Νέα εφαρμογή προβλέπει τα επίπεδα σακχάρου χωρίς τη χρήση cgm

Νέα εφαρμογή προβλέπει τα επίπεδα σακχάρου χωρίς τη χρήση cgm
Νέα εφαρμογή προβλέπει τα επίπεδα σακχάρου χωρίς τη χρήση cgm

Η εταιρία January.ai πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει μια νέα εφαρμογή που προβλέπει με ακρίβεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η εφαρμογή αυτή θα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να μάθουν περισσότερα σχετικά με το τι επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου τους και να βελτιώσουν τη διαχείριση της ασθένειας.

Πως λειτουργεί

Η εταιρία ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για να προβλέψει την γλυκαιμική αντίδραση στα διάφορα γεύματα και στις διάφορες δραστηριότητες. Για να το επιτύχει αυτό, λαμβάνει υπόψη τις σφίξεις της καρδιάς του χρήστη και τα αποθηκευμένα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθεί. Έτσι, δημιουργεί ένα εξατομικευμένο μοντέλο που μπορεί και προβλέπει τα επίπεδα του σακχάρου.
Ο αλγόριθμος χρειάζεται περίπου τέσσερις ημέρες μέχρι να συλλέξει αρκετά δεδομένα και να ενσωματώσει στοιχεία από προϋπάρχον σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Ωστόσο, από τη στιγμή που «εκπαιδευτεί» δεν χρειάζεται να συνδυαστεί με cgm ώστε να προβλέψει τα επίπεδα του σακχάρου.

τα στοιχεία που συλλέγει η εφαρμογή
Τα στοιχεία που συλλέγει η εφαρμογή
Σε πρόσφατο δελτίο τύπου, η εταιρία αναφέρει ότι:
«Αναπτύξαμε μια σειρά υποκείμενων τεχνολογιών που υπολογίζουν παράγοντες όπως οι παράγωγες θρεπτικές αξίες, ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο, που επηρεάζουν την αύξηση στη γλυκόζη του αίματος ενός ατόμου ανάλογα με την τροφή που θα καταναλώσει, και αυτό μπορεί να το κάνει για 16 εκατομμύρια είδη τροφών. Η January.ai με την έρευνά της σύλλεξε περί τα 25 εκατομμύρια δεδομένα, τα οποία ενοποίησε ώστε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης
Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τις δυνατότητες του αλγόριθμου ως προς την πρόβλεψη της γλυκαιμικής απόκρισης σε πάνω από 1000 συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του 80ου συνεδρίου της ADA. Στην έρευνα που έγινε συμμετείχαν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ή με προδιαβήτη, ενώ υπήρχαν και άτομα που δεν έπασχαν από κάποια ασθένεια.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και σύστημα παρακολούθησης καρδιακών παλμών για δέκα ημέρες. Επιπλέον, κατέγραφαν τα επίπεδα ασκήσεώς τους, την ακριβή πρόσληψη φαγητού και νερού, καθώς και τις δοσολογίες των φαρμάκων που έπαιρναν. Μετά τις τέσσερις ημέρες, ο αλγόριθμος ανέπτυξε ένα «εξατομικευμένο μοντέλο» για κάθε συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, δοκιμάστηκε η ικανότητα του συστήματος να προβλέπει με ακρίβεια τις τάσεις του σακχάρου χωρίς τη χρήση δεδομένων από cgm. Συναρπαστικό ήταν το γεγονός ότι οι τιμές που προέβλεπε ο αλγόριθμος ήταν ανάλογες με τις τιμές που κατέγραφε το cgm, γεγονός που βοήθησε στην επιβεβαίωση της ακρίβειας των προβλέψεων.
ai previewpreview 2

Η Εφαρμογή

Η ερευνητική ομάδα έχει χρησιμοποιήσει τον αλόγριθμό της, που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε να δημιουργήσει μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες της να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου τους και τους καρδιακούς τους παλμούς, και να έχουν μια εικόνα του πως διάφοροι παράγοντες, όπως συγκεκριμένες τροφές και προγράμματα άσκησης, επιδρούν πάνω τους. Επιπλέον, χάρη στις τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι ασθενείς μπορούν να ειδοποιηθούν για συγκεκριμένες «παγίδες» πριν καν καταναλώσουν ένα συγκεκριμένο γεύμα. Η εφαρμογή επίσης διαθέτει διάφορους πίνακες παρουσιάσεων, παρέχοντας επεξηγήσεις, προτάσεις, ακόμα και σύστημα επιβράβευσης για τις βελτιώσεις.
Πηγή: Diabetes Daily

Total
107
Shares
Σχετικά άρθρα