Οι ειδικοί προσδιορίζουν την έννοια «υποστροφή» του διαβήτη

Οι ειδικοί προσδιορίζουν την έννοια «υποστροφή» του διαβήτη
Οι ειδικοί προσδιορίζουν την έννοια «υποστροφή» του διαβήτη

Πρόσφατη έκθεση από τους σημαντικότερους ειδικούς στο διαβήτη δίνει λεπτομερή νέο ορισμό του όρου «υποστροφή» του διαβήτη, ενώ τονίζει γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τη σωστή ορολογία αντί για λέξεις όπως «αντιστροφή» ή «θεραπεία».
Μπορεί να έχετε ακούσει σχετικά με την πιθανότητα «αντιστροφής», «αναστροφής», ή «θεραπείας» του διαβήτη τύπου 2, τι σημαίνουν όμως αυτοί οι όροι και είναι κάτι που μπορεί όντως να συμβεί;
Εδώ και πολύ καιρό οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το ποια επίπεδα τιμών και ποια ορολογία καθορίζουν την έννοια της «θεραπείας» του διαβήτη, και το κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, αρκετοί ειδικοί στο διαβήτη τύπου 2 συνεργάστηκαν ώστε να δώσουν απάντηση σε αυτήν την διαφωνία.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αντί για τους όρους «αντιστροφή» ή «θεραπεία» θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «υποστροφή».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, η χρήση της λέξης «υποστροφή» έχει έννοια και για την πρακτική που ακολουθούν οι επαγγελματίες της υγείας, και για τις αποφάσεις που λαμβάνουν όσοι διαμορφώνουν πολιτικές. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι η λέξη «υποστροφή» είναι η πιο κατάλληλη γιατί περιλαμβάνει το γεγονός ότι ο διαβήτης «μπορεί να μην είναι πάντα ενεργός και να μην προοδεύει, όμως υπονοεί ότι μια σημαντική βελτίωση μπορεί να μην είναι μόνιμη.»
Με τη δήλωση, θεσμοθετήθηκαν επίσης αντικειμενικές προδιαγραφές για τον ορισμό της έννοιας υποστροφή του διαβήτη τύπου 2: η υποστροφή μπορεί να οριστεί ως η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής έχει τιμή A1C 6.5% ή χαμηλότερη, την οποία και διατηρεί για τουλάχιστον τρεις μήνες χωρίς τη χρήση φαρμάκων που ρίχνουν τη γλυκόζη, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης.
Αν και οι ειδικοί είναι ηχηρά υπέρ της χρήσης της τιμής της A1C για να καθορίσουν πότε έχει επιτευχθεί η υποστροφή, στην περίπτωση που δεν μπορεί να μετρηθεί η A1C (όπως σε ανθρώπους με συγκεκριμένες παθήσεις που επηρεάζουν τον χρόνο ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους, οι οποίες καθιστούν την A1C αναξιόπιστη μέτρηση), η υποστροφή μπορεί και να διαπιστωθεί με τους εξής τρόπους:

  • Μετρώντας τη μέση τιμή της γλυκόζης για 24 ώρες με σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM), ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει στην εκτιμώμενη A1C (ή στον δείκτη διαχείρισης γλυκόζης, GMI) κάτω από 6,5%.
  • Νηστική τιμή γλυκόζης χαμηλότερη από 126 mg/dL τρεις μήνες μετά τον τερματισμό των φαρμάκων.
  • Οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά των τερματισμό της οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής. Στη συνέχεια θα ο ασθενής θα πρέπει να κάνει συχνές μετρήσεις ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο η υποστροφή παραμένει.

Ακόμη κι αν πετύχετε τις τιμές αυτές, οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχετε την τιμή της A1C τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, να διατηρείτε έναν υγιή τρόπο ζωής και να συνεχίσετε να κάνετε εξετάσεις για τα νεφρά, τα μάτια και τα πόδια.
Ο Dr. Matthew Riddle, αρχισυντάκτης του Diabetes Care και επικεφαλής της σύνταξης της ανακοίνωσης, μίλησε στο Diatribe για την αισιοδοξία του σχετικά με τις νέες θεραπείες, τεχνολογίες και παραμέτρους όπως ο χρόνος εντός των ορίων, που βοηθούν την υποστροφή. «Οι νέες θεραπείες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα υποστροφής του διαβήτη, ώστε η γλυκόζη του ασθενούς να φτάνει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, και αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορούμε όλοι να χαιρόμαστε.»
Η υποστροφή του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες παρεμβάσεις όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής, χειρουργική επέμβαση, ή με χρήση φαρμάκων. Αν και ο παραπάνω ορισμός εστιάζει σε φαρμακευτικά μέσα, άλλες παράμετροι της υποστροφής έχουν σχέση με αλλαγές στον τρόπο ζωής και χειρουργικές επεμβάσεις. Για αυτούς που δεν χρησιμοποιούν φάρμακα που χαμηλώνουν την γλυκόζη, και που προσπαθούν να επιτύχουν την υποστροφή μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν κι 6 μήνες για να δουν σταθερή μείωση της A1C. Για τους ανθρώπους που επιλέγουν να κάνουν επέμβαση, το διάστημα των τριών μηνών συνήθως είναι αρκετό για να επέλθει η σταθεροποίηση της A1C που χρειάζεται για τη διάγνωση της υποστροφής.
Φυσικά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες της υποστροφής του διαβήτη. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη επέμβαση για το κάθε άτομο, πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί η υποστροφή, ή ποια μπορεί να είναι τα μακροχρόνια οφέλη και οι κίνδυνοι», είπε ο Dr. Riddle. «Αυτή η έρευνα προτείνει έναν ορισμό της υποστροφής και ζητά περισσότερες συστηματικές μελέτες ώστε να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.»
Πηγή: Diatribe

Total
79
Shares
Σχετικά άρθρα