Διαβητικός μετανάστης που ζούσε στο Ντιτρόιτ πέθανε μετά από την απέλασή στου στο Ιρακ γιατί δεν είχε πρόσβαση σε ινσουλίνη

διαβητικός απελάθηκε από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και πέθανε λόγω έλλειψης ινσουλίνης
διαβητικός απελάθηκε από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και πέθανε λόγω έλλειψης ινσουλίνης

Ένας άνδρας που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ ως παιδί και ζούσε στο Ντιτρόιτ πέθανε την Τρίτη μετά από την απέλασή του στο Ιράκ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο οποίος μίλησε στο BBC.
Ο Τζίμι Αλνταούντ, 41 ετών, έπασχε από διαβήτη και από σχιζοφρένεια. Όταν τον απέλασαν στο Ιρακ, δεν μπόρεσε να λάβει ινσουλίνη για τον διαβήτη από τον οποίο υπέφερε, δήλωσε ο δικηγόρος του Έντουαρντ Μπατζόκα.

Ποιός ήταν ο Αλνταούντ

Ο Αλνταούντ δεν είχε πάει ποτέ στο Ιράκ και δεν μιλούσε αραβικά. Απελάθηκε τον Ιούνιο στο πλαίσιο της καταστολής Ιρακινών μεταναστών με ποινικές καταδίκες.
Ο Μπατζόκα είπε πως ο πελάτης του είχε καταδικαστεί για διατάραξη της τάξης και ληστεία.
Είχε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά από την εφηβική του ηλικία. Είχε συνεχώς προβλήματα με το νόμο και τον περισσότερο καιρό ήταν άστεγος.
Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Επιβολής Δασμών των ΗΠΑ (ICE) ανέφερε πως ο Αλνταούντ είχε καταδικαστεί 20 φορές σε διάστημα δύο δεκαετιών με κατηγορίες που περιελάμβαναν επίθεση με επικίνδυνο όπλο, ενδοοικογενειακή βία και παραβίαση οικιακής γαλήνης.
Όπως δήλωσε στο CBC ο Andy Levin, γερουσιαστής από το Ντιτρόιτ, “η ICE συνέλαβε τον Αλνταούντ, τον απείλησε ότι αν δεν τους ακολουθούσε ήσυχα, τα πράγματα θα γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα, δεν τον άφησαν να τηλεφωνήσει σε κανέναν, και δεν τον άφησαν καν να πάρει μαζί του χρήματα, ή βαλίτσα με ρούχα. Ήταν διαβητικός και πήγε στο Ιρακ με μια πενιχρή ποσότητα ινσουλίνης.”
Σύμφωνα με την ICE, ο Αλνταούντ είχε διαφύγει από τo πρόγραμμα επιτήρησης χωρίς κράτηση της ICE και καταζητείτο για τέσσερις μήνες προτού συλληφθεί και πάλι ως ύποπτος κλοπής.
Ο Αλνταούντ είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως παιδί με την οικογένειά του, είπε ο Μπατζόκα.
Ενώ όλη του η οικογένεια είχε πάρει την Αμερικανική Υπηκοότητα, ο ίδιος δεν την είχε πάρει γιατί έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Στο Ιρακ, ο Αλνταουντ αναγκαζόταν να κρύβεται γιατί δεν είχε καθόλου χαρτιά μαζί του.
«Ήταν πραγματικά βάναυσο αυτό που του έκαναν και τελικά πέθανε εξαιτίας αυτής της βαναυσότητας», είπε ο δικηγόρος του στο BBC, αναφερόμενος στην ICE.

Τι συμβαίνει με τις απελάσεις στην Αμερική

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε τον θάνατο του Αλνταούντ ένα «σοκαριστικό αλλά όχι απρόβλεπτο αποτέλεσμα των βάναυσων μεταναστευτικών πολιτικών των ΗΠΑ».
Τον Ιούνιο του 2017, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να στοχοποιεί για απέλαση περισσότερους από 1.000 Ιρακινούς με ποινικό μητρώο. Οι απελάσεις ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με το Ιράκ, υπό τον όρο ότι η χώρα θα αφαιρείτο από τον κατάλογο απαγόρευσης ταξιδιών της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Αλνταούντ ήταν ανάμεσα σε δεκάδες Ιρακινούς χαλδαίους καθολικούς που συνελήφθησαν από τις μεταναστευτικές αρχές στη διάρκεια σαρωτικών εφόδων στο Ντιτρόιτ και σε όλες τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2017.
Ο Μπατζόκα, ο δικηγόρος του Αλνταούντ, ανήκει στη νομική ομάδα που κατέθεσε ομαδική αγωγή για να αποτρέψει την απέλασή τους από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινδυνεύουν από επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Ο τρόπος με τον οποίο απέλασαν τον Αλνταούντ ήταν ιδιαίτερα βάναυσος», είπε ο Μπατζόκα. «Είναι διαβητικός, και τον απέλασαν χωρίς ινσουλίνη, χωρίς φάρμακα. Τον συνέλαβαν και χωρίς να προειδοποιήσουν ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένειά του, τον έβαλαν στη φυλακή και μερικές εβδομάδες αργότερα βρισκόταν πάνω σε ένα αεροπλάνο».
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλνταούντ μίλησε για την απέλασή του στο Ιράκ και τον αγώνα του με τον διαβήτη. Στα πλάνα, που δεν φέρουν ημερομηνία και γυρίστηκαν προφανώς στο Ιράκ, ο Αλαούντ είπε πως δεν είχε ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει την κατάστασή του και «κοιμόταν στον δρόμο» χωρίς φαγητό.
«Τους ικέτευα», είπε, αναφερόμενος στις εκκλήσεις του στις μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ. «Είπα, παρακαλώ, δεν έχω δει ποτέ αυτή τη χώρα, δεν έχω πάει ποτέ εκεί». Όμως με ανάγκασαν».
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) είπε στο BBC πως ο θάνατος του Αλνταούντ οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι στο Ιράκ δεν είχε πρόσβαση στην ινσουλίνη.
«Ο θάνατος του Τζίμι προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην οικογένειά του και εμάς», δήλωσε η Μίριαμ Όκερμαν, νομικός σύμβουλος της ACLU. «Ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να επιζήσει αν απελαύνονταν».
Πηγές: bbc.com, cbc.ca eleftherostypos.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

«Οι παθήσεις δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία καμίας ειδικότητας», συνέντευξη με το νέο πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.

«Καμία ειδικότητα, δε μαθαίνεται διαβάζοντας ένα βιβλίο» λέει ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ,…