Τατουάζ θα μπορεί να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

τατουάζ ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
τατουάζ ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σύντομα, τα τατουάζ δεν θα δείχνουν μόνο πόσο κουλ είναι κανείς, θα δείχνουν και πόσο υγιής είναι.
Οι διαβητικοί μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους κάνοντας τατουάζ, και αυτό χάρη σε μια νέα ιατρική ανακάλυψη που δίνει στην ζωγραφική του σώματος μια άλλη διάσταση.
Ερευνητές στη Γερμανία πρόσφατα ανέπτυξαν τατουάζ που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις μεταβολές στα επίπεδα της γλυκόζης, της λευκωματίνης ή του pH στο αίμα ενός ατόμου.
τατουάζ αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Τα νέα αυτά τατουάζ είναι μόνιμα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν απλό και οικονομικό τρόπο, ώστε ασθενείς με παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι αιματολογικές παθήσεις, ή η νεφρική ανεπάρκεια, να μπορούν να λαμβάνουν άμεσα σημαντικές ειδοποιήσεις για την κατάσταση της υγείας τους.
“Η τροποποίηση του σώματος με την έγχυση χρωστικών ουσιών στο στρώμα του δέρματος είναι ένα έθιμο άνω των 4.000 ετών”, έγραψαν οι ερευνητές από το τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
“Εμείς αναπτύξαμε μια λειτουργική τεχνολογία αισθητικής συνδυάζοντας την τέχνη του τατουάζ με χρωματομετρικούς βιοαισθητήρες.”
Οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, αντί να χρησιμοποιήσουν μελάνι, τοποθέτησαν χρωματομετρικούς βιοαισθητήρες σε κομμάτια δέρματος χοίρου.
Όπως συμβαίνει και με τα κανονικά τατουάζ, η βελόνα τρύπησε την επιδερμίδα, το ανώτερο στρώμα του δέρματος, και απελευθέρωσε τις χρωστικές στο στρώμα του δέρματος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, βάφοντας έτσι το δέρμα μόνιμα. Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον χημικό μηχανικό Ali Yetisen, εντόπισε και προσάρμοσε τρεις χρωματομετρικούς χημικούς αισθητήρες που αλλάζουν απόχρωση.
τατουάζ αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Για παράδειγμα, ο αισθητήρας pH που χρησιμοποιήσαν, ήταν φτιαγμένος από τις βαφές ερυθρό του μεθυλίου, κυανό της βρωμοθυμόλης και φαινολοφθαλεΐνη. Όταν τοποθετήθηκε στο δέρμα, και τα επίπεδα του pH άλλαξαν από 5 σε 9, το τατουάζ μετατράπηκε από κίτρινο σε μπλε.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης μια εφαρμογή smartphone που θα βοηθά τους ανθρώπους να “διαβάζουν” τα τατουάζ.
Αυτή η “ελάχιστα επεμβατική” τεχνική, εκτός από την αισθητική της χρήση, θα μπορούσε να “πάει την εξατομικευμένη ιατρική σε άλλο επίπεδο” για άτομα με χρόνιες παθήσεις, έγραψαν οι ερευνητές.
“Οι εφαρμογές των αισθητήρων μπορούν να επεκταθούν ώστε να ανιχνεύουν ηλεκτρολύτες, πρωτεΐνες, παθογόνους μικροοργανισμούς, αέρια και αφυδάτωση”, ανέφερε η έκθεση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα “ευρύ φάσμα” ζητημάτων.
Οι ερευνητές ακόμη δεν έχουν δοκιμάσει τους “Βιοαισθητήρες” σε ανθρώπινο δέρμα. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie.

Πηγή: nypost.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Kids eating
Περισσότερα

Τι να ταΐσω το παιδί μου

Tα παιδιά αν διδαχθούν από νωρίς την αξία της υγιεινής και καλά ισορροπημένης διατροφής θα την ακολουθούν και ως ενήλικες. Πως μπορεί οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους; Τι να τα ταΐζουν ώστε να λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία; Πως πρέπει να επιλέγουν τα τρόφιμα;