Πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για το νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 1 πέρασε τη 2η φάση κλινικών δοκιμών

Πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για το νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 1 πέρασε τη 2η φάση κλινικών δοκιμών
Πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για το νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 1 πέρασε τη 2η φάση κλινικών δοκιμών

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ανοσοθεραπείας La Jolla (LJI), ανέδειξε μια πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για τον νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 1.
Η συνδυαστική θεραπεία πρόσφατα δοκιμάστηκε στη δεύτερη φάση μιας τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής έρευνας, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Lancet, δείχνουν έναν πιθανό τρόπο θεραπείας της αυτοάνοσης ασθένειας, ο οποίος δεν καθιστά το σώμα ευάλωτο σε μολυσματικές ασθένειες.
Η υποψήφια θεραπεία συνδυάζει αντισώματα anti-IL-21 με το φάρμακο λιραγλουτίδη. Αυτή η διπλή προσέγγιση βασίζεται σε ευρήματα του καθηγητή Matthias von Herrath, M.D. του LJI, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και ανώτερος ιατρικός σύμβουλος του Παγκοσμίου Ιατρικού Γραφείου της Novo Nordisk.
«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μεγέθους δοκιμή για συνδυαστική θεραπεία, και τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει δυνατότητες» λέει ο von Herrath. «Η βάση για την επιλογή συνδυαστικής θεραπείας, προήλθε από προκλινικές έρευνες του Ινστιτούτου La Jolla».

Τι είναι το anti-ΙL-21

Μια από τις προκλήσεις στην εύρεση θεραπείας για το διαβήτη τύπου 1, είναι ότι η στοχοποίηση των αποκρίσεων των κυττάρων Τ σε όλο τον οργανισμό, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει πραγματικές απειλές, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.
Το Εργαστήριο του von Herrath στο LJI έχει ως στόχο την αποκάλυψη των μοριακών διαδικασιών που προκαλούν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1. Με τη δουλειά τους έχουν ανακαλύψει τρόπους στόχευσης συγκεκριμένων σημείων του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς να καταστέλλεται η λειτουργία ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το 2012, οι ερευνητές του εργαστηρίου του von Herrath, δημοσίευσαν στο Immunity μια έρευνα που δείχνει τη σημασία του ρόλου του υποδοχέα ιντερλευκίνης (IL) – 21 όταν τα βλαβερά κύτταρα Τ εισέρχονται στο πάγκρεας. Μελέτες παρακολούθησης έδειξαν ότι ένα αντίσωμα anti-IL-21 μπορεί να ανακόψει αυτήν τη δράση και πιθανά να προστατεύει το πάγκρεας από την επίθεση του ανοσοποιητικού.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, επειδή το αντίσωμα αντί-IL-21 φαίνεται να επηρεάζει μόνο ένα μέρος των Τ κυττάρων, ο von Herrath και οι συνάδελφοί του πίστευαν ότι το αντίσωμα μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση θεραπείας για το διαβήτη τύπου 1 χωρίς να χρειάζεται καταστολή ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το 2017, η Novo Nordisk δημοσίευσε μια προκλινική έρευνα στο Journal of Autoimmunity που έδειχνε την επίδραση μιας συνδυαστικής θεραπείας που αποτελούταν από μονοκλωνικό αντίσωμα αντι-IL-21, μαζί με το φάρμακο λιραγλουτίδη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η λιραγλουτίδη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την λειτουργία των βήτα κυττάρων. Η έρευνα, της οποίας ο von Herrath ήταν ένας από τους συγγραφείς, έδειξε ότι αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 1 σε ένα μοντέλο ποντικιών.
Για τη νέα έρευνα, ο von Herrath και οι συνάδελφοί του, δοκίμασαν τη συνδυαστική θεραπεία σε μια δοκιμή φάσης 2. Σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, οι ασθενείς που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία για 54 εβδομάδες, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ενδογενούς έκκρισης ινσουλίνης. Δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα ασφάλειας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 26 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας και διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις μειώθηκαν μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Επίσης, δεν διαπίστωσαν επιβλαβείς αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συνδυαστική θεραπεία θα πρέπει να αξιολογηθεί ως προς την μακροχρόνια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε μια 3η φάση κλινικών δοκιμών.
Πηγή: Medical Xpress

Total
50
Shares
Σχετικά άρθρα