Τεστ A1c που πραγματοποιούνται στο σπίτι είναι βολικά και ακριβή σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Τεστ A1c που πραγματοποιούνται στο σπίτι είναι βολικά και ακριβή σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα
Τεστ A1c που πραγματοποιούνται στο σπίτι είναι βολικά και ακριβή σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Δύο είδη τεστ για την μέτρηση της τιμής της A1c, που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, είναι βολικά και ακριβή και θα μπορούσαν να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τα τεστ που πρέπει να γίνονται στο μικροβιολογικό εργαστήριο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Techonology and Therapeutics.
Η έρευνα εξέτασε δύο διαφορετικά είδη τεστ, που πραγματοποιούνται με δείγμα αίματος είτε από τριχοειδή αγγεία, είτε πολύ μικρές φλέβες στα δάκτυλα και άλλα μέρη του σώματος, όπως γίνεται και με την εξέταση της γλυκόζης. Στην έρευνα συμμετείχαν 240 άνθρωποι ηλικίας 4-80 ετών με τιμή A1c από 5,1% έως 13,5%. Η τιμή αυτή αναφέρεται σε εξέταση που είχε γίνει σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι ίδιοι οι ασθενείς, ή οι γονείς τους, πήραν μόνοι τους αίμα από τα τριχοειδή αγγεία και τα έστειλαν ταχυδρομικώς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε ένα από τα δύο εργαστήρια, τα τεστ των οποίων λάμβαναν μέρος στην έρευνα. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των τιμών αυτών των δειγμάτων συγκρίθηκαν με επίσημα τεστ από μικροβιολογικό εργαστήριο, τα οποία πραγματοποιήθηκαν περίπου την ίδια ώρα με τα self test.

Τα αποτελέσματα των σπιτικών τεστ A1c βρέθηκε ότι ήταν ακριβή

Αυτό που απασχολούσε τους ερευνητές ήταν να εξακριβώσουν ποιο ποσοστό των τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί στο σπίτι είχαν αποτέλεσμα που ταίριαζε με το τεστ A1c που πραγματοποιήθηκε στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Στην περίπτωση του ενός εργαστηρίου ανακάλυψαν ότι το 96% των δειγμάτων που είχαν αποσταλεί σε δέμα με ψύξη είχε παρόμοιο αποτέλεσμα, όπως και το 98% των δειγμάτων που στάλθηκαν χωρίς ψύξη. Για το δεύτερο εργαστήριο, τα self tests ήταν κατά 99% ακριβή, ασχέτως με το αν στάλθηκαν με ψύξη ή όχι. Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων ήταν παρόμοια για όλα τα επίπεδα τιμών της A1c, σε ενήλικες και παιδιά. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν ότι τα τεστ ήταν εύκολο να χρησιμοποιηθούν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπεράσματα ότι τα συγκεκριμένα τεστ που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, ήταν το ίδιο αποτελεσματικά με τα τεστ του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Τα τεστ στο σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα βολικά για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεν ισχύουν για self tests από άλλες εταιρίες.
«Τα εργαστήρια που θέλουν να εφαρμόσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην παρούσα μελέτη, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς» γράφουν οι ερευνητές, που σημαίνει ότι πρέπει να εξακριβωθεί το τεστ που χρησιμοποιούν. Επίσης, είναι δυνατό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα παράγοντες όπως η θερμοκρασία και οι καθυστερήσεις του ταχυδρομείου.
Πηγή: Diabetes self management

Total
37
Shares
Σχετικά άρθρα