Ξεκινά η συλλογή βιο-απορριμάτων με την τοποθέτηση καφέ κάδων στους δήμους της χώρας

εσείς γνωρίζετε τι πετάμε στους καφέ κάδους;
εσείς γνωρίζετε τι πετάμε στους καφέ κάδους;

Η νέα κατηγορία κάδων που έχει κάνει την εμφάνισή της σε διάφορους δήμους της χώρας είναι χρώματος καφέ και αφορά στη συλλογή και κομποστοποίηση των βιο-απορριμμάτων.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια σκούρα ουσία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μικροοργανισμούς, που ονομάζεται κομπόστ ή χούμος ή εδαφοβελτιωτικό. Είναι ένας άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης που καταλήγει στην παραγωγή ενός φυσικού λιπάσματος. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Στους καφέ κάδους θα μπορούμε να πετάμε τα εξής:

Φλούδα, τσόφλια αβγού, φρούτα και λαχανικά, κοτσάνια, χαρτί κουζίνας, κατακάθια καφέ, φίλτρα καφέ, ξερά φύλλα, χόρτα, κομμένο γκαζόν, φύκια, άχυρα , πριονίδια, στάχτες από τζάκια, κοπριά από άλογα, βοοειδή (όχι όμως από σκυλιά ή γατιά γιατί μπορεί να μεταδώσουν παράσιτα).
Αποφεύγουμε να πετάμε πλαστικά, γυαλί, λίπη, κρέας, ψάρια, τυριά, ζυμαρικά, ψωμί και αλλά μαγειρεμένα υλικά γιατί μυρίζουν άσχημα και μαζεύουν μύγες, ποντίκια κατσαρίδες κλπ.

Θα συμβεί ότι συνέβη και με τους μπλε κάδους;

Ο φόβος που, δικαιολογημένα, έχει εκφραστεί, είναι ότι θα συμβεί το ίδιο που συνέβη και με τους μπλε κάδους.
Η ανακύκλωση ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2004, και πλέον τα περισσότερα αστικά κέντρα είναι εφοδιασμένα με μπλε κάδους. Ωστόσο, είναι γεγονός, ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε όλους το τι πετάμε στους κάδους αυτούς, με αποτέλεσμα να μαζεύεται ένας όγκος σκουπιδιών που πρέπει να ξεκαθαριστεί, πράγμα που προκαλεί πρόβλημα στη διαχείριση των ανακυκλούμενων αποβλήτων.
Παρ’ όλα αυτά, ειδικά σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει κάνει αισθητές τις συνέπειές της, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβάλλουμε και να εναγκαλίζουμε τις όποιες νέες προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος.
Εκτός από τους δήμους, καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν στις μεγάλες κεντρικές λαχαναγορές των πόλεων και στις λαϊκές αγορές μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των και στους χώρους πώλησης ψαριών.
Η συλλογή των βιοαπορριμάτων θα είναι υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1-1-2020.
Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
stedana
Περισσότερα

Στεδανά

Ένα οικογενειακό εργαστήρι στο Ακρωτήρι (3 χιλ. από τη Μυτιλήνη) της Λέσβου.Για πολλά χρόνια ενεργά δραστηριοποιημένοι στο χώρο…