Ομάδα ερευνητών του Cambridge δοκίμασε το τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Ομάδα ερευνητών του Cambridge δοκίμασε το τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που κάνουν αιμοκάθαρση
Ομάδα ερευνητών του Cambridge δοκίμασε το τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που κάνουν αιμοκάθαρση

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, και το Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, έχει κατασκευάσει τεχνητό πάγκρεας που μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και νεφρική ανεπάρκεια.
Το τεχνητό πάγκρεας μπορεί να πραγματοποιεί τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, ώστε να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης να αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να πραγματοποιεί αυτοματοποιημένη χορήγηση ινσουλίνης.
Η ιατρική συσκευή που βρίσκεται εκτός του σώματος, αποτελείται από τρία μέρη – ένα μετρητή γλυκόζης, έναν αλγόριθμο που μετρά τη δόση της ινσουλίνης, και μια αντλία ινσουλίνης.
Ένα λειτουργικό στο κινητό του ασθενούς στέλνει σήμα στην αντλία ινσουλίνης για να ρυθμίσει τη δόση ινσουλίνης που θα λάβει ο ασθενής.
Ο μετρητής γλυκόζης υπολογίζει τα επίπεδα σακχάρου του χρήστη και στέλνει τα δεδομένα στο λειτουργικό.
Για το τεχνητό πάγκρεας που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 1, οι χρήστες χρειάζεται να εισάγουν στο λειτουργικό στοιχεία σχετικά με το γεύμα τους για να μπορέσουν να προσαρμόσουν τη δόση ινσουλίνης. Το μηχάνημα διαθέτει σύστημα κλειστού βρόγχου.
Σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, η ομάδα του Cambridge δοκίμασε τη συσκευή σε 26 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν αιμοκάθαρση.
Επιλέχθηκε τυχαία ποιοι ασθενείς θα λάμβαναν τεχνητό πάγκρεας και/ή συμβατική θεραπεία με ινσουλίνη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από την έρευνα, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν τεχνητό πάγκρεας, βρίσκονταν κατά μέσο όρο το 53% του χρόνου εντός ορίων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 38%.
Επιπλέον, τα μέσα επίπεδα σακχάρου μειώθηκαν με τη χρήση τεχνητού παγκρέατος.
Η συσκευή βοήθησε στην μείωση του χρόνου της υπογλυκαιμίας.
Σχετικά με τη χρήση του τεχνητού παγκρέατος, σχεδόν το 92% των ασθενών σχολίασε ότι χρειάστηκε να ασχοληθούν λιγότερο χρόνο με τη διαχείριση του διαβήτη τους, και το 87% είχε λιγότερο άγχος για τα επίπεδα σακχάρου τους.
Ο Roman Horvoka, καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστημών του Μεταβολισμού Wellcome-MRC, του Πανεπιστημίου του Cambridge, είπε ότι: «Το τεχνητό πάγκρεας δεν αύξησε μόνο τον χρόνο εντός των ορίων για τους ασθενείς, αλλά τους έδωσε και ηρεμία.
Μπόρεσαν να περάσουν λιγότερο χρόνο στην διαχείριση της ασθένειας και περισσότερο για να ζήσουν τη ζωή τους.»
Οι ερευνητές προς το παρόν δοκιμάζουν το τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που δεν χρειάζονται αιμοκάθαρση.
Πηγή: Medical Device Network

Total
61
Shares
Σχετικά άρθρα