Η συντακτική ομάδα του Glykouli.gr θα ήθελε να εκφράσει τη βαθιά της θλίψη στην είδηση του θανάτου του Δημήτριου Κρεμαστινού, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Το Glykouli είχε την τύχη να γνωρίσει τον κ. Κρεμαστινό το 2017, όταν, σαν αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, προλόγισε την εκδήλωση Γυναίκες και Διαβήτης που έλαβε χώρα στο κτήριο της Βουλής.
Ο κ. Κρεμαστινός υπήρξε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί προεδρίας ΠΑΣΟΚ, επιφανής ιατρός και καθηγητής καρδιολόγος και επί πολλά χρόνια αρθρογράφος της εφημερίδας τα ΝΕΑ.
Ως υπουργός, ο Κρεμαστινός κατάφερε να αναβαθμίσει τη δημόσια υγεία καθιερώνοντας την παρουσία γιατρού μέσα στα ασθενοφόρα που μέχρι τότε κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές, δημιούργησε μονάδες αεροπλάνων ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ασθενών από απομακρυσμένες περιοχές, δημιούργησε τον ΟΚΑΝΑ, εισήγαγε την τηλεϊατρική, αναμόρφωσε την ψυχική υγεία και προσπάθησε να αναδιοργανώσει τη δημόσια υγεία σύμφωνα με το σκανδιναβικό πρότυπο, κάτι όμως που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει.
Ως επιστήμονας ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, υπήρξε καθηγητής και ερευνητής με τεράστιο συγγραφικό έργο, ενώ διετέλεσε διευθυντής στις μεγαλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας.
Η Ν.Γ. γράφει για τον θάνατο του κύριου Κρεμαστινού: «Παρ όλο που δεν ακολούθησα κόμματα στην πορεία μου παρά μόνο τις ιδέες μου, έχω να πω κάτι για τον Κύριο Κρεμαστινό. Με λυπεί το γεγονός πού το λέω τώρα πού έφυγε, αλλά το οφείλω σαν ακτιβίστρια και σαν άνθρωπος. Ήταν ο μόνος υπουργός πού άκουσε τα αιτήματα τής Act up και τα βρήκε δίκαια. Αύξησε το επίδομα πρόνοιας, δημιούργησε νέα σύγχρονη μονάδα στο νοσοκομείο Αν. Συγγρός, ενίσχυσε το ιατρικό προσωπικό, αποποινικοποίησε τους οροθετικούς που είχαν ασθενήσει. Γενικά έδωσε έμφαση στην καλύτερη μεταχείριση προς τούς ασθενείς. Και άλλα πολλά. Πράγματα που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ήθελε ν’ ακούσει. Τα έκανε όλα χωρίς ποτέ να διαφημίσει τις πράξεις του. Έστω και τώρα ένα συγγνώμη για την αρχική κριτική και ένα μεγάλο Ευχαριστούμε.»
«Ήταν πρώτα άνθρωπος, μετά Επιστήμονας και τελευταία πολίτικος, ή, αν θες, όλα μαζί…. Υπάρχουν και έντιμοι πολιτικοί ευτυχώς και συνήθως δε διαφημίζονται γιατί έχουν ήθος… Κρίμα στον ανόητο που οργάνωσε το πάρτι στην Κηφισιά παίρνοντας στο λαιμό του πολλούς…. και ήταν κ γιατρός» από Υ.Κ.
Glykouli.gr
Σχετικά άρθρα
Επίθεση με μαχαίρι και κλοπή σε γλυκό μας φίλο, μου ξύπνησε άσχημες μνήμες!
Είδα το μήνυμα και μου ξύπνησε μνήμες. Έτσι κι αλλιώς έχει περάσει μόνο ένας χρόνος από τότε που…
2.100 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες στη Βαρκελώνη για ευαισθητοποίηση για τον διαβήτη
Βρυξέλλες – Περίπου 100 ερασιτέχνες και επαγγελματίες αναβάτες από όλο τον κόσμο θα κάνουν ποδήλατο για σχεδόν δύο…
Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο COVID-19 μπορεί να προκαλεί διαβήτη
Το άρθρο που παραθέτουμε είναι μεταφρασμένο από το έγκυρο site ASweetLife και παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το…
ΕΜΑ: Δυο φάρμακα αδυνατίσματος στο μικροσκόπιο
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ερευνά το φάρμακο Ozempic της Novo Nordisk για τον διαβήτη και τη θεραπεία απώλειας βάρους Saxenda, αφού η ρυθμιστική αρχή υγείας της Ισλανδίας επισήμανε τρεις περιπτώσεις ασθενών που σκέφτονταν να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν.