Τελικά τι ισχύει σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα;

Τι ισχύει σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα
Τι ισχύει σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα

Παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με τις άδειες των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. 
Πρόσφατα, τo Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 17312/Δ9.506/04-05-2020), με θέμα «Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού SARS-COV-2 κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων».
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αξιοποιώντας μια σειρά μέτρων που αναλύονται και αφορούν την οργάνωση, την ατομική υγιεινή και προστασία, το περιβάλλον εργασίας και την παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων.

Οργάνωση

Ενθαρρύνεται η αναδιοργάνωση του χώρου ώστε να τηρούνται μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και κατά την προσέλευση τρίτων, οι απαραίτητες αποστάσεις ανά μονάδα επιφάνειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επιπλέον ενθαρρύνονται η εξ’ αποστάσεως εργασία και οι συναντήσεις χωρίς φυσική παρουσία στο βαθμό που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό. Στις οδηγίες αναφέρεται ότι προτιμάται η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ.

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας που έχουν περιγραφεί από τις αρμόδιες αρχές και να ενημερώνουν άμεσα τον εργοδότη σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα ή έρθουν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Εργασιακό Περιβάλλον

Απαραίτητος είναι ο καλός αερισμός των εργασιακών χώρων, η τακτική συντήρηση των μονάδων κλιματισμού, καθώς και η τακτική απολύμανση και ο καθαρισμός των ενδυμάτων που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση.

Παρακολούθηση της υγείας

Σε αυτό το σημείο γίνεται η αναφορά ότι τα μέτρα αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων, και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο εργοδότης θα πρέπει να δημιουργήσει σχέδιο διαχείρισης τυχόν ύποπτων κρουσμάτων και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του δίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις κατά περίπτωση ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ο εργοδότης επιπλέον θα πρέπει να μεριμνήσει σχετικά με την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους και πιθανών προβλημάτων ψυχικής υγείας που προκαλεί η συγκεκριμένη συγκυρία.
Η μοναδική εγκύκλιος στην οποία γίνεται απλή αναφορά του τρόπου με τον οποίο που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (όπως εξειδικεύονται κάθε φορά από τον ΕΟΔΥ), είναι η  αρ. 12339/404/12-03-2020, της Γεν. Γραμμ. Εργασίας Άννας Στρατινάκη, σύμφωνα με την οποία τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους στα ίδια πλαίσια που αντιμετωπίζονται άτομα που έχουν εντολή να μείνουν σπίτι από τον ΕΟΔΥ. Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος που να ακυρώνει τη συγκεκριμένη.
Σε δελτίο τύπου της ΕΛΟΔΙ γίνεται ανάλυση της νέας εγκυκλίου και της ερμηνεία της σχετικά με την εργασία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, την οποία και παραθέτουμε.
«Οι εργαζόμενοι με διαβήτη υποχρεούνται να επανέλθουν στον χώρο εργασίας τους;
Παρόλο που η νέα αυτή Εγκύκλιος δεν περιλαμβάνει ρητή σύσταση επανόδου στην εργασία με φυσική παρουσία ατόμων που λόγω σακχαρώδη διαβήτη έτυχαν απομάκρυνσης από τους χώρους εργασίας το προηγούμενο διάστημα, από το πνεύμα και την ερμηνεία των διαθέσιμων κανόνων προκύπτει ότι τα μέτρα της προγενέστερης με αρ. οικ. 12339/404/12-03-2020 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας είχαν έκτακτη και προσωρινή ισχύ και δεδομένης της έκδοσης και των δύο εγγράφων από την ίδια αρμόδια Γενική Διεύθυνση, υποδηλώνεται πρόσκληση για επάνοδο στον χώρο εργασίας τουλάχιστον για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η διαφορετική διευθέτηση του τρόπου οργάνωσης της εργασίας (όπως με την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας) δεν είναι εφικτή. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενη πρόσκληση του εργοδότη για επιστροφή στην διά ζώσης εργασία δεν κρίνεται καταχρηστική υπό τα νέα δεδομένα (ερμηνεία Δ. Καπερδανάκη, απόφοιτου Νομικής Σχολής ΑΠΘ).»
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ.
Πηγές: elodi.gr, ergasiaka-gr.net

Total
21
Shares
Σχετικά άρθρα