ΕΟΠΥΥ-ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Προϋπολογισμός για δυνατούς λύτες!

ΕΟΠΥΥ-ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Προυπολογισμος για δυνατους λυτες!
ΕΟΠΥΥ-ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Προυπολογισμος για δυνατους λυτες!

Διαβάζοντας προσεκτικά το Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που για 2η φορά έχει αποσταλεί και αφορά την πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα υλικά του διαβήτη, μας έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες.
Δεν ξέρουμε αν είναι μόνο δικές μας απορίες και αν μόνο εμείς δεν έχουμε καταλάβει καλά, όμως διαβάζοντάς το και βάζοντας κάτω τους αριθμούς νιώθουμε ότι “τα νούμερα” στο Δελτίο Τύπου, κάπου μπερδεύονται ή ότι τυχόν δεν δίνει όλες εκείνες τις πληροφορίες για να κατανοήσουμε και εμείς τον πανικό που δημιουργεί.
Αναφέρεται στο δελτίο τύπου της στις 14 Οκτωβρίου, ότι ο νέος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναλύεται ως εξής:

  • Λ4Α: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ με προϋπολογισμό 37 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Λ4Β: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ με προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Λ9: Υ.Υ. -ΛΟΙΠΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΤΡΑΧΕΙΟΣΤΟΜΙΑΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΤΛ) με συνολικό προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάνοντας την πρόσθεση στα παραπάνω, καταλήγουμε σε έναν προϋπολογισμό ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμόμαστε όμως καθαρά ότι ο προϋπολογισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε πέσει από τα 90 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τότε, στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Θυμόμαστε μάλιστα και την κόντρα μας με την Ομοσπονδία τότε που ενώ είχε μειωθεί κατά 30.000.000 ο προϋπολογισμός, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε βγάλει ένα Δελτίο Τύπου που μίλαγε για “Εν μέρη Δικαίωση” και τότε είχαμε πολύ θερμά απαντήσει και διαπληκτιστεί.
Άρα ερχόμαστε στην πρώτη εύλογη απορία με βάση το πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Ποσσασδίας:

Τελικά φαίνεται ότι προϋπολογισμός του διαβήτη αυξήθηκε κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, ισχύει;

Συνεχίζουμε να διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου τις πραγματικές ανάγκες σε αναλώσιμα διαβήτη, που αναλύονται ως εξής και σας αντιγράφουμε:

  • Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ανέρχονται σε 24.785 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 48 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 23.198.760€.
  • Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι, ανέρχονται σε 134.277 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 24 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 62.841.636€.
  • Τέλος, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ανέρχονται σε 556.263 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 6 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 65.082.771€.

Συνολική δαπάνη αποκλειστικά για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ίση με 151.123.167€.
Ωστόσο στις προτάσεις της σχετικά με το πως πρέπει να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός, η ομοσπονδία ζητά για τις ταινίες μέτρησης 38 εκατομμύρια ευρώ, (από τα 151,123,167 που υπολογίζει την πραγματική ανάγκη) ενώ συνολικά η δαπάνη για το διαβήτη ζητά να διαμορφωθεί στα 87 εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικά γράφει:

  • Λ4Α: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ με προϋπολογισμό 38 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Λ4Β: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ (ΒΕΛΟΝΕΣ, ΣΚΑΡΙΦΙΣΤΗΡΕΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΕΤΟΝΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ) με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Λ4Γ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) – ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Λ4Δ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ * 

Και ερχόμαστε στις επόμενες απορίες:

Γιατί μπροστά στα 151 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τις πραγματικές ανάγκες σε ταινίες, ζητά μόνο τα 38; 

Τα 151 εκατομμύρια αφορούν όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, μόνο για την κάλυψη όλων των ασθενών, σε ταινίες μέτρησης. Ο αριθμός αυτός προφανώς προκύπτει βάζοντας μέσα και τους ανασφάλιστους, οι οποίοι όμως προμηθεύονται ταινίες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.  Θυμόμαστε πολύ καλά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Κος Πολάκης περί πάταξης της αισχροκέρδειας των εταιρειών, την οποία ήθελε να χτυπήσει και έτσι είχε κάνει σύμβαση με τα πιο φθηνά και δυσλειτουργικά διαβητόμετρα με τα οποία οι ανασφάλιστοι έχουν τεράστιο πρόβλημα, άρα ζητώντας από τα 151 εκατομμύρια, μόνο 38 εκατομμύρια, βγάζει από τις διεκδικήσεις της έξω τους ανασφάλιστους;
Ζητά μόνο τα 38 από τα 151 εκατομμύρια, γιατί υπολογίζει ότι οι ανασφάλιστοι θα παραμείνουν στα φθηνά διαβητόμετρα;
Επειδή προφανώς αποκλείεται να εννοεί κάτι τέτοιο, που είναι το λάθος στην ανακοίνωσή της ή τι δεν έχουμε εμείς κατανοήσει;
Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι 85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρήματα που ζητά η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ είναι 87 εκατομμύρια ευρώ αναρωτιόμαστε το εξής:

Όλη η αγανάκτηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι για τα 2 εκατομμύρια ευρώ που ζητά έναντι αυτών που έχει ήδη διαθέσει το Υπουργείο Υγείας;

Και ενώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν κοπεί 30.000.0000, γιατί τώρα τα 2.000.000 είναι ο απόλυτος πανικός, τι δεν καταλαβαίνουμε;

H λανθασμένη πληροφορία για την Lifescan Hellas.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο του διαβήτη, γνωρίζουν ότι η Lifescan Hellas δεν είχε διαφορετικά προβλήματα από ότι όλες οι άλλες εταιρείες με το θέμα του clawback. Και καμία σχέση δεν έχει ούτε η πληροφορία ότι αποχωρεί από την Ελλάδα και κυρίως καμία σχέση ότι η ψευδής τελικά αποχώρηση της συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική.
Διαβάστε εδω την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας και θα σας δημιουργηθεί και εσάς η απορία, ότι αφού όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο του διαβήτη το γνώριζαν αυτό, γιατί προτίμησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να το συνδέσει με την κυβερνητική πολιτική και γιατί ενώ η εταιρεία έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, ακόμα το Δελτίο Τύπου της μέχρι και αυτήν την στιγμή δεν έχει διορθώσει αυτήν την λάθος πληροφορία;
Έχουμε πραγματικά μπερδευτεί με το Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑΣ, επαναλαμβάνουμε ότι ίσως μας λείπουν πληροφορίες που δεν αναφέρει και ενώ μπορεί ορθώς να “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου”, εμείς να αντιλαμβανόμαστε ότι τα νούμερα που παραθέτει, φαντάζουν καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές.
Παρακαλούμε θερμά για απαντήσεις και διασαφηνίσεις, ώστε από την πλευρά μας να κατανοήσουμε απόλυτα την επίθεση που αναφέρει ότι δεχόμαστε και μάλιστα την στιγμή που ακόμα δεν έχουμε συνέλθει από την προηγούμενη επίθεση!
Η Διαβητική Κοινότητα είμαστε η μεγαλύτερη, αριθμητικά, κοινότητα χρόνιων νοσημάτων και άρα όταν θέλουν να κόψουν μπόλικα χρήματα, με περικοπές από εμάς γλυτώνουν μεγάλες δαπάνες, για αυτό και δεχόμαστε συχνά επιθέσεις περικοπών.
Όμως ας νιώσουμε την αριθμητική δύναμη που έχουμε και ας είμαστε ενωμένοι να δώσουμε τις δίκαιες μάχες μας!
Το δελτίο τύπου μπορεί όποιος θέλει να το διαβάσει εδώ.

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα