Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν πως ο κάθε άνθρωπος ωφελείται από την άσκηση με διαφορετικό τρόπο

Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν πως ο κάθε άνθρωπος ωφελείται από την άσκηση με διαφορετικό τρόπο
Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν πως ο κάθε άνθρωπος ωφελείται από την άσκηση με διαφορετικό τρόπο

Μια ομάδα ακαδημαϊκών με βάση τη Βοστόνη πρόσφατα ξεκίνησαν μια λεπτομερή έρευνα σχετικά με το πως η άσκηση επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο.
Τα πορίσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism και δίνουν κατευθυντήριες ώστε να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να επιλέγει την δραστηριότητα που ταιριάζει περισσότερο στον οργανισμό του.
Η ανάλυση ξεχωρίζει τους στόχους υγείας που συνδέονται με ασθένειες του μεταβολισμού.
Ένας από τους ερευνητές, ο Dr Robert E. Gerszten είπε ότι: «Αν και οι άνθρωποι γενικά ωφελούνται από την άσκηση, η διαφορά στην ανταπόκριση του σώματος μεταξύ δύο ανθρώπων που ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής, συνήθως είναι αρκετά μεγάλη. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να παρατηρήσουν βελτιωμένη αντοχή, ενώ άλλοι μπορεί να δουν βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου».
Και συμπλήρωσε ότι: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία του βασικού κλινικού προφίλ ενός ανθρώπου, που να μας επιτρέπουν να προβλέψουμε ποιος είναι πιθανότερο να έχει τα σημαντικότερα καρδιοαναπνευστικά οφέλη από κάθε την άσκηση».
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα άσκησης 20 εβδομάδων και κατέγραψαν τα επίπεδα 5000 πρωτεϊνών σε 650 ενήλικες που δεν ασκούνταν στην καθημερινή τους ζωή, στην αρχή και στο τέλος του πειράματος.
Ο Dr. Jeremy Robbins είπε ότι: «Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα να παρατηρήσουμε τις πρωτεΐνες στο αίμα για να μελετήσουμε τις επιπτώσεις της άσκησης, γιατί υπάρχουν ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις ότι η άσκηση προκαλεί την έκκριση χημικών στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα».
Πριν ξεκινήσει την άσκησή του, η καρδιοαναπνευστική ικανότητα ενός ανθρώπου περιείχε ένα σύνολο 147 πρωτεϊνών.
Όταν τελείωσε το πρόγραμμα των 20 εβδομάδων, καταγράφηκε ένα σύνολο 102 πρωτεϊνών ανά άτομο, γεγονός που έδειξε βελτίωση στην καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα.
Ο Dr. Gerszten είπε ότι: «Εντοπίσαμε πρωτεΐνες που προέρχονται από τα οστά, τους μυς, και τα αιμοφόρα αγγεία, που σχετίζονται άμεσα με την φυσική κατάσταση και που μέχρι τώρα δεν είχαν συνδεθεί με την απόκριση στην άσκηση».
Και συμπλήρωσε ότι: «Τα βασικά επίπεδα πολλών πρωτεϊνών προέβλεψαν ποιοι θα αποκρίνονταν στο πρωτόκολλο άσκησης καλύτερα από τους παράγοντες που έχουμε καθιερώσει για τον κάθε ασθενή».
Σε προηγούμενο πείραμα, οι ακαδημαϊκοί αποκάλυψαν τον σύνδεσμο μεταξύ καρδιοαναπνευστικής άσκησης και μακροχρόνιων οφελών στην υγεία, μιας και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου συνδέθηκε με κάποιες από τις πρωτεΐνες που παρατηρήθηκαν στους ανθρώπους που δεν γυμνάζονταν.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
17
Shares
Σχετικά άρθρα