Νέο φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ζωή για ασθενείς με διαβήτη – χωρίς βελόνες!

Οι επιστήμονες έχουν κάνει πολλά υποσχόμενες ανακαλύψεις και το νέο φάρμακο ινσουλίνης θα είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ανθρώπους το 2025

Υπάρχουν περίπου 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με διαβήτη. Περίπου 75 εκατομμύρια από αυτά κάνουν ένεση ινσουλίνης καθημερινά. Πλέον μπορεί σύντομα να έχουν μια νέα εναλλακτική λύση στις σύριγγες ή τις αντλίες ινσουλίνης. Οι επιστήμονες βρήκαν έναν νέο τρόπο για να εφοδιάζουν τον οργανισμό με έξυπνη ινσουλίνη.

Η νέα ινσουλίνη μπορεί να καταναλωθεί παίρνοντας μια κάψουλα ή ακόμα καλύτερα, μέσα σε ένα κομμάτι σοκολάτας.

Μέσα σε αυτή τη νέα μορφή βρίσκουμε μικροσκοπικούς νανοφορείς στους οποίους ενθυλακώνεται η ινσουλίνη. Τα σωματίδια είναι το 1/10.000 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας και τόσο μικρά που δεν μπορείτε να τα δείτε ούτε κάτω από ένα κανονικό μικροσκόπιο.

«Αυτός ο τρόπος λήψης ινσουλίνης είναι πιο ακριβής επειδή παρέχει την ινσουλίνη γρήγορα στις περιοχές του σώματος που τη χρειάζονται περισσότερο. Όταν παίρνετε ινσουλίνη με μια σύριγγα, αυτή εξαπλώνεται σε όλο το σώμα όπου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες», εξηγεί ο καθηγητής Peter McCourt στο Πανεπιστήμιο UiT της Νορβηγίας Arctic University. Είναι ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Nanotechnology.

Παραδίδεται στο συκώτι

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στην Τοπική Υγειονομική Περιοχή του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με το UiT, ανακάλυψαν πριν από πολλά χρόνια ότι ήταν δυνατή η μεταφορά φαρμάκων μέσω νανο-φορέων στο ήπαρ. Στη συνέχεια, η μέθοδος αναπτύχθηκε περαιτέρω στην Αυστραλία και στην Ευρώπη.

Πολλά φάρμακα μπορούν να ληφθούν από το στόμα, αλλά μέχρι τώρα οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν ένεση ινσουλίνης στο σώμα. Ο McCourt εξηγεί ότι το πρόβλημα με την ινσουλίνη με νανοφορέα είναι ότι διασπάται στο στομάχι και έτσι δεν φτάνει εκεί που χρειάζεται στο σώμα. Αυτό ήταν μια σημαντική πρόκληση για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου για τον διαβήτη που μπορεί να ληφθεί από το στόμα.

Αλλά τώρα οι ερευνητές έχουν λύσει αυτήν την πρόκληση.

«Δημιουργήσαμε μια επίστρωση για την προστασία της ινσουλίνης από τη διάσπαση από το οξύ του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα στην πορεία της μέσω του πεπτικού συστήματος, διατηρώντας την ασφαλή μέχρι να φτάσει στον προορισμό της, δηλαδή στο ήπαρ», λέει ο McCourt, ο οποίος είναι βιολόγος ήπατος.

Η επικάλυψη στη συνέχεια διασπάται στο συκώτι από ένζυμα που είναι ενεργά μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, απελευθερώνοντας την ινσουλίνη όπου μπορεί στη συνέχεια να δράσει στο ήπαρ, τους μυς και το λίπος για να αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, υπάρχει ταχεία απελευθέρωση ινσουλίνης, και ακόμη πιο σημαντικό, όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι χαμηλό, δεν απελευθερώνεται ινσουλίνη», λέει ο Nicholas J. Hunt στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος, μαζί με τη Victoria Cogger, ηγείται του έργου.

Εξηγεί ότι αυτή είναι μια πιο πρακτική και φιλική προς τον ασθενή μέθοδο διαχείρισης του διαβήτη, επειδή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντος χαμηλού σακχάρου στο αίμα, δηλαδή υπογλυκαιμία και επιτρέπει την ελεγχόμενη απελευθέρωση ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, σε αντίθεση με τις ενέσεις όπου όλη η ινσουλίνη απελευθερώνεται σε μία δόση.

Λιγότερες παρενέργειες

Η νέα μέθοδος λειτουργεί παρόμοια με το πώς λειτουργεί η ινσουλίνη σε υγιείς ανθρώπους. Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη η οποία διέρχεται πρώτα από το ήπαρ όπου απορροφάται μεγάλο μέρος της και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στη νέα μέθοδο ινσουλίνης, ο νανοφορέας απελευθερώνει ινσουλίνη στο ήπαρ, όπου μπορεί να προσληφθεί ή να εισέλθει στο αίμα για να κυκλοφορήσει στο σώμα.

«Όταν κάνετε ένεση ινσουλίνης κάτω από το δέρμα με μια σύριγγα, πολύ περισσότερο πηγαίνει στους μυς και στους λιπώδεις ιστούς, κάτι που κανονικά θα συνέβαινε εάν απελευθερωνόταν από το πάγκρεας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη.

Με τη νέα μέθοδο, θα υπάρξουν λιγότερες τέτοιες παρενέργειες.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να τρυπήσετε τον εαυτό σας με βελόνες και μπορείτε να πάρετε το φάρμακο που χρειάζεστε με λίγο πιο διακριτικό τρόπο. Επίσης, αυτή η μορφή ινσουλίνης δεν χρειάζεται να διατηρηθεί στο ψυγείο.

Πού έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής

Η από του στόματος ινσουλίνη έχει δοκιμαστεί σε νηματώδεις, σε ποντίκια και αρουραίους. Και τέλος, το φάρμακο έχει δοκιμαστεί τώρα σε μπαμπουίνους στην Εθνική Αποικία Μπαμπουίνων στην Αυστραλία.

«Για να κάνουμε την από του στόματος ινσουλίνη εύγευστη, την ενσωματώσαμε στη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αυτή η προσέγγιση έγινε δεκτή», δήλωσε ο Hunt.

Υποστηρίζουν ότι 20 μπαμπουίνοι έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη μελέτη. Όταν έλαβαν το φάρμακο, το σάκχαρό τους μειώθηκε.

Οι μπαμπουίνοι ήταν φυσιολογικοί, υγιείς μπαμπουίνοι, αλλά η από του στόματος ινσουλίνη έχει επίσης δοκιμαστεί σε ποντίκια και αρουραίους που έχουν πραγματικά διαβήτη. Τα ποντίκια και οι αρουραίοι δεν παρουσίασαν συμβάντα χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), αύξηση βάρους ή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ξεπερνώντας τις τρέχουσες προκλήσεις με ενέσιμες και άλλες από του στόματος ινσουλίνες.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να δοκιμαστεί η νέα μέθοδος σε ανθρώπους.

Έτοιμο για χρήση σε 2-3 χρόνια

«Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν το 2025 με επικεφαλής την εταιρεία spin out Endo Axiom Pty Ltd. Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται σε 3 φάσεις· στη δοκιμή φάσης Ι θα διερευνήσουμε την ασφάλεια της από του στόματος ινσουλίνης και θα εξετάσουμε κριτικά τη συχνότητα της υπογλυκαιμίας σε υγιείς και διαβητικούς τύπου 1 ασθενείς. Η ομάδα μας είναι πολύ ενθουσιασμένη να δει αν μπορούμε να αναπαράγουμε τα αποτελέσματα της υπογλυκαιμίας που απουσίαζαν από τους μπαμπουίνους στους ανθρώπους, καθώς αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Τα πειράματα ακολουθούν αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας και πρέπει να διεξάγονται σε συνεργασία με γιατρούς για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή για τα υποκείμενα της δοκιμής», εξήγησε ο Hunt.

«Μετά από αυτή τη φάση θα ξέρω ότι είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και θα διερευνήσω πώς μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις για διαβητικούς ασθενείς σε δοκιμές φάσης 2», λέει ο ερευνητής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να είναι έτοιμο για χρήση από όλους σε 2-3 χρόνια.

New medicine can create a new life for diabetes patients — without needles! | ScienceDaily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα