Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τα άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 

Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 
Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 

Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στις ευπαθείς ομάδες που εργάζονται “σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασία” 
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η πάθηση του ατόμου πρέπει να αποδεικνύεται είτε από το μητρώο του στο αρχείο της Υπηρεσίας, είτε με γνωμάτευση γιατρού σε συνδυασμό με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εφόσον η παρουσίασή τους κριθεί αναγκαία, τα δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίζονται στην Υπηρεσία.  
Στην περίπτωση που συντρέχουν λόγοι πρόληψης από την μόλυνση με κορωνοϊό για τους οποίους δεν μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά άμεσα, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση και να καταθέσουν στην υπηρεσία τους τις βεβαιώσεις “σε εύλογο χρόνο αλλά σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά την επάνοδό τους στην Υπηρεσία”. 
Επιπλέον, στην εγκύκλιο δίνονται οδηγίες σχετικά με το ποια δικαιολογητικά χρειάζεται να επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι στην κάθε περίπτωση. Η εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛΟΔΙ και μπορείτε να τη δείτε εδώ. 

Άυλη συνταγογράφηση 

Την περασμένη Παρασκευή 20/3 κυκλοφόρησε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία τέθηκε σε ισχύ το σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Με την άυλη συνταγογράφηση, ο ασθενής δεν χρειάζεται να έχει στα χέρια του την εκτυπωμένη συνταγή φαρμάκων, αλλά έχει τη δυνατότητα να λάβει τη συνταγή του ηλεκτρονικά είτε με sms είτε με email. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν βρεθεί στο φαρμακείο θα πρέπει να επιδείξει στον φαρμακοποιό το barcode που του έχει σταλεί. 
Εναλλακτικά, μπορεί να δώσει το AMKA του στο φαρμακοποιό, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει τη συνταγή μέσω του συστήματος.
Η διαδικασία αυτή θα έχει ισχύ μέχρι 30/6 ή μέχρι να λήξουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού και οι συνταγές που θα εκτελούνται μέχρι τότε δεν θα χρειάζονται θεώρηση από ελεγκτή ιατρό.  
Την άυλη συνταγογράφηση πρέπει να ενεργοποιήσουν οι ασθενείς. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία δίνονται εδώ 

Δεν καταργήθηκε ακόμη ο όρος “αρρύθμιστος διαβήτης” 

Πάντως, ακόμη βρίσκεται στον αέρα το θέμα της ορολογίας “αρρύθμιστος διαβήτης” που έχει φέρει αναστάτωση στην κοινότητα των διαβητικών. Την κατάργηση του όρου αρρύθμιστος έχουν ζητήσει οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι των ατόμων με διαβήτη 
Μάλιστα, επιστολή στο Υπουργείο Υγείας έχει στείλει και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, με την οποία εξηγεί το λόγο για τον οποίο τα άτομα με σαχκαρώδη διαβήτη πρέπει να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τον λόγο για τον οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποδειχθεί η έλλειψη ρύθμισης του σακχάρου Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή εδώ.
Glykouli.gr

Total
54
Shares
Σχετικά άρθρα

Κίνδυνος θανάτου για τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η χορήγηση βιταμινούχων συμπληρωμάτων στα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη στο The American Journal of Cardiology.