Στα 11 δισ. δολλάρια ο εξωδικαστικός διακανονισμός της Bayer για το Roundup

Στα 11 δισ. δολλάρια ο διακανονισμός της Bayer για το Roundup
Στα 11 δισ. δολλάρια ο διακανονισμός της Bayer για το Roundup

Με 11 δισ. δολάρια η Bayer σκοπεύει να θέσει τέρμα σε χιλιάδες αγωγές που συνδέονται με την εξαγορά της Monsanto και το ζιζανιοκτόνο Roundup. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διακανονισμό στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς στις ΗΠΑ.
Η Bayer μαζί με την εξαγορά της Monsanto το 2018, επιβαρύνθηκε τις αγωγές που αφορούν το Roundup, ένα ζιζανιοκτόνο που περιέχει την ουσία glyphosate, που, σε περίπου 125.000 αγωγές, κατηγορείται ότι προκαλεί καρκίνο.
Ενώ το Roundup συνεχίζει να κυκλοφορεί κανονικά στην αγορά, η Bayer αρνείται ότι υπάρχει αδίκημα, αλλά συμφώνησε να επιλύσει εξωδικαστικά τις εκκρεμείς αγωγές εναντίον της. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα καταβάλει από 8,8 έως 9,1 δισ. δολ. σε μετρητά για την επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων και θα διαθέσει 1,25 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική προσφυγή εναντίον της.
Το Roundup είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στην Ευρώπη, και δη στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με περσινό άρθρο του newmoney,gr,  τα κέρδη του στη χώρα μας είναι διπλάσια από ότι στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2014 η Ολλανδία απαγόρευσε τη χρήση του στη χώρα, ενώ το 2015 χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως «πιθανά καρκινογόνο».
Η τεράστια συμφωνία δεν αποτελεί έκπληξη αφού το Bloomberg από το Μάιο είχε αποκαλύψει ένα προσχέδιο του διακανονισμού ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων. Αν ο διακανονισμός φθάσει στα 11 δισ. – όπως αναμένεται- θα είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς μετά τη συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας Purdue το 2019. Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση το Σεπτέμβριο, αφού δέχθηκε να καταβάλει περίπου 10 δισ. δολ.
Πηγές: Virus.com, newmoney.gr

Total
24
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ανησυχία στους διαβητικούς από την ανακοίνωση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης για τα αναλώσιμα – Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παραμένει καθησυχαστικός…

Του Βασίλη Βενιζέλου Μπορεί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρης Μπερσίμης να διαβεβαίωσε την…

Η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης θα μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης!

Σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων, θα οδηγήσει η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.