ΕΣΑΜΕΑ: Το 80% των ατόμων που χρήζουν φροντίδας αδυνατούν να καλύψουν το κόστος διαβίωσής τους

ΕΣΑΜΕΑ: Το 80% των ατόμων που χρήζουν φροντίδας αδυνατούν να καλύψουν το κόστος διαβίωσής τους
ΕΣΑΜΕΑ: Το 80% των ατόμων που χρήζουν φροντίδας αδυνατούν να καλύψουν το κόστος διαβίωσής τους

Αποθαρρυντικές στατιστικές σχετικά με τη δυνατότητα ατόμων που χρήζουν φροντίδας να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η ΕΣΑΜΕΑ.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Συνομοσπονδίας, το 80% των ατόμων που χρήζουν φροντίδας αδυνατούν να καλύψουν το κόστος διαβίωσής τους, ενώ το 77% των νοικοκυριών επωμίζονται πρόσθετες δαπάνες για την κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών του μέλους που χρειάζεται φροντίδα, και από αυτά, μόνο το 19% έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει. Το μέσο πρόσθετο μηνιαίο κόστος διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία απο 67% και άνω, υπολογίστηκε στα 321 ευρώ.
Η φροντίδα των ανθρώπων που έχουν αναπηρία, χρόνιο νόσημα, ή μεγάλη ηλικία, πέφτει στην εκάστοτε οικογένεια, μιας και υπάρχει έλλειψη κρατικών υπηρεσιών βοήθειας. Σε 8 από τα 10 νοικοκυριά, οι πολίτες αναφέρουν ότι επωμίζονται οι ίδιοι την φροντίδα των ανθώπων τους, ενώ 16% των νοικοκυριών κάνει χρήση υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον, την οποία καλύπτουν οι ίδιοι, και μόνο 6,6% αναφέρουν ότι έχουν βοήθεια από δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες. 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοικοκυριών, το μέλος που επομίζεται τη φροντίδα του ατόμου που έχει ανάγκη, έχει περιορίσει σε μεγάλο μέρος τις καθημερινές του δραστηριότητες, και το 65,4% δεν έχει προβεί σε αναγκαίες παρεμβάσεις προσβασιμότητας.
Η ΕΣΑΜΕΑ τονίζει ότι στην Ελλάδα η κοινωνική προστασία έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, με έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών φροντίδας των ατόμων με αναπηρία, χρόνια νοσήματα, ή μεγάλη ηλικία στο σπίτι. Ζητά από την πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόσθετο κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες που φροντίζουν τους ανθρώπους τους και να παρέμβει ώστε να τις ανακουφίσει τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά.
Αιτήματα της ΕΣΑΜΕΑ είναι:

  • Η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης.
  • Η εκπόνηση και εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την εκπαίδευση εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για άτομα με οπτική αναπηρία.
  • Η επιδότηση παρεμβάσεων τόσο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των κατοικιών ατόμων με αναπηρία (Πρόγραμμα «Διαβιώ κατ’ οίκον») στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2021-2027 όσο και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των γειτονιών.
  • Η διεύρυνση των ωφελούμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτούς και τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες ή/και χρόνιες παθήσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Total
50
Shares
Σχετικά άρθρα