Νέο φάρμακο που αναπτύσει η Lilly για άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπόσχεται χαμηλές τιμές A1c και μείωση του σωματικού βάρος

Νέο φάρμακο που αναπτύσει η Lilly για άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπόσχεται χαμηλές τιμές A1c και μείωση του σωματικού βάρος
Νέο φάρμακο που αναπτύσει η Lilly για άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπόσχεται χαμηλές τιμές A1c και μείωση του σωματικού βάρος

Μελέτη της Eli Lilly and Company σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου τους φαρμάκου Tirzepatide σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι μετά από 40 εβδομάδες θεραπείας υπήρξε σημαντική μείωση στην τιμή της A1c και του σωματικού βάρους. Σε άτομα που συμμετείχαν και χορηγήθηκε η μέγιστη δόση Tirzepatide, υπήρξε μείωση της A1c κατά 2,07% και σωματικού βάρους κατά 11%. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου το 50% των ασθενών κατάφεραν να κατεβάσουν την τιμή της A1c κάτω από το 5,7%.
Το Tirzepatide «είναι ένας συνδυασμός γλυκοζο-εξαρτώμενου ινσουλινοτροπικού πολυπεπτίδιου (GIP) και αγωνιστή υποδοχέα πεπτιδίου παρόμοιου με γλυκαγόνη (GLP-1) που λαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα και ενσωματώνει τη δράση των δύο ινκρετινών σε ένα μοναδικό καινούριο μόριο». Με άλλα λόγια, το tirzepatide βοηθά στην ελάττωση της πρόσληψης φαγητού και στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας, ώστε να προκαλεί μείωση βάρους και ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Πρόκειται για το πρώτο συνδυαστικό φάρμακο GIP-GLP για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατηρήθηκε ότι κάθε μια από τις δόσεις του tirzepatide οδήγησε σε μείωση των τιμών της A1c και του σωματικού βάρους. Αν και δεν παρατηρήθηκαν επεισόδια σοβαρής υπογλυκαιμίας (κάτω από 54 mg/dL), ωστόσο, αναφέρθηκαν κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια, εμετός και δυσκοιλιότητα.
Αυτή τη στιγμή το tirzepatide βρίσκεται στην 3η φάση ανάπτυξης για την διαχείριση της γλυκόζης του αίματος σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Στην 3η φάση έλαβαν μέρος 478 τυχαίοι άνθρωποι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ινδία και την Ιαπωνία. Στους ασθενείς χορηγήθηκαν δόσεις των 5mg, 10mg, ή 15mg tirzepatide ή εικονικού φαρμάκου για μια περίοδο 40 εβδομάδων. Αυτό έγινε ώστε να αποδειχθεί ότι η χρήση του φαρμάκου, ιδιαίτερα στις υψηλότερες δόσεις, κατέληξε σε μεγαλύτερη μείωση της A1c και του σωματικού βάρους, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.
«Έχουμε εντυπωσιαστεί από αυτά τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν τα οφέλη του trizepatide σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα» είπε ο Πρόεδρος της Lilly Diabetes, Mike Manson. «Ελπίζουμε ότι στις μελλοντικές μελέτες του προγράμματος SURPASS, θα δούμε παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη για περισσότερο χρονικό διάστημα».
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κλινική δοκιμή SURPASS θα παρουσιαστούν στο φετινό συνέδριο τη Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη.
Πηγή: Beyond type 2

Total
38
Shares
Σχετικά άρθρα