα ενημέρωσης, το θέμα της υγείας των παιδιών θα είναι στο προσκήνιο.
Η εκστρατεία υποστηρίζεται από το Uppsala Monitoring Centre, το Κέντρο που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πρόγραμμα της διεθνούς παρακολούθησης των φαρμάκων και έχει αναπτύξει εκστρατεία με κινούμενα σχέδια ώστε να ενθαρρύνουν την αναφορά.
Μια σειρά οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενώσεις ασθενών όπως η EURORDIS, μία μη-κυβερνητική συμμαχία ενώσεων ασθενών που εκπροσωπεί ενώσεις ασθενών με σπάνιες παθήσεις από 70 χώρες, έχουν επίσης δηλώσει την υποστήριξή τους.
Το κοινό και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς με τους ακόλουθους τρόπους.
- Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral) και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr
- Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
- Μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585