Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση CGM

Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση cgm
Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση cgm

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφια στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι, όταν τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ερωτώνται σχετικά με τη χρήση των cgm, είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.
Η ψυχολόγος Victoria A. Miller PhD, από τον τομέα Craig-Dalsimer Εφηβικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφια στις ΗΠΑ είπε ότι: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδεικνύουν ότι, οι ενήλικες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά από την αρχή στην διαδικασία της απόφασης, ρωτώντας τη γνώμη τους, τις ανησυχίες τους, να απαντούν τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τα μηχανήματα και να τους παρέχουν πληροφορίες, ώστε να λάβουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.
Οι γονείς πρέπει κι αυτοί να παίξουν το ρόλο τους, γι’ αυτό οι γιατροί θα πρέπει να τους προτρέπουν να ξεκινήσουν διάλογο επί ίσοις όροις με τα παιδιά τους σχετικά με την χρήση του συστήματος, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα τα παιδιά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.»
Η χρήση των cgms μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 καθώς το σύστημα καταγράφει τα επίπεδα της γλυκόζης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τα επίπεδα αυξάνονται ή μειώνονται υπερβολικά, ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση και μπορεί να λάβει την ανάλογη δράση. Προκειμένου ο χρήστης να λάβει τα μέγιστα οφέλη από τη χρήση του συστήματος, συστήνεται η μακροχρόνια χρήση του. Αυτός είναι και ο λόγος που η ερευνητική ομάδα ήθελε να διαπιστώσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πετύχει τα θεμιτά αποτελέσματα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 108 γονείς με τα παιδιά τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που είχαν ενεργό ρόλο στην απόφαση σχετικά με τη χρήση του cgm και έλαβαν μέρος στις συζητήσεις, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν 12 εβδομάδες εφόσον το πρωτοχρησιμοποίησαν.
Αντίθετα, τα παιδιά των οποίων οι γονείς πήραν την απόφαση χωρίς να τα συμβουλευτούν, είχαν λιγότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το μηχάνημα δύο μήνες αργότερα.
Η κα. Miller πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αναπτυχθούν στρατηγικές που αυξάνουν τη συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία της απόφασης σχετικά με τα cgms, που αποτρέπουν την κατάργηση των cgms σε βάθος χρόνου και που μεγιστοποιούν τα κλινικά οφέλη που μπορεί να λάβουν τα παιδιά από τη σωστή χρήση των cgm και άλλων ανερχόμενων τεχνολογιών για τη διαχείριση του διαβήτη.
Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να στοχεύουν σε πιο διαφοροποιημένο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να ερευνηθεί σε πιο βαθμό επηρεάζουν τη χρήση των cgm κοινωνικοδημογραφικοί παράγονες όπως η φυλή, η εθνικότητα και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.»
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Diabetes Care.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
52
Shares
Σχετικά άρθρα