Για άλλη μια φορά στο προσκήνιο αναλώσιμα και φαρμακοποιοί

Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο το θέμα της συμμετοχής στα αναλώσιμα του διαβήτη
Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο το θέμα της συμμετοχής στα αναλώσιμα του διαβήτη

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη “ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ” σχετικά με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που θέλει το Νομικό Συμβούλιο του κράτους να γνωμοδοτεί υπερ της αποκλειστικής διάθεσης των αναλώσιμων του διαβήτη από τα φαρμακεία.
Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθεί στα άτομα με διαβήτη να αγοράζουν τα αναλώσιμά τους αποκλειστικά από τα φαρμακεία και όχι απευθείας από τις εταιρίες, όπως πολλοί κάνουν αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με την επιστολή, τα άτομα με διαβήτη αναγκάζονται πολλές φορές να επιβαρύνονται με ποσά μέχρι και €50 ανά συνταγή προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά στο φαρμακείο, κάτι που αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία.
Πρόκειται για μια πρακτική που είναι πλέον γνωστή, και μάλιστα προκειμένου να την αντιμετωπίσει, ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει συμβάσεις με τις εταιρίες – παρόχους των αναλώσιμων, ώστε τα άτομα με διαβήτη να μπορούν να προμηθευτούν το υλικό απευθείας, γλυτώνοντας έτσι την συμμετοχή που μπορεί να επιβληθεί στο φαρμακείο.
Όμως, όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, πέρσι τον Μάιο, είχε εμφανιστεί στις συνταγές των αναλώσιμων η επισήμανση ότι “διατίθενται μόνο στο φαρμακείο”, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όσο και της κοινότητας των διαβητικών και είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της Ομοσπονδίας και των φαρμακοποιών, ένα θέμα που είχαμε καλύψει διεξοδικά στο Glykouli.gr.
Όπως αναφέρει τώρα η Ομοσπονδία στην επιστολή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους φαίνεται (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές) να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με το θέμα “υπερ της αποκλειστικής διάθεσης των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών από τα φαρμακεία, κάτι που όμως αντίκειται στη μέχρι τώρα ισχύουσα Υπουργική Απόφαση.”
Έτσι, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας να επέμβουν ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να σταματήσουν τα άτομα με διαβήτη να πληρώνουν συμμετοχή. Στην επιστολή, η Ομοσπονδία γράφει ότι: “Η νομοθεσία προβλέπει τη μηδενική συμμετοχή των πασχόντων στα αναλώσιμα υλικά και αυτήν ακριβώς την απόφαση θα στηρίξουμε και εμείς, υπερασπιζόμενοι τη νομοθεσία και τη δυνατότητα που αυτή ορίζει, τη λήψη δηλαδή των αναλώσιμων υλικών και από τους παρόχους, για όσους το επιθυμούν, προκειμένου να αποφεύγονται οι περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης των πασχόντων”.
Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι πρόκειται για μια περίπτωση στην οποία το κράτος αδυνατεί να επιβάλλει την ίδια του τη νομοθεσία. Από την μια πλευρά, ο ΕΟΠΥΥ, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατά πρόσωπο και να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνεται επιπλέον χρέωση στο φαρμακείο, θεσπίζει την απευθείας διάθεση των προϊόντων από τις εταιρίες, από την άλλη, εφόσον οι πηγές της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι έγκυρες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί υπερ της αποκλειστικής διάθεσης των αναλώσιμων από τα φαρμακεία ενώ υπάρχει ήδη κρατικός κανονισμός που διασφαλίζει την προμήθειά τους από τις εταιρίες.
Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για τον κόσμο του διαβήτη.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Θέμα: Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με το διαβητολογικό υλικό
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και κυρία Αντιπρόεδρε του ΕΟΠΥΥ,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και της κοινωνικής της ιδιότητας, αγωνίζεται, διεκδικεί και προασπίζεται, άοκνα, επί 22 και πλέον έτη, τα δικαιώματα και τις παροχές υγείας, που θα διασφαλίσουν μια ζωή με ποιότητα σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.
Τον προηγούμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου 2019, εμφανίστηκε ξαφνικά στα σχόλια των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων (συνταγών) των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ήτοι ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος, σκαριφιστήρων, βελονών ινσουλίνης και ταινιών μέτρησης κετόνης στο αίμα, η επισήμανση ότι : «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία»!
Η επισήμανση αυτή, όπως είχαμε καταγγείλει τότε στον ΕΟΠΥΥ, ήταν αντίθετη της κείμενης νομοθεσίας, βάσει της Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004 και σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ είχε συνάψει συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες, δυνάμει των οποίων μπορούσαν και αυτές να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες.
Η επιλογή αυτή, η λήψη δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις παρόχους – εταιρείες, πέραν των ιδιωτικών φαρμακείων, ήταν μια λύση για αρκετούς ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς κάποιαιδιωτικά φαρμακεία σε πολλές περιοχέςτης Ελλάδας, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούσαν και συνεχίζουν να ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50€ ανά συνταγή.
Όπως γνωρίζετε, βάσει του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019), όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό.
Παρά ταύτα, όμως, πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται είτε να πληρώσουν το ποσό που ζητείται, κατά παράβαση του νόμου, από μερίδα φαρμακοποιών, προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους, είτε περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που θα εκτελέσει τη συνταγή, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με μηδενική συμμετοχή του πάσχοντα, χωρίς δηλαδή καμιά οικονομική επιβάρυνση.
Για όλα τα παραπάνω η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τις συνταγές η φράση: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία». Πάρα ταύτα, η παράνομη συμμετοχή και η οικονομική επιβάρυνση στους ανθρώπους με Διαβήτη συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με βάση τις καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία μας.
Στη συνέχεια, το θέμα έφτασε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αποκλειστικής διάθεσης των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών από τα φαρμακεία, κάτι που, επαναλαμβάνουμε, αντίκειται στη μέχρι τώρα ισχύουσα Υπουργική Απόφαση.
Εφόσον, οι πληροφορίες μας είναι αληθείς, τότε καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν έτερους τρόπους λήψης αναλώσιμων υγειονομικών υλικών για την πάθησή τους, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οικονομικά, θα αναγκαστούν, παρά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει μηδενική συμμετοχή στο αναλώσιμο υλικό, να πληρώνουν άδικα και παράνομα χρήματα, με τη μορφή συμμετοχής, για τη λήψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών για τη διαχείριση και παρακολούθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, έχοντας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της τον άνθρωπο που πάσχει, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων του, σας παρακαλεί να ελέγξετε την εγκυρότητα των πληροφοριών που έφτασαν σε εμάς και στη συνέχεια με τις απαιτούμενες, από πλευράς σας, ενέργειες να συμβάλλετε στην τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Θα θέλαμε, τέλος, με την παρούσα επιστολή και ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, να καταστήσουμε σαφές σε όλους τους αρμόδιους φορείς, πως δεν προτιθέμεθα να δεχτούμε και να ανεχτούμε συμπεριφορές που επιβαρύνουν οικονομικά τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και δυσκολεύουν την αυτοπαρακολούθηση και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής μας.
Η αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και η πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών του απαιτούν, όπως γνωρίζετε, την απρόσκοπτη πρόσβαση των πασχόντων στις νέες θεραπείες και στην προκειμένη περίπτωση στα αναλώσιμα υλικά, που αποτελούν το «εργαλείο» για την αποτελεσματική ρύθμιση του Διαβήτη.
Η νομοθεσία προβλέπει τη μηδενική συμμετοχή των πασχόντων στα αναλώσιμα υλικά και αυτήν ακριβώς την απόφαση θα στηρίξουμε και εμείς, υπερασπιζόμενοι τη νομοθεσία και τη δυνατότητα που αυτή ορίζει, τη λήψη δηλαδή των αναλώσιμων υλικών και από τους παρόχους, για όσους το επιθυμούν, προκειμένου να αποφεύγονται οι περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης των πασχόντων.
Αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Glykouli.gr
 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
freestyle libre
Περισσότερα

Η αποτελεσματικότητα του Freestyle Libre στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της ADA

Σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1C) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη, καταγράφει η πρώτη…