5 οφέλη από το αιθέριο έλαιο λεβάντας: για διαβήτη, υγεία δέρματος & άλλα!

Εκεί που η παραδοσιακή σοφία συναντάει τη σύγχρονη αρωματοθεραπεία και την επιστήμη

Τα οφέλη από αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μερικές από τις ασφαλέστερες και πιο ευέλικτες φυσικές θεραπείες στον πλανήτη. Ενώ οι χιλιετίες χρησιμοποιούν τη λεβάντα με βάση την παράδοση και την αρχαία σοφία, η σύγχρονη επιστήμη μόλις τώρα ανακαλύπτει τους μηχανισμούς των οφελών της λεβάντας και τα πλούσια οφέλη της για την υγεία.

Από την αρχαιότητα, το πολύτιμο βότανο έχει τεκμηριωθεί σε φαρμακευτικές και θρησκευτικές χρήσεις, από αρχαία κείμενα έως σύγχρονα κινήματα.

Ξεκινώντας με την αιγυπτιακή μουμιοποίηση, μετακόμισε στα ρωμαϊκά λουτρά, στα αρώματα και τη μαγειρική. Στη σύγχρονη εποχή, το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει πιστωθεί ως η θεραπευτική λύση με την οποία ο Gattefosse κάλυψε ενστικτωδώς το καμένο του χέρι, προκαλώντας ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα αιθέρια έλαια και εμπνέοντας τον όρο αρωματοθεραπεία. Το ότι η λεβάντα έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, εμπνέοντας ενδιαφέρον για τόσες πολλές εποχές, πολιτισμούς και γενιές, αποτελεί απόδειξη των ποικίλων και αποτελεσματικών ικανοτήτων που διαθέτει.

Για να ξεκαθαρίσουμε τις δυνατότητές του, ας δούμε τις κορυφαίες 5 ιδιότητες που φέρνουν στο τραπέζι τα οφέλη του αιθέριου ελαίου λεβάντας – ένα τραπέζι γεμάτο πλεονεκτήματα για την υγεία.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε κάθε συζήτηση για τη φυσική υγεία, τα αντιοξειδωτικά είναι, στην πραγματικότητα, οι σούπερ θεραπευτές που χρειάζεται ο πολιτισμός μας. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τοξίνες, ρύπους, χημικές ουσίες, ακόμη και το στρες είναι οι ένοχοι για μια σειρά κυτταρικών βλαβών, αναστολής του ανοσοποιητικού και απεριόριστων κινδύνων για την υγεία – συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ασθενειών και του καρκίνου.

Εάν οι ελεύθερες ρίζες είναι ο κακός, τα αντιοξειδωτικά είναι ο ήρωας.

Το ίδιο το σώμα δημιουργεί αντιοξειδωτικά με τη μορφή των ενζύμων υπεροξειδάση γλουταθειόνης (GSH-Px), δισμουτάση υπεροξειδίου (SOD) και καταλάση (CAT), μεταξύ άλλων. Αλλά εκθέτουμε το σώμα μας σε μια επίθεση ελεύθερων ριζών και αποστραγγίζουμε το σώμα μας με τον  καθιστικό τρόπο ζωής, επομένως η φυσική μας παραγωγή δεν είναι πάντα επαρκής.

Έχουμε ήδη δει μερικά σούπερ αντιοξειδωτικά, όπως το αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου, και η λεβάντα εντάσσεται στις τάξεις ως ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό στήριγμα. Αξιοποιήστε αυτή τη δύναμη, συμπεριλαμβάνοντας αιθέριο έλαιο λεβάντας στα μείγματα του διαχύτη σας σε τακτική βάση.

Βοηθάει στη διαχείριση του διαβήτη

Η παραδοσιακή ιατρική της Τυνησίας χρησιμοποιεί τη λεβάντα, που καλλιεργείται στην περιοχή τους, ως θεραπεία και υποστήριξη για την υγεία. Το 2014, τοπικοί επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που είχαν πραγματοποιήσει για να καθορίσουν πώς λειτουργεί πραγματικά αυτή η παραδοσιακή θεραπεία. Τα ευρήματά τους ήταν συναρπαστικά.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια μελέτη 15 ημερών σε διαβητικούς αρουραίους, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε αιθέριο έλαιο λεβάντας ως θεραπεία. Η θεραπεία με λεβάντα προστατεύει από όλα τα ακόλουθα, καθένα από τα οποία αποτελεί χαρακτηριστικό της διαβητικής νόσου:

Η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται

Μεταβολική ασθένεια

Αύξηση βάρους

Εξάντληση αντιοξειδωτικών

Ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία

Η παρουσία ελεύθερων ριζών που δεν μετριάζονται, η εξάντληση των αντιοξειδωτικών και η λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, η κάθοδος σε μεταβολικές ασθένειες και η αύξηση βάρους – όλα είναι συστατικά του διαβήτη ως ασθένειας. Ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι σύμμαχοι στην επιδίωξη της μακροπρόθεσμης υγείας και αυτή η μελέτη υπογράμμισε τις ικανότητές του.

Υπάρχουν και άλλα αιθέρια έλαια για τον διαβήτη, εάν παλεύετε με αυτό στη ζωή σας. Με περισσότερη έρευνα και συγκεκριμένες απαντήσεις, ίσως μια μέρα το αιθέριο έλαιο λεβάντας και άλλες φυσικές θεραπείες θα είναι το πρότυπο για την πρόληψη και την ανακούφιση του διαβήτη!

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Ενώ οι Τυνήσιοι ερευνητές ανέλυαν τη μεταβολική υγεία, η λεβάντα κατείχε το επίκεντρο της δημοσιευμένης νευρολογικής έρευνας και για παρόμοιους λόγους – για να επιβεβαιώσει τη μακροχρόνια παραδοσιακή χρήση. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για το στρες, τους πονοκεφάλους, την κατάθλιψη και το άγχος, που όλα εμπίπτουν στην ομπρέλα των νευρολογικών καταστάσεων.

Ακριβώς όπως η επιβεβαίωση της διαβητικής και μεταβολικής υποστήριξης αποκαλύφθηκε το 2014, οι νευροπροστατευτικές ικανότητες της λεβάντας επιβεβαιώθηκαν ξανά και ξανά το 2012 – τη χρονιά της λεβάντας! Με άλλα λόγια, η επιστήμη και η ιστορία συναντώνται αργά αλλά σταθερά σε κοινό έδαφος.

Αντιμικροβιακή δράση

Όσο η λεβάντα έχει εισπνεύσει για τη νευρολογική υγεία, έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιμικροβιακό προστατευτικό έναντι λοιμώξεων και διαταραχών. Σχεδόν εκατό μελέτες έχουν διεξαχθεί και δημοσιευτεί για αυτό το θέμα, επιβεβαιώνοντας επανειλημμένα αυτό που η ιστορία έχει γνωρίσει ότι είναι αληθινό.

Η παραδοσιακή σοφία σπάνια χρησιμοποιεί έλαια μεμονωμένα για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών. Ο συνδυασμός ελαίων δημιουργεί μια συνεργική αντίδραση, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες κάθε ελαίου. Αυτό έχει επικυρωθεί με την επιστήμη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand της Νότιας Αφρικής διαπίστωσαν ότι το 75,6% από τα σαράντα πέντε μείγματα που επιχείρησαν παρήγαγαν θετικά αποτελέσματα. Από τα μείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη δοκιμή in vitro, τα μείγματα λεβάντας-κανέλας και λεβάντας-πορτοκαλιού ήταν τα πιο ισχυρά. Η Candida albicans και ο Staph aureus ήταν ευαίσθητοι σε μια αναλογία 1:1 αυτών των ελαίων, και οι δύο συχνές αιτίες τοπικής και αναπνευστικής νόσου.

Καταπραΰνει και θεραπεύει το δέρμα

Αυτά τα αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά συστατικά κάνουν τον κύκλο τους σε αυτό το τελευταίο –και σίγουρα όχι λιγότερο– σημαντικό όφελος του αιθέριου ελαίου λεβάντας.

Ιδιαίτερα όταν αναμιγνύεται με ένα καταπραϋντικό έλαιο φορέα όπως αλόη ή καρύδα – 10 σταγόνες ανά 30 ml– το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των ηλιακών εγκαυμάτων, του ξηρού δέρματος, των μικρών γρατζουνιών και εκδορών και των πληγών. Ακόμη και ορισμένες άμεσου τύπου αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να μετριαστούν με τη λεβάντα.

Ως μέρος μιας ηρεμιστικής, καταπραϋντικής κρέμας για καθημερινή χρήση, το έλαιο λεβάντας αναμειγνύεται καλά με αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου.

Total
88
Shares
Σχετικά άρθρα
herbaltea
Περισσότερα

Herbal Tea, Ο θησαυρός της ελληνικής φύσης σε ένα μπουκάλι!

Το Herbal Tea είναι το πρώτο ελληνικό αφέψημα, φτιαγμένο κατά 100% από βότανα της ελληνικής γης και άλλα φυσικά συστατικά.Η πρωτοποριακή σύνθεση του, αποκλειστικά από εκχυλίσματα της ελληνικής φύσης το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες.

Περισσότερα

Δεντρολίβανο: Χρήση και Θεραπευτικές ιδιότητες

Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός. Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae). Άλλα ονόματα: δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί,…