Έρχεται η διάγνωση διαβήτη μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο

εφαρμογή υγείας
εφαρμογή υγείας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι παραμένουν αδιάγνωστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις ΗΠΑ, 1 στα 4 άτομα πάσχει από διαβήτη χωρίς να το γνωρίζει.  
Όπως είναι γνωστό, ο διαβήτης όταν δεν ρυθμίζεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, φθείροντας διάφορα όργανα όπως τα μάτια, τα νεφρά και την καρδιά.
Η διάγνωση διαβήτη απαιτεί επίσκεψη στο γιατρό, κάτι που δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους μιας και πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. 

Η καινοτομία στον τομέα της διάγνωσης 

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, αποφάσισαν να διερευνήσουν μια καινοτόμα και εύκολα προσβάσιμη λύση για τη διάγνωση του διαβήτη: τη χρήση μιας κοινής εφαρμογής για το κινητό.  
Οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία που ονομάζεται σήμα φωτοπλυθησμογραφίας (PRG) και ήδη χρησιμοποιείται από πολλές εφαρμογές βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. 

Πως λειτουργεί το PRG

Όταν η καρδιά συστέλλεται, διοχετεύει το αίμα προς τα αγγεία και δημιουργείται ένα κύμα πίεσης που μεταδίδεται σε όλο το σώμα. Τα περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να υποδεχθούν τον αυξημένο όγκο αίματος που περνά.  
Όταν τοποθετούμε την κάμερα του κινητού με αναμμένο το φλας δίπλα σε ένα δάχτυλο, μπορούμε να παρατηρήσουμε τις ανεπαίσθητες αλλαγές που συμβαίνουν στα αγγεία κατά τη διάρκεια αυτής της διαστολής τους. Με κάθε συστολή της καρδιάς, το δέρμα αντανακλά περισσότερο φως. 
Η κάμερα του κινητού μπορεί να καταγράψει αυτήν την αλλαγή, και συλλέγοντας τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, μπορεί κανείς να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία του αίματος. 
Στα αρχικά στάδια του διαβήτη, προκαλούνται αλλαγές στα αγγεία.

“Ο Διαβήτης μπορεί να είναι ασυμπτωματικός για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα αγγεία φθείρονται χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα,” εξηγεί ο DrRobert Avram. 

“Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να βρούμε μια φθηνή, μη επεμβατική εναλλακτική λύση, που θα διευκολύνει την παρακολούθηση της υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους.” 

Προληπτικός έλεγχος μέσω εφαρμογής

Προκειμένου να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων ως διαγνωστικό εργαλείο, οι ερευνητές παρακολούθησαν 54.269 άτομα που λάμβαναν μέρος στην online έρευνα Health eHeart Study. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Azumio Instant Heart Rate, μια από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές για την μέτρηση των καρδιακών παλμών. 
Για να διαπιστώσουν ποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαβήτη, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο βαθιάς μηχανικής μνήμης. Ο αλγόριθμος αυτός έκανε χρήση του σήματος PRG της εφαρμογής.  
Ο αλγόριθμος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε συνάρτηση με τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν κατά 72% να διαπιστώσουν ποια άτομα είχαν διαβήτη. 
Το επόμενο βήμα ήταν να ενσωματώσουν πληροφορίες σχετικά με τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, όπως δείκτης μάζας σώματος, ηλικία, και φύλο. Σε αυτήν την περίπτωση ο αλγόριθμος κατάφερε να κάνει σωστή διάγνωση διαβήτη στις 81 από τις 100 περιπτώσεις! 
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο και αντίστροφα. Δηλαδή κατάφεραν να διαπιστώσουν ποιοι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από διαβήτη στο 97% των περιπτώσεων. 

“Ανάλογα με τα πορίσματα που θα έχουμε, αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να αποτελέσει έναν φθηνό τρόπο εξέτασης για διαβήτη που μπορεί να γίνεται από το σπίτι. Τη δουλειά αυτή μπορεί να κάνει οποιοδήποτε οπτικό σύστημα διαθέτει κάμερα και φλας, κάτι που διαθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο κινητό τους τηλέφωνο.” 

Τα επόμενα βήματα 

Η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιηθεί για επίσημη διάγνωση, κάτι που πρέπει να γίνει από γιατρό. Μπορεί όμως να παρακινήσει κάποιους να επισκεφθούν γιατρό έγκαιρα. 
Ο DrAvram ήδη διενεργεί επαληθευτική έρευνα προκειμένου να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του αλγόριθμου σε διάφορους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, η ομάδα αυτήν την στιγμή έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε Αφρικανούς – Αμερικάνους και σε Ασιάτες, μιας και οι συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες έχουν υψηλότερο βαθμό κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, ενώ δεν αντιπροσωπεύτηκαν επαρκώς στην αρχική μελέτη. 
Το άλλο πράγμα που ενδιαφέρει τους επιστήμονες, είναι το κατά πόσο μπορούν με αυτήν την μέθοδο να διαπιστώσουν αν ο διαβήτης είναι στα αρχικά ή στα μεταγενέστερα στάδια. 
Προς το παρόν τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Αν με τα δεδομένα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορούν κάποιοι άνθρωποι να διαπιστώσουν ότι έχουν διαβήτη μια ώρα αρχύτερα, τότε υπάρχει η προοπτική αυτή η τεχνολογία να επηρεάσει τη ζωή εκατομμύρια ανθρώπων.  

Πηγή: medicalnewstoday.com 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα