Το ξίδι από μηλίτη μειώνει σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Το ξύδι από μηλίτη μειώνει σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
Το ξύδι από μηλίτη μειώνει σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση ξιδιού από μηλίτη μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Το ιδιαίτερο αυτό ξίδι που χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και στην παρασκευή ομοιοπαθητικών φαρμάκων έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της νέας έρευνας, η κατανάλωση του συγκεκριμένου ξιδιού πριν από τον ύπνο είναι δυνατόν να επηρεάσει θετικά την πρωινή συγκέντρωση γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Οι συντάκτες της έρευνας έγραψαν ότι:
«Δεδομένης της σημασίας της διατήρησης της γλυκόζης σε θεμιτά επίπεδα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εύρεση τροφίμων και διατροφικών συνηθειών που βοηθούν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την ασθένειά τους.
Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, για δύο ημέρες κατανάλωναν πριν από τον ύπνο 28 γραμμάρια τυριού μαζί με δύο κουταλιές είτε ξίδι από μηλίτη, είτε νερό, ενώ ακολουθούσαν συγκεκριμένο διαιτολόγιο.»
Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου του αίματος είναι, ως γνωστόν, η αποφυγή των σύνθετων υδατανθράκων και της ζάχαρης, όμως μπορεί να είναι ωφέλιμο να προσθέσει κανείς στο διαιτολόγιό του ξίδι από μηλίτη.
Οι ερευνητές είπαν ότι το οξικό οξύ που βρίσκεται στο ξίδι από μηλίτη προκαλεί μειωμένη πέψη του αμύλου και καθυστερημένη γαστρική κένωση.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 29 άνθρωποι, 10 με διαβήτη τύπου 2, 11 με αντίσταση στην ινσουλίνη και 8 άνθρωποι που δεν έπασχαν από διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.
Με τυχαία επιλογή, κάποιοι συμμετέχοντες κατανάλωναν ξίδι, ενώ άλλοι κατανάλωναν νερό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κατανάλωναν άσπρο ψωμί, βούτυρο και χυμό πορτοκάλι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν καταναλώσει ξίδι παρουσίαζαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και σημαντικά μειωμένα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetes Care.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
73
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές
Περισσότερα

Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές – Πώς θα προστατευτείτε

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του Διαβήτης οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές – Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η έγκαιρη διάγνωση…