Αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες κατέθεσαν αγωγή κατά νομοσχεδίου για φθηνή τιμή της ινσουλίνης στην πολιτεία της Μινεσότα

Αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρίες κατέθεσαν αγωγή ενάντια στο νόμο Alex Smith για τη χαμηλή τιμή της ινσουλίνης στη Μινεσότα
Αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρίες κατέθεσαν αγωγή ενάντια στο νόμο Alex Smith για τη χαμηλή τιμή της ινσουλίνης στη Μινεσότα

Ένωση φαμαρμακευτικών εταιριών των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή, ώστε να εμποδίσει την εφαρμογή ενός νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο και τις αναγκάζει να παρέχουν ινσουλίνη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ή και για μακροχρόνια χρήση, σε χαμηλή τιμή σε διαβητικούς που δεν έχουν χρήματα να την αγοράσουν.
Η Ένωση Φαρμακευτικής Έρευνας και Παραγωγής της Αμερικής (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America – PhRMA) κατέθεσε αγωγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μινεσότα λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του νόμου “Alec Smith”, ζητώντας από το δικαστήριο να κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό και να εκδώσει μόνιμη διαταγή που θα απαγορεύει την εκτέλεσή του.
Σύμφωνα με το νόμο, οι άνθρωποι με διαβήτη που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν την ινσουλίνη τους, θα μπορούν να λάβουν αρκετή ποσότητα για 30 ημέρες πληρώνοντας το πολύ 35 δολάρια συμμετοχή. Για τους ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, έχει σχεδιαστεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που βασίζεται στο εισόδημά τους.
Σε δήλωσή της η ένωση ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος για την προσιτότητα της τιμής της ινσουλίνης παραβιάζει ρήτρα του Συντάγματος των ΗΠΑ, εφόσον αναγκάζει τους παρασκευαστές ινσουλίνης να παραδώσουν το προϊόν τους στους κάτοικους της Μινεσότα, στην ουσία, δωρεάν, χωρίς να τους αποζημιώνει το κράτος. Η ένωση ρίχνει την ευθύνη της υψηλής τιμής της ινσουλίνης στις ασφαλιστικές και στους pharmacy benefit managers (διαχειριστές κέρδους των φαρμακευτικών).
Ο νόμος έχει πάρει το όνομα του Alec Smith, του 26χρονου κάτοικου της Μινεάπολις, που πέθανε το 2017 από κετοξέωση λόγω “μεριδοποίησης” της ινσουλίνης. Ο νεαρός που λόγω της ηλικίας του σταμάτησε να καλύπτεται από την ασφάλεια της μητέρας του, δεν είχε χρήματα να αγοράζει την ινσουλίνη που χρειαζόταν μιας και το μηνιαίο κόστος ανερχόταν στα 1300 δολάρια.
Οι φαρμακευτικές αναφέρθηκαν στην αντιστυνταγματικότητα του νόμου κατά τη διάρκεια μακράς νομοθετικής συζήτησης, όμως οι υποστηρικτές του έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι ο νόμος θα αντέξει την αντιπαράθεση στο δικαστήριο.
Πηγή: Modern Healthcare

Total
51
Shares
Σχετικά άρθρα
πλαφον σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες από 1η Ιουλίου
Περισσότερα

Πλαφον σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες βάζει ο ΕΟΠΥΥ από 1η Ιουλίου

Δρόμο μετ’ εμποδίων θα διανύουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε λίγες εβδομάδες επιχειρώντας να κλείσουν με ιατρικό παραπεμπτικό ραντεβού σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για μαγνητική,…