Όχι στη μετακίνηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ από την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη λέει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ζητά άμεση εφαρμογή του ΕΚΠΥ Όχι στη μετακίνηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ από την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη λέει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ζητά άμεση εφαρμογή του ΕΚΠΥ
Τη μετακίνηση των κονδυλίων από την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη στις διαγνωστικές εξετάσεις σχολιάζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ζητά την άμεση εφαρμογή του ΕΚΠΥ σε δελτίο τύπου... Όχι στη μετακίνηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ από την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη λέει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ζητά άμεση εφαρμογή του ΕΚΠΥ

Τη μετακίνηση των κονδυλίων από την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη στις διαγνωστικές εξετάσεις σχολιάζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ζητά την άμεση εφαρμογή του ΕΚΠΥ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε. 

Στο δελτίο τύπου αναφέρει ότι ο ΕΚΠΥ που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο ακόμη δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα τα άτομα με διαβήτη να αντιμετωπίζουν μια σειρά ζητημάτων και να στερούνται θεσμοθετημένα δικαιώματα.  

Το γεγονός ότι οι παροχές που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό και η ένταξη νέων τεχνολογιών, δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα κονδύλια, σημαίνει ότι ο ΕΚΠΥ δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί όπως πρέπει.  

Ο ΕΚΠΥ παρουσίασε πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του μιας και είχε διάφορα λάθη στη διατύπωση και ελλείψεις που με τον καιρό διορθώθηκαν. Αποτέλεσμα της κακής διατύπωσης ήταν στην αρχή του χρόνου να επιβληθεί συμμετοχή στα αναλώσιμα του διαβήτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα παρέχονται με μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι η περιοδοντική νόσος είναι μια από τις συνηθισμένες επιπλοκές που παρουσιάζουν τα άτομα με διαβήτη, και η πρόληψή της είναι εξίσου σημαντική με την αντιμετώπιση. Παρ’ ότι ο ΕΚΠΥ προβλέπει την κάλυψη αυτής της δαπάνης, αν τα χρήματα που προορίζονταν για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ μετακινηθούν για τις διαγνωστικές εξετάσεις, θα μείνει ακάλυπτη αυτή η παροχή.  

περιοδοντική νόσος

Τέλος, στο δελτίο τύπου η Ομοσπονδία ζητά την πλήρη εφαρμογή του ΕΚΠΥ και την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κατηγορίες, μιας και ο Ενιαίος Κανονισμός “επιλύει, στη θεωρία, θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια, εξαιτίας όμως των σπασμωδικών ενεργειών του υπουργείου, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα σοβαρά ζητήματα σε όλους τους πάσχοντες, στερώντας το δικαίωμά τους στην Υγεία!” 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ 

“Αδύνατη, αποδεικνύεται η εφαρμογή του ΕΚΠΥ, καθώς, όπως φαίνεται, η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατομμύρια για το 2019 υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες. 

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιου είδους πολιτικές και ζητά για ακόμη μία φορά να μπει επιτέλους σε πλήρη εφαρμογή ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. 

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο, πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ που θα συνεδριάσει σήμερα, 20 Ιουνίου 2019, είναι «η μετακίνηση του κονδυλίου που προοριζόταν για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη και η χρησιμοποίησή του για την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις». 

Απαράδεκτο θεωρεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ το γεγονός πως ακόμα και σήμερα ο ΕΚΠΥ, ο οποίος θα έπρεπε να έχει μπει σε πλήρη ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσής του, 1η Νοεμβρίου 2018, δεν εφαρμόζεται παρά τη νομοθέτηση και αποκατάσταση μίας πληθώρας ζητημάτων που εκκρεμούσαν, αλλά αντίθετα δημιουργεί και νέα σοβαρά ζητήματα! 

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από τον Οκτώβριο του 2012 επανειλημμένα έχει παρέμβει με προτάσεις της και διεκδικεί όλες εκείνες τις απαιτούμενες παροχές που θα συμβάλλουν στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του και κυρίως στην πρόληψη των επίπονων και κοστοβόρων επιπλοκών του, τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για το Σύστημα Υγείας. 

Μία από αυτές τις επιπλοκές, και μάλιστα ιδιαίτερα συνηθισμένη, είναι η περιοδοντική νόσος στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, για την οποία απαιτείται πρόληψη, αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση. 

Μολονότι ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει τη δαπάνη αυτή, για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων, παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε με λύπη μας πως πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η πολυπόθητη ετήσια αύξηση των 50 εκατομμυρίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την οποία ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, με εφαρμογή από το έτος 2019, να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ακριβώς έγινε και τον Οκτώβριο του 2018. 

«Αποδεικνύεται τελικά, κάτι το οποίο είναι ευρέως αποδεκτό, ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες στο νέο ΕΚΠΥ, όπως είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η ένταξη νέων τεχνολογιών, για τις οποίες ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και η συνέπεια της κατάστασης αυτής θα είναι η μη καθολική εφαρμογή του ΕΚΠΥ».

Και προσθέτει: «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, και όχι μόνο, να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σειρά ζητημάτων και να τους στερούνται θεσμοθετημένα, βάσει του ΕΚΠΥ, δικαιώματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας πάθησής τους, αλλά και των επιπλοκών αυτής, όπως είναι και η συχνή αυτή επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη, η περιοδοντική νόσος. 

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, μάλιστα, ήταν ο πρώτος, και όπως αποδεικνύεται, ο μοναδικός φορέας που επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια διεκδικούσε με παρεμβάσεις της την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με τεκμηριωμένες προτάσεις για την κατανομή του. 

Δυστυχώς για όλους εμάς και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, που εκπροσωπούμε, δεν εισακουστήκαμε ποτέ μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν το δίκαιο  του αιτήματός μας! 

Ο νέος ΕΚΠΥ, ο οποίος θα πρέπει να ομολογήσουμε, πως χάρη σε συντονισμένες προσπάθειες, επιλύει, στη θεωρία, θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια, εξαιτίας των σπασμωδικών ενεργειών του υπουργείου, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα σοβαρά ζητήματα σε όλους τους πάσχοντες, στερώντας το δικαίωμά τους στην Υγεία! 

Όλοι εμείς στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, απαιτούμε να μπει σε πλήρη εφαρμογή ο νέος ΕΚΠΥ και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κατηγορίες, όπου υπάρχει ανάγκη με ρεαλιστικά κριτήρια και όχι μέσω πρόσκαιρης «μεταφοράς» των χρημάτων από τη μία κατηγορία στην άλλη». “

Σχετική επιστολή για το θέμα απέστειλε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ.

 

Glykouli.gr

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares