Κατάργηση της ανάγκης για θεώρηση των παραπεμπτικών ζητά η ΕΣΑΜΕΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια

Κατάργηση της θεώρησης των παραπεμπτικών ζητά η ΕΣΑΜΕΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια
Κατάργηση της θεώρησης των παραπεμπτικών ζητά η ΕΣΑΜΕΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια

Παράταση των έκτακτων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας ζητά η ΕΣΑΜΕΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κύριο Κικίλια.
Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, η ΕΣΑΜΕΑ δηλώνει την ανησυχία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και ζητά να καταργηθεί εκ νέου η θεώρηση των παραπεμπτικών από τους ελεγκτές ιατρούς, προκειμένου να σταματήσει η προσέλευση των πολιτών στις υγειονομικές δομές.
Σας παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής.
Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας. Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012, με το παρόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ζητήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.
Λόγω των έκτακτων ειδικών συνθηκών της πανδημίας, η Πολιτεία έλαβε και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού. Συγκεκριμένα με την Υπουργική απόφαση 1774/Β/05-20 το υπουργείο Υγείας κατήργησε την θεώρηση των παραπεμπτικών από τον ελεγκτή γιατρό προκειμένου να σταματήσει η προσέλευση των πολιτών και ειδικά των ομάδων υψηλού κινδύνου στις διάφορες υγειονομικές δομές όπως κέντρα υγείας, ΠΕΔΙ, ΤΟΜΥ, Νοσοκομεία κ.α. Επρόκειτο φυσικά για μια καταφανώς ορθή κίνηση.
Όμως είναι ακατανόητο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν παρατείνεται!
Παράλληλα, είναι τουλάχιστον ατόπημα η επαναφορά της θεώρησης των παραπεμπτικών των συνεδριών φυσικοθεραπείας από ελεγκτή, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ (Αρ. Πρωτ.: ΔΒ3Α/Φ115/5 /οικ.18178).
Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση, διαφορετικά η Κυβέρνηση θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την αυξημένη προσέλευση στις υγειονομικές δομές με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, εν μέσω συνεχούς αύξησης της επιδημιολογίας της νόσου.
Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Total
69
Shares
Σχετικά άρθρα

Με ποιον τρόπο η αναπνοή «μαρτυρά» καρκίνο, διαβήτη και καρδιακά νοσήματα

Oι ιδιαίτερες οσμές στην αναπνοή ενός ατόμου μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες. Για οποιαδήποτε ασθένεια υπάρχει τεστ αίματος, μπορεί να υπάρξει και αντίστοιχο τεστ αναπνοής, υποστηρίζουν επιστήμονες.