Ανακύκλωση λαδιού από τηγάνισμα με ένα απλό τηλεφώνημα στο «Πράσινο Λάδι»

Ανακύκλωση λαδιού από τηγάνισμα με ένα απλό τηλεφώνημα στο «Πράσινο Λάδι»
Ανακύκλωση λαδιού από τηγάνισμα με ένα απλό τηλεφώνημα στο «Πράσινο Λάδι»

Το 2019, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην Ελληνική ατμόσφαιρα από καύσιμα, ήταν κατά 50.000 τόνους μικρότερη απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στη δράση μίας εταιρίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της παρασκευής βιοντίζελ από τηγανέλαια.
Το όνομα της εταιρίας είναι «Το Πράσινο Λάδι», και πρόσφατα ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο «Σας ζητάμε λίτρα για να απελευθερώσουμε το περιβάλλον».
Τα λίτρα αυτά δεν αναφέρονται σε τίποτα άλλο, παρά σε λίτρα λαδιού από τηγανέλαια, μιας και φέτος, με τις απαγορεύσεις στη μετακίνηση που έχει επιβάλλει η πανδημία, το Πράσινο Λάδι έχει οργανώσει τη συλλογή τηγανέλαιου από ιδιώτες που βρίσκονται στην Αττική, με δικά του αυτοκίνητα.
Μέχρι φέτος, οι ιδιώτες που ήθελαν να ανακυκλώσουν τα λάδια από το τηγάνισμα, έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα από τα σημεία διαλογής που διαθέτει η εταιρία.
Τώρα, το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση λαδιού, είναι να συγκεντρώσουν δέκα λίτρα τηγανέλαιο και να επικοινωνήσουν με την εταιρία τηλεφωνικά, μέσω email ή με απλό μήνυμα στην σελίδα τους στο Facebook.
βήματα για την ανακύκλωση λαδιού

Η εταιρία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2011 στο Βόλο από την εταιρία Ελιν Verd (που τότε ονομαζόταν Ελίν Βιοκαύσιμα) και αποκλειστικός σκοπός της ήταν η συλλογή τηγανέλαιου για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Προκειμένου να ξεκινήσει την ανακύκλωση, προσέγγισε ιδιοκτήτες μονάδων εστίασης και βιομηχάνους, στους οποίους προσέφερε το ποσό των συμβολικό ποσό 0,04 € ανά 1,5 λίτρο, προκειμένου να της παραδίδουν το βλαβερό αυτό απόβλητο.
Πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν, και με αυτόν τον τρόπο, το Πράσινο Λάδι έχει καταφέρει να ανακυκλώνει σε βιοκαύσιμο κάτι λιγότερο από το μισό του παραγόμενου ελληνικού αποβλήτου. Ενώ στην αρχή η δράση του αναφερόταν μόνο σε επαγγελματικές μονάδες, από το 2019, έχει επεκταθεί και στη συλλογή λαδιού από ιδιώτες.
Η εταιρία διαθέτει δικά της αυτοκίνητα και πληρώματα στην Αττική, αλλά έχει και δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών σε όλη την Ελλάδα.

Η διαδικασία

Αφού συλλεχθεί, το λάδι μεταφέρεται για μια πρώτη επεξεργασία στα δύο σύγχρονα κέντρα της εταιρίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια διοχετεύεται στο εργοστάσιο της μητρικής της Elin Verd στο Βόλο, μετατρέπεται σε βιοντίζελ και μοιράζεται στα πρατήρια καυσίμων.
ανακλύκλωση τηγανέλαιου

Τι είναι το βιοντίζελ

Το βιοντίζελ είναι καύσιμο που κατασκευάζεται από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φυτικά έλαια, όμως μπορεί να παραχθεί και από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και ζωικά λίπη. Είναι ένα «καθαρό» καύσιμο, με πολύ καλή απόδοση.
Συνήθως παράγεται από τη χημική αντίδραση λιπιδίων με μια αλκοόλη και όταν αναμειγνύεται με καύσιμο κίνησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέσα μεταφοράς που διαθέτουν πετρελαιοκινητήρα.
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και στην Ελλάδα) αναμειγνύεται κατά μέσον όρο 7% βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης.

Το όφελος για το περιβάλλον

Η χρήση βιοντίζελ στους πετρελαιοκινητήρες έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως ελάττωση των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου και μείωση των εκπομπών καυσαερίων.
Επίσης, συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας και στην ανάπτυξη της Γεωργίας.
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ενός κιλού βιοντίζελ αντί για συμβατικό πετρέλαιο, οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ συγκεκριμένα για το βιοντίζελ που προέρχεται από απόβλητα όπως είναι το τηγανέλαιο, η μείωση ξεπερνά τα 3 κιλά.
Η εκτεταμένη χρήση βιοντίζελ στην Ε.Ε., αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που έχουν συμφωνηθεί με την συνθήκη του Κυότο.
Για τον λόγο αυτόν, η Ε.Ε. έχει ορίσει δεσμευτικά ποσοστά χρήσης βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης στα κράτη – μέλη, ενώ με την πρόσφατη Οδηγία RED II (που θα ισχύσει από το 2021 έως το 2030) επιβεβαίωσε την υποστήριξή της ειδικά στο βιοντίζελ από τηγανέλαια και ζωϊκά λίπη.

Πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Πράσινο Λάδι

Πληροφορίες για την εταιρία παρέχονται στο website www.prasinoladi.gr, και στη σελίδα της στο Facebook https://www.facebook.com/prasinoladi.
Για συλλογή λαδιού, μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 210-5722108 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9-5), να στείλετε μήνυμα με της σελίδας τους στο facebook, ή να στείλετε email στο info@prasinoladi.gr.
Glykouli.gr

Total
54
Shares
Σχετικά άρθρα