Η Tandem υπέβαλε για έγκριση από τον FDA τον αλγόριθμο Control-IQ

Σύστημα κλειστού βρόγχου Tandem
Σύστημα κλειστού βρόγχου Tandem

Η Tandem έχει υποβάλλει τον αλγόριθμο για το Control IQ – ένα αυτοματοποιημένο σύστημα έγχυσης ινσουλίνης – για έγκριση, στον FDA. Το Control – IQ συνδυάζει την αντλία t:slimx2, το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης Dexcom G6, καθώς και έναν αλγόριθμο που έχει ενσωματωθεί στην αντλία ώστε να ρυθμίζει την παροχή βασικής ινσουλίνης και να δίνει αυτόματες διορθωτικές δόσεις bolus. Αν ο FDA τον εγκρίνει, το σύστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά στο τέλος του 2019 για άτομα άνω των 14 ετών.
Μιας και ο υπολογισμός της σωστής δοσολογίας ινσουλίνης είναι δύσκολη υπόθεση, οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες του Control-IQ είναι πολύ ελκυστικές – οι αλλαγές που θα επιφέρει έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους με διαβήτη και να βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Με τη χρήση του συστήματος έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνονται οι περιπτώσεις υπογλυκαιμίας, αυξάνεται ο χρόνος που το σάκχαρο βρίσκεται μέσα στα επιθυμητά όρια και πέφτει η τιμή της γλυκοζυλιωμένης.
Η Tandem επιβεβαίωσε ότι το Control-IQ θα διατεθεί ως δωρεάν αναβάθμιση του λογισμικού για:

  1. Χρήστες της αντλίας t:slimx2 στην Αμερική που καλύπτονται ακόμη από την εγγύηση,
  2. Για όσους αγοράσουν αντλία Tandem στις ΗΠΑ οποιαδήποτε στιγμή πριν την 31η Δεκεμβρίου, 2020.

Η λήψη της ενημέρωσης θα μπορεί να γίνεται μέσω του Updater των συσκευών Tandem, στον οποίο οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση από το σπίτι τους. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν την καινοτομία χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν καινούρια αντλία.
Το Control-IQ έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξάνει το χρόνο μέσα στα επιθυμητά όρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Θα είναι το πρώτο υβριδικό σύστημα κλειστού βρόγχου που:

  • Θα δίνει διορθωτικές δόσεις bolus στην περίπτωση του υψηλού σακχάρου. Εκτός από τις βασικές δόσεις που θα προσαρμόζει κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε το σάκχαρο να διατηρείται εντός των ορίων, το Control-IQ θα δίνει και αυτόματες δόσεις bolus μέχρι μια φορά την ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ένας χρήστης ξεχάσει να πάρει δόση bolus, το Control-IQ θα παρέχει αυτόματα το 60% της δόσης μιας διορθωτικής bolus. Οι χρήστες θα συνεχίσουν να πρέπει να κάνουν δόσεις bolus πριν από κάθε γεύμα.
  • Οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να τρυπήσουν τα δάχτυλά τους για να βαθμονομήσουν το cgm. Μιας και το Control-IQ είναι συμβατό με το Dexcom G6, δε χρειάζεται βαθμονόμηση με τρύπημα του δαχτύλου.

Ο αλγόριθμος δόθηκε για έγκριση μετά από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας που διεξάχθηκε σχετικά με το Control-IQ. Κάθε μέρα, το σάκχαρο των χρηστών του συστήματος βρισκόταν μέσα στα επιθυμητά όρια 2,6 ώρες επιπλέον και η γλυκοζυλιωμένη τους ήταν κατά 0,3% χαμηλότερη από ότι στο γκρουπ που είχε την ίδια αντλία και το ίδιο CGM χωρίς όμως τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον Αλγόριθμο του Control IQ.

Με τη χρήση ενός συνδυασμού αυτοματοποιημένης παροχής βασικής ινσουλίνης και αυτοματοποιημένης παροχής διορθωτικών δόσεων bolus, ο αλγόριθμος του υβριδικού κλειστού συστήματος βρόγχου Control-IQ, στοχεύει στη διατήρηση του σακχάρου των χρηστών εντός των επιθυμητών ορίων για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα. Η δοσολογία βασίζεται στις ενδείξεις του cgm Dexcom G6, που ο αλγόριθμος λαμβάνει ανά πέντε λεπτά. Ο αλγόριθμος συμπεριλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • Αυτοματοποιημένη ρύθμιση βασικού ρυθμού κατά τη διάρκεια της ημέρας (ακόμη και μετά από γεύματα): το σύστημα έχει ως στόχο τα 112,5-160 mg/dl.
  • Αυτοματοποιημένη ρύθμιση βασικού ρυθμού κατά τη διάρκεια της νύχτας: ο αλγόριθμος λαμβάνει μεγαλύτερη δράση και προσπαθεί το σάκχαρο να βρίσκεται στα 112,5-120 mg/dl μέχρι το πρωί.
  • Αυτοματοποιημένες διορθώτικές δόσεις bolus: αυτές οι αυτοματοποιημένες διορθώσεις μπορεί να γίνουν μέχρι μια φορά την ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και πραγματοποιούνται εάν προβλέπεται ότι το σάκχαρο θα ανέβει πάνω από τα 180 mg/dl. Η δόση που δίνεται είναι το 60% της κανονικής, στοχεύοντας να ρίξει το σάκχαρο στα 110 mg/dl. Οι δόσεις αυτές είναι επιπλέον από τις ρυθμισμένες δόσεις βασικού ρυθμού που περιεγράφηκαν παραπάνω. Οι χρήστες ακόμη πρέπει να κάνουν διορθωτικές δόσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ωστόσο αυτή η λειτουργία του αλγόριθμου αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση των αυξημένων επιπέδων σακχάρου γρηγορότερα όταν ξεχαστεί κάποια γευματική δόση.
  • Λειτουργία άσκησης: υπάρχει ένα κουμπί που μπορεί να πατήσει ο χρήστης και αλλάζει τα όρια στα οποία στοχεύει το μηχάνημα στα 140-160 mg/dl.

Ο αλγόριθμος χρειάζεται όλες τις συνηθισμένες ρυθμίσεις: βασικό προφίλ, αναλογία ινσουλίνης – υδατανθράκων, παράγοντα ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Πηγή: diatribe.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Περισσότερα

Ανεπαρκής η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C για τη διάγνωση του διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Endo 2019

Το τεστ της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C, θεωρείται εδώ και καιρό ως η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση του διαβήτη.…